Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (12) összesen

Téma: URL struktúra változása

  1. #1
    Jedi Master Merras logója
    Csatlakozott
    07-04-30
    Hely
    Budapest, Hungary, Hungary
    Hozzászólás
    1.436
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás URL struktúra változása

    Nos, erre mondjatok nekem valami okosat - mondok konkrét példát, de bárkivel megeshet a dolog, aki lecserél egy CMS-t egy másikra.

    Van ugye most Joomla 1.0-ban az SFportal oldalam. Sokat szívtam, kísérletezgettem SEF URL komponensekkel, de végülis teljesítmény problémák miatt kénytelen voltam az alapértelmezett, SEF-nek csúfolt URL-eket használni.

    Ez így néz ki:

    sfportal.hu/content/view/2739/314/

    Marha barátságos és SEO kompatibilis, mi?

    Jön az 1.5-ös Joomla, RC4-nél tart, még állítólag egy RC lesz, utána jön a stable.

    Nos, annak már az alap, nemSEF URL változata sem kompatibilis az 1.0-val - azaz aki upgrade-elni fog (márpedig muszáj lesz), az Google szempontból meg fogja szívni... mert egyetlen beindexelt linkje sem fog működni.

    Az új SEF URL struktúra sem 100%, de azért használható:

    sfportal.hu/the-news/1-latest-news/44-arvizturo.html

    Ha csak pár tucat cikkről lenne szó, akkor azt mondanám, hogy beírom a régi meg az új URL-eket .htaccessbe 301 redirectnek - node ez ezres nagyságrendben már nem járható út. A kategóriáknál még hagyján a dolog, azt megcsinálom kézzel - de a cikkeknél ez emberhalál.

    Ráadásul - elméletileg feltételezve - az is eszembe jutott, hogy nem lassítaná-e az egész rendszert, ha pár ezer sorból állna a .htaccess file...

    Tehát, a kérdés: Ti mit csinálnátok, ha bármi okból egy bejáratott oldalon hirtelen meg kéne változtatni az URL struktúrát, például azért, mert egyik CMS-ből átváltotok a másikba (SEO szempontból a Joomla 1.0-ról 1.5-re váltás pont ilyen).

    Előre is köszi.



  2. #2
    LeRoy papys logója
    Csatlakozott
    07-05-14
    Hely
    London, United Kingdom, United Kingdom
    Hozzászólás
    1.465
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    Azt nemtom, hogy egy másik cms-re milyen váltani de azt megcsináltam, hogy a SEF -es url-ről visszaálltam normálra. A beindexelt oldalak ugye ilyenkor 404 et adnak de feltettem egy .htaccesst és az összes ilyen találatot az index oldalamra hozta be, tehát a látogató nem veszett el.



  3. #3
    Törölve
    Vendég

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    Idézet Merras eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nos, erre mondjatok nekem valami okosat - mondok konkrét példát, de bárkivel megeshet a dolog, aki lecserél egy CMS-t egy másikra.
    Ti mit csinálnátok, ha bármi okból egy bejáratott oldalon hirtelen meg kéne változtatni az URL struktúrát, például azért, mert egyik CMS-ből átváltotok a másikba (SEO szempontból a Joomla 1.0-ról 1.5-re váltás pont ilyen).

    Előre is köszi.
    Én régen erre azt mondtam volna, hogy hirtelen halál.
    Hiszen a logika is azt diktálja, hogy x.y URL című aloldalamat linkelték be sok helyen, fórumokban, blogokban, honlapokon. Egy fix. url-címet. Igaz?
    Nos, végigkövettem a tutorial.hu életét, és én mondom nektek:
    A google nagy ívben "sz@rik" a teljes URL-címre. Számára ha meglinkeltek egy aloldalt, aztán te oda teszed, ahová akarod (mindegy milyen URL-címet adsz neki késöbb), ha nem találja az egyik helyen, hanem a honlapodon más helyen találja, megleli, és aztán azt teszi ki a találati listába előkelő helyre.
    Erre a nyakamat teszem.

    Kérdezzétek csak meg Harder-t. Joomla-ról Drupal-ra váltott, Drupal-ról Wordpress-re. Még csak meg sem nyikkant a lap a találati listában. Hiába van x.y aloldal url-címe meglinkelve - hiszen nála jól vannak linkelve az aloldalak, - nem ez érdekli a Google-t! Az aloldal érdekli. Ha azt jól meglinkelték azelött, hogy váltasz url-címet (tehát előkelő helyen van a találati listában), te aztán oda teszed ahová akarod, akármilyen url-címet adhatsz neki....
    de nem ecsetelem tovább....

    álljon itt az én példám is.:
    Csacska Angyal - Te vagy az életem -> a sorozatok-foruma.hu régen vala, bizony e két "idióta" sorozat vitte a hátán a lapot. Rájöttem, milyen fanatikus rajongótábora van e két sorozatnak, így hát adtam nekik 5-6-7 aloldalon információt - késöbb, struktúraváltás történt. Nem akartam már egy filmnek (sorozatnak) több aloldalt - hanem 1 oldalon akartam látni az összes infót. Hát fogtam, és összevontam az adott sorozat cikkeit 1 aloldalra. Ahogy megcsináltam, csak akkor esett le a tantusz - oda a google rámutató oldala! Homlokracsapás, tönkremenés idegileg - hiszen e két sorozat "vitte" a lapot a kezdetekkor. Amikor ráklikkeltem a google-ben a találati oldalam linkjére -> nincs ilyen lap volt a válasz Kész voltam 1-2 hétig! Mert aztán látom, hogy az egyoldalra pakolt cikkem (cikkeim - hisz két sorozatról volt szó) átvette a helyét a google-ben. Közel azonos találati helyre.

    másik példa nem is oly rég történt meg velem. Nagy szerkesztéseim egyikében, a Legenda vagyok c. filmről szóló aloldalamat töröltem! (történt, hogy véletlen két ilyen című aloldalt készítettem, és az egyiket törölni akartam - az üreset. De nem azt töröltem! Hanem azt, melyikre már hivatkoztak, amelyikben tartalom volt, amelyik jó helyen volt megtalálható a google-ben! Nem vagyok egy ideges alkat, de mikor erre rájöttem, azt hittem rögtön falra mászok. Na mondom, hülyébb már nem is lehetek - hiszen "arany" oldal volt - legelső voltam Mo.-on aki a legfrisebb videókat mutatta a filmről. képek, poszterek stb.stb..., tudtam, hogy jó pár fórumban, honlapon meglinkelték, jó helyen volt a google-ben.
    Lásd csodát: Ott fityeg a Google-ben a Legenda vagyok cikkem, a második helyen! (pedig más az url-címe, az előzőre hibaüzenetet dob a lap)
    Jó öreg Google - okosabb, és bölcsebb még a józan észtől is. Hiszen írtam fentebb, mi lenne a logikus...
    x.y ur-cím.
    De nem - hála a magasságosnak. Hanem..., hát itt már lehet találgatni. A cikk azonossága?, a TITLE?, vagy mindkettő azonossága?

    De a lényeg Merras, hogy megnyugodhatunk. Jöhet az új Joomla (és jöhet bármilyen URL-cím), ha egy adott cikked jó helyen van a találati listában, aztán is ott lesz, amikor "máshová pakolod" - csak pár napig fog rossz helyre mutatni a Google!

    De majd (remélhetőleg) Harder is igazolja állításaimat.


    Megint le fognak b...., sokat beszéltem, sorry





  4. #4
    Bölcs szita logója
    Csatlakozott
    07-05-05
    Hely
    18.ker
    Hozzászólás
    868
    Begyűjtött 2 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    A Papys megoldása a legjobb, én is így tettem a 404-es átirányítás a megoldás.Merras nem lassit semmit az a pár sor.



  5. #5
    Adminisztrátor BagiZoli logója
    Csatlakozott
    07-04-26
    Hozzászólás
    3.861
    Begyűjtött 326 köszönetet
    158 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    A gyökérkönyvtárba betett .htaccess minden lekért URL előtt le fog futni, tehát ha hosszú, akkor az azért fájhat. Merras, miért kell feltétlenül upgradelni a joomlát?



  6. #6
    LeRoy papys logója
    Csatlakozott
    07-05-14
    Hely
    London, United Kingdom, United Kingdom
    Hozzászólás
    1.465
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    A .htaccess amit beraktam az a mezei artio-s, semmit nem írtam bele

    megy magától.

    Amit Hitetlen ír az igaz mert a SEF URL-eket pár nap alatt átírta hagyományosra és a pozíciókat is meghagyta.
    Egyedül arra kell vigyázni hogy ne legyen "Az oldal nem található" találat mert azt tovább tart neki megtalálni, átírni.

    Itt is szeretném megjegyezni, hogy nagyforgalmú lapoknál a Joomlában nem éri meg SEF-et használni mert iszonyúan belassítja az oldalt és leterheli az adatbázist.
    Normál lapoknál tökéletesen müxik de ott is figyelni kell az adatbázis növekedésre, ürítgetni kell a felhalmozott felesleget



  7. #7
    Jedi Master Merras logója
    Csatlakozott
    07-04-30
    Hely
    Budapest, Hungary, Hungary
    Hozzászólás
    1.436
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    Zoltán, papys félig megválaszolta, hogy miért kell upgradeelnem majd a Joomlát, ha kijön.

    Jelenleg külső komponenssel lehet szép URLt csinálni, az viszont nálam nem járható út, mert iszonyatosan lassítja a lapomat. Ezért van most nálam olyan öszvér megoldás, hogy alap Joomla SEF van, a cikk kategóriák meg módosítva vannak valóban SEF URL-re.

    Az 1.5-ben alapból nagyjából jó SEF URL-ek vannak. Továbbá, az új template rendszerben végre normálisan be lehet lőni, hogy legyenek normális h1, h2, etc. tagek - amit anno, amikor ide felraktam kritizálásra az oldalamat, mondtatok is, hogy mi a fenéért nem használok ilyeneket. Hát azért, mert jelenleg ezt csak hekkeléssel lehet megoldani.

    Az 1.0-hoz meg nem lesz több frissítés már, tehát mindenképpen 1.5-öt kell majd használni, ha valaki lépést akar tartani - ami pl. biztonsági szempontból nem árt.

    Visszatérve a kérdésre, akkor azt mondjátok, hogy tojjak nagy ívben az egészre, pár nap alatt majd a Google úgy is megtalálja újra a tartalmat, és nagyjából hasonló helyre fogja rakni? Gondolom, ha a webmaster toolsban látja, hogy tök új sitemap van, akkor ez még gyorsabban meg fog történni...

    Harder, Harder, a Te tapasztalataidra tényleg kíváncsi lennék én is.



  8. #8
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    07-10-21
    Hely
    Közös többszörös
    Hozzászólás
    4.216
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    Semmi gondod nem lesz a cuccal. Hiteles oldalamnál 4 hónapon belül 3 SEF komponenst próbáltam ki, törölve és újraírva az URL neveket. Semmi nem változott, a googli nem vette rossz néven.



  9. #9
    Bölcs Harder logója
    Csatlakozott
    07-05-05
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.875
    Begyűjtött 173 köszönetet
    111 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    A teljes site url-einek cseréjét most már a google nagyon jó lekezeli, régebben kicsit lassabban történt meg az indexelés, de ma már mondhatom, hogy villámgyorsan reagál.

    A joomla - drupal átálláskor semmi extrát nem csináltam, egyszerűen kivágtam a régi motort, újat a lap alá tettem és egy viszonylag rövid (ma már hosszúnak tartott) időszak alatt szépen sorban kicserélgette a serp-en a találatokat. Ez úgy emlékszem max pár hét volt és fokozatosan történt az egész. Az elején a látogatottság némileg esett, mert bár a 404-es lapot is a drupal szolgáltatta, ott volt jobb oldalon a menü, de sokan valszeg egyből kiléptek mikor látták, hogy nem a ígért találati oldalra jutottak hanem egy teljesen más kezdőlapra.

    Drupal - wp átálláskor ilyesmi nem történt, lévén hogy az összes cikk 301-es redirectet kapott már az átállás pillanatában is, így még mindig él az összes régi url-em is (ha valahol hivatkoznak rá). Ez felgyorsította a serp-en való átállást is, hisz 1-2 nap után már közvetlenül a régi linkjeim alatt ott voltak az újak is. Aztán gyorsan átvették a vezető szerepet, majd a végén a régi linkek ki is koptak a google-ból.

    Most már bármire keresek rá, nem találtam drupal-os hivatkozást ami szerintem jónak mondható, hisz azért nem olyan rég történt meg az átállás.

    A 301-es redirectet csak emiatt nem tartom fontosnak (szvsz max gyorsít a google-ben való történéseken, de nem feltétel), az inkább azért kellett nálam, mert rengeteg külsős, drupal-os link van még ami 1-1 cikkre mutat, az innen érkező látogatók miatt tartottam ezt fontosnak.



  10. #10
    Törölve
    Vendég

    Alapbeállítás re: URL struktúra változása

    Idézet Harder eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A teljes site url-einek cseréjét most már a google nagyon jó lekezeli, régebben kicsit lassabban történt meg az indexelés, de ma már mondhatom, hogy villámgyorsan reagál.
    Mondtam én, szemem mint a sasé - azért figyelek a (nem is olyan kicsi) részletekre én

    De mint már mondtam tavaly is, elmondom még idén is (gyorsan, mert mindjárt vége az évnek ). Így majd elmondhatom még egyszer jövőre is.

    Sitemap

    Te nem tudod, mert valószínű más lapokon nem használod, de hihetetlen fontos - a lapodon valamit megkeresni, kész rémálom. Én bevallom őszintén, már rég feladtam. Ezért nem is oda járok (photoshop) leírásokért. Képtelen vagyok visszakeresni a régebben olvasott tutort.
    Na jó, nem szekállak, hisz úgy is a te lapod, te döntesz - de még egy szót, csak egyett, ok?

    Hát nem elférne a lapodon még egy link? Egy Sitamap felirattal? Miért zavarna az téged? Aki meg azt szeretni, hát ott van neki, lesse azt. Nem?
    Ez olyan mint az RSS. Van aki szereti és használja (rendszeresen), van aki meg ki nem állhatja. De elfér a lapon - ezek a Sitemap rendszerek meg amúgy is automatizált dolgok.
    Ok - abbahagytam a győzködést (1 évre megint kussolok! )



Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •