Eredmény: 1 - 5 (5) összesen

Téma: Milyen a jó specifikáció?

  1. #1
    Bölcs uniquevisitor logója
    Csatlakozott
    08-07-25
    Hozzászólás
    823
    Begyűjtött 2 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás Milyen a jó specifikáció?

    Sziasztok!

    Szeretném, ha segítenétek összeszedni, hogy milyennek kell lennie egy használható weboldalspecifikációnak. Mi nem hiányozhat belőle, milyen felépítése legyen stb.

    Kérlek benneteket, írjátok le ami csak eszetekbe jut a témáról, illetve esetleg csatoljatok, linkeljetek jónak ítélt specifikációt.

    Remélem nem csak engem érdekel a téma és összehozzuk, hogy mit kell kérni egy ügyféltől, vagy mit kell elkészítenünk, akár közösen, ha mi vagyunk a megrendelők/projektmenedzserek.

    köszi



  2. #2
    Bölcs Harder logója
    Csatlakozott
    07-05-05
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.875
    Begyűjtött 173 köszönetet
    111 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Milyen a jó specifikáció?

    Weboldalspecifikáció alatt mit értesz, honnan indul a project? Pl.
    Jóval több infóra van szükség akkor, ha egy új oldalt kell elkészíteni, mint ha pl egy már létező oldalt kell újratervezni/módosítani.

    Gondolom már neked is van ilyen irányú tapasztalatod, szerintem hasznos lenne azzal kezdeni hogy ezeket leírod és úgy könnyebb kiegészíteni a többieknek is.



  3. #3
    Bölcs uniquevisitor logója
    Csatlakozott
    08-07-25
    Hozzászólás
    823
    Begyűjtött 2 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Milyen a jó specifikáció?

    Szerintem egy általános receptet lenne jó összerakni. Arra gondolok, hogy ötlete rengeteg embernek van, de hogyan lesz egy ötletből specifikáció?
    Tehát egy teljesen új oldal elkészítésének ötletét, milyen alapspecifikációval érdemes kezdeni, ami alapján akár a felhasznált eszközöket, pl cms, stb ki lehet választani, amit utána könnyű átírni pl a kiválasztott cmssel való megvalósításhoz használható specifikációnak, ütemtervnek.

    Itt valahol a fórumon olvastam, hogy specifikáció az egy funkciólista. Szerintem az csak egy része. De milyen részei vannak még?



  4. #4
    Bölcs Harder logója
    Csatlakozott
    07-05-05
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.875
    Begyűjtött 173 köszönetet
    111 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Milyen a jó specifikáció?

    Induljunk ki abból, hogy egy új oldalra van szükség, ezzel keresett meg az ügyfél és laikus. Ilyenkor kell a legrészletesebb speckót összeszedni. Az elkészítését megelőzően gyakorlatilag egy olyan folyamatábrával is leírható kérdéssoron kellene átmenni vele, pl.

    # domain
    - van-e már domain vagy segíteni kell kiválasztani
    - ha van, miért azt választották, benne van a pakliban hogy esetleg lehet jobbat is tanácsolni (már SEO részben)
    - ha nincs, de segítség kell a regisztrációhoz, intézni ki fogja, hol adja be, ne verjék át (regisztrátor pl. saját névre csinálja és ügyfél kvazi bérli stb..)

    # tárhely
    - milyen és mekkora tárhelyre van szüksége, ha esetleg ezzel sem rendelkezik. Ezt persze nem az elején kell vele tisztázni, inkább a végén javaslatot tenni, hisz sokat segít ha már megvan (tudod), hogy a lap milyen célt szolgál, milyen funkciókkal bír, milyen tartalomkezelővel oldod meg stb..

    # dinamikus vs statikus
    # design

    Ez a listát lehet folytatni, kitérve a honlap céljára, a megvalósítandó funkciókra, a kialakítására, a designra stb…mindig érdemes rákérdezni, hogy mit miért akar, mert a háttérben nagyon sokszor az áll, hogy látta valahol (pl. konkurens oldalán) és ezért neki is kellene, közben korántsem biztos, hogy tényleges arra van szüksége ahhoz, hogy az átala felvázolt célokat elérje.

    Nagyjából az alábbi felépítést javaslom specifikációhoz:
    - felmérni a célokat
    - felmérni az aktuális helyzetet
    - felmérni az igényeket
    - meghatározni a funkciókat
    - meghatározni az eszközöket, módszereket
    - meghatározni a techikai részleteket

    Én ebből indulnék ki, ha egy általános honlapkészítéshez kell specifikációt összeállítani. A fent vázoltak miatt mindenképp egyetértenék abban, hogy egy specifikáció több, mint egy funkciólista.
    Funkciólista talán csak akkor lehet, ha pl. itt a programozó kollegámnak kell megírnom a munkahelyen egy ilyet. Ilyen esetben a fentiek egy jelentős részét ki lehet hagyni.

    Annyit még hozzátennék, hogy talán egyetlen specifikáció sem - legyen az bármely részletes és pontos - helyettesíti az időszakos beszélgetéseket és ellenőrzéseket.



  5. #5
    Bölcs uniquevisitor logója
    Csatlakozott
    08-07-25
    Hozzászólás
    823
    Begyűjtött 2 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Milyen a jó specifikáció?

    Nem nagyon volt időm keresgetni, ezért is gondoltam, h közösen összeszedjük, de most találtam egy összeállítást, amiből talán tovább tudjuk gördíteni az eddigieket.

    http://weblabor.hu/blog/20100919/weblap-specifikacio



A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •