Oldal: 2 / 5 ElsőElső 1234 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 11 - 20 (44) összesen

Téma: Webszervert, de milyet?

  1. #11
    ENTER gomb nyomó Kefe logója
    Csatlakozott
    07-05-07
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    848
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    Idézet Lili eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    ...
    Azért kiváncsi lennék rá, ha most kéne egy márkás webszervert vennetek, Ti melyik mellett és milyen kiegészítőkkel tennétek le a voksotokat. Konkrét típust kérdezek. Dell v. HP. kb. 5 kilóig.
    Pl. ez simán alkalmas lehetne egy ilyen feladatra, így ahogy van.
    (Esetleg egy hardveres RAID vezérlővel lehetne még tunningolni.)



  2. #12
    Bölcs
    Csatlakozott
    07-08-28
    Hozzászólás
    1.030
    Begyűjtött 150 köszönetet
    109 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    kicsit bőviteném a listát a Kefe által forgalmazott szerver.hu -s intel blokk vasakkal.

    hxxp://www.szerver.hu/intel-szerver/rc4-dupla-xeon-torony-szerver

    Ez kezdésnek több mint nagyon sok. És hogy az 500-ba beleférjek ezért az egyik procit kivenném, hiszen a maradék egy teljesitménye is bőven elég. Max annyit csinálnék, hogy a procit a 2.33 -asról a 2.5 -esre cserélném, de mindenképpen egy procival indulnék neki. Meg vennék egy raid aktivációt hozzá igy 460+fa -ban megáll a szerver.

    Vagy ha nagyon kötlség takarékosra kell venni a konfigot akkor:
    hxxp://www.szerver.hu/index.php/intel-szerver/rc1-xeon-torony-szerver Ez 360e huf. indulásnak, és nem kell hozzá nyúlni, és igen sokáig elég. (nekem van kissebb szerverem üzemben amin kb 200-250 domain van)



  3. #13
    MAG
    MAG nem elérhető
    Bölcs MAG logója
    Csatlakozott
    08-08-15
    Hozzászólás
    578
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    Nem számoltam utána mennyire drága a dedikált szerver, az elönye az, hogy szakemberek konfigurálják be és feltehetöleg kipróbált vasat adnak amihez esetleg a polcukon van még tartalék alkatrész is.

    Szervernek inkább rack-eset vennék, mert szerintem azoknak olcsóbb is a hostingja és kevesebb helyet foglal (még az sem mindegy hogy 1 egység magas-e vagy több). A Dellnél kiválasztod az alap típust aztán a többit saját magad konfigurálod.

    A magyar viszonyokat nem ismerem de itt lehet kísérletezni pl a power edge 200-assal -> Customize:
    hxxp://www.dell.com/content/products/productdetails.aspx/pedge_r200?c=us&cs=04&l=en&s=bsd/pedge_r200?c=hu&l=hu&s=bsd

    A processzorválasztás attól függ milyen op rendszert akarsz rá telepíteni: kihasználja-e a Quad Core-t, szükséges-e nagy cache és mekkora erőt fognak az adatbázisok igényelni - pár száz vagy több tízezer recordsban kell-e majd keresgélni. Érdemes megkérdezni erröl a Dell szakembereit vagy fórumokban szétnézni miket írnak a szervermegszállottak. Celeront semmiképp!

    Memóriahely 4 db van, ezeket is különbözö módon lehet kihasználni. Vannak olyan elképzelések, hogy melyik op rendszernek/processzornak mi a jobb, pl. 4 db 1 GB-os vagy 2 db 2 GB-os. Az abszolút szervermegszállottak ilyesmin is szeretnek vitázni.

    Op rendszert felesleges rendelni hacsak nem win szerver lesz. Érdemes megjegyezni, hogy a Red Hat Linux támogatás abból a szempontból jobb, hogy van hozzá analízis program amit hibaelhárításnál segíthet. Az Ubuntunál CD-röl kell indítani a szervert.

    Operating System Addition és O/S Partition: MS próbálkozik... felejtős.

    SATA/SAS controller akkor kell ha raidelve lesznek a hardiszkek. Ha nem (pl. a backup csak bizonyos idöközönként fut az egyik diszkröl a másikra) akkor az alaplapon levö controller elég (Onboard SATA, 2 Drives connected to Onboard SATA Controller - No RAID). Kevesebb cucc = kevesebb hibalehetöség.

    CD/DVD Drive: DVD-ROM DRIVE elég. Ha nem szolgálatónál van a szerver hanem helyben az irodában akkor érdemes írót is mert lehet rá archívum-backupot írni néha.

    Primary Hard Drive / 2nd Hard Drive: válassz két egyformát, az egyik legyen a biztonsági másolat. Sima webszervernek elég a legkisebb. Ha fájlszerver lesz akkor nagyobbat. Kérdezd meg a Delleseket milyen HD kerül bele, a Dell több gyártótól vásárol és jó ha valami minöség kerül be. A SCSI persze jobb, stabilabb de külön konfigurálást és szaktudást igényel. Manapság a SATA technika is megfelelö szerintem, SCSI-t akkor kell választani ha nagyon lényeges a HD válaszadási sebessége illetve a telepitendö programok mennyire veszik igénybe a HD-ét és mennyire a memória cache-t.

    Riser card: felesleges, csak akkor kell szükség van valami PCI kártyára valami okból kifolyólag.

    Bezel: nem nyomódnak be a gombok egy arra támolygó ittas operátortól. A kék ledek iszonyúan világítanak, kis ragasztópapírt szoktak ráragasztani.

    Rack Rails: ha a szolgáltató rack-szekrénybe vagy polcra teszi a szervert akkor kell az odaerösítéshez. Kérdez meg elöre a szolgáltatót szükség van-e rá. Külön venni drágább.

    Software Options: nem kell ha Linux szerver lesz.

    Network Adapter: jó az alaplapon levö.

    2nd Network Adapter: ha pl. tüzfalnak van konfigurálva akkor kell, sima szervernek felesleges.

    Dell Remote Management: felesleges

    Tape Backup Software: felesleges

    Uninterruptible Power Supply (UPS): ha elmegy az áram akár 1 másodpercre is azt kárt tehet a szerverben. Meg kell nézni melyik kompatibilis az op rendszerrel amit a gépen lesz illetve, hogy a szolgáltató biztosítja-e. A Linux erre különösen érzékeny.

    Server Accessories: floppy? Ez biztos jó jön néhány nosztalgikus embernek.

    Documentation: minden letölthetö PDF-ben, felesleges.

    A HP-nál ismerek egy arcot, esetleg megkérdezhetem a véleményét ha megírod mire lesz a szerver használva pontosan.



  4. #14
    Bölcs
    Csatlakozott
    07-08-28
    Hozzászólás
    1.030
    Begyűjtött 150 köszönetet
    109 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    Mag: Végig kattingattam a dell honlapján amit mondtál, 2 helyen nem értettem egyet veled, az egyik a memória volt. kezdésnek elég a 2 gb. A másik a raid vezerélő. raid1 ha szerverről van szó. és dedikált raid kártya intézze a dolgot.

    Igy a végeredemény 1255$ lett kedvezményel. Szállitással és adóval, ez szerintem lessz vagy 1400-1450 dollár akkor pedig a mai 235 forintos árat figyelembe véve nem vagy bentebb mintha vettél volna egy intel szerver blokk darabokból épült gépet, és ami nagy előnye lenne az ilyen vasaknak (remote admin) azt pont nem vetted meg.

    A hosting áraknál: Nagyon szolgáltató függő. a legtöbb helyen ugyanis unit alapú az elszámolás, de minimum 2 unitnyi helyet meg kell venned, így pedig nagyon közel kerülsz a torony vasak hostingjához. és ha diszkekről van szó, akkor egy midi toronyba azért némi munkával, és kreativitással 12 diszk még teljesen normálisan beszerelhető (tudom, próbáltam ).

    Ha pedig nincs kedve az embernek vasat venni, de nem akar a vps-re menni akkor van még az a megoldás hogy bérel egyet. A Proservernek van most egy relative normális ajánlata:
    hxxp://www.proserver.hu/szerver-berlet.jsp itt a Base Station Intel (1db Xeon 3110 processzor) ajánlatot éri meg megnézni, nem egy combos darab, de kezdésnek bőven elegendő, és ha már látod, hogy megéri saját szervert üzemeltetni, akkor be tudsz ruházni egy nagyobba, vagy esetleg egy saját vasba.



  5. #15
    MAG
    MAG nem elérhető
    Bölcs MAG logója
    Csatlakozott
    08-08-15
    Hozzászólás
    578
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    A memória tényleg attól függ mire lesz használva a gép milyen programokkal és elképzelhetö, hogy 1 GB is elég. A raid-el kapcsolatban igazad van, persze, hogy jobb egy raid vezérlö. A hosting magyar szokásait nem ismerem csak kb ilyen szinten: Te, Béla, van egy hely a sarokban havi tízé . Idáig úgy láttam mindenhol hogy unitonként kell fizetni. A remote admint nem is próbáltam még, talán nem is megy minden op-én? Nekem a Webmin kitünö, a profik meg ssh-azzanak csak. Egyébként még van egy hasznos dolog a hibakareséshez a Dell szervereken: kis ledek irányvonalat adnak arról ha valami hibás, különbözö kombinációk mutatják mi lehet a hiba forrása. Az analízis programjuk teljesen szuper ha gáz van. A next business day garancia által meg tényleg jön a szaki gyorsan.

    Ha egy sima kissebb vállalati honlapról van szó akkor egy workstation is megteszi (pl egy HP xw széria), és elég érdekes dolgokat is láttam nagy cégek szervereknek hitt gépeiröl.



  6. #16
    li
    li nem elérhető
    mint Trinity li logója
    Csatlakozott
    08-09-18
    Hozzászólás
    321
    Begyűjtött 4 köszönetet
    3 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    köszönöm a típusokat, tetszik az intel.
    konkrétan melyik raid vezérlőt ajánljátok?


    "a kezdésnek bőven több mint elég és a későbbiekben, azaz nagyobb dolgokra is nyugodtan használhatod szerver" besorolás tökéletesen megfelel a célra.

    fontos a:
    - gyors elérhetőség
    - hosszútávú megbízhatóság, minőség
    - nem baj ha pár év múlva is kapok hozzá alkatrészt
    - mondjuk 5 évig legalább nem ruháznánk újba

    nektek meddig húzza egy-egy szerver?



  7. #17
    ENTER gomb nyomó Kefe logója
    Csatlakozott
    07-05-07
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    848
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    A Szerver Fórumon indult egy hasonló téma RAID ügyben.
    Én személy szerint csak Intel és LSI vezérlőket ajánlanék, ezekkel vannak jó tapasztalataink (zero garanciális ügy - kipp-kopp bal kézzel, asztal alatt), kiemelkedő teljesítmény és megbízhatóság.

    Egy szervernek illik legalább 5-6 évet kiszolgálni.
    Menne tovább is, de általában ennyi idő alatt biztosan cserélődik az oprendszer és a kül. szerver funkciók - és persze sokkal nagyobb hardver követelményük lesz...

    Mint minden üzlet, ez is megtérüléssel számolandó:
    - úgy számolj, hogy a szerver kb. 3 év alatt mindenképp termelje ki az árát
    - a 3.-tól a 6. évig pedig termeljen tiszta hasznot.

    Nyílván akkor érdemes saját szervert venni ha ez a fenti tétel teljesül.

    Ha nem teljesíthető, akkor más konstrukció kell, csökkenő sorrendben:
    - lizingelt, vagy bérelt szerver
    - dedikált fizikai szerver
    - VPS,
    - shared hoszting (sima webhoszting)



  8. #18
    Bölcs
    Csatlakozott
    07-08-28
    Hozzászólás
    1.030
    Begyűjtött 150 köszönetet
    109 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    Raid vezérlő kártyákból: intel / lsi / 3ware Nekem ez utóbbival van sok - sok év tapasztalatom, és semmi baj nincs velük, ha már megvette az ember. A pixel mint kereskedő néha igen tahó tud lenni.

    Szerver: én egy szerverre 4 évet szoktam számolni mint müködési idő. Féltávon egyeszer még rákölteni (memória bővités, diszk csere, ventillátor csere), Volt olyan szerverem ami 3x leállással teljesitette a 4 évet. Utánna már nem érte meg bent tartani a gépteremben.
    A hw -t 3 év alatt tudod nullára irni a könyvelésben, tehát ennyi idő alatt illik neki megtermelni ezt az árat minimum.



  9. #19
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    09-02-01
    Hozzászólás
    105
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    Nekünk vannak IBM brand 1U-s Intel Xeon szerverek kiadók és eladók is. Általában ezzel a kiépítettséggel: Dual vagy Quad core CPU; 4-32GB Ram; BWC Raid kártya, managment kértya stb. Hosztingot is tudunk hozzá intézni, és/vagy rendszergazdai szolgáltatást is. Ha érdekel tudok árat adni akár vásárlásra, akár bérletre.



  10. #20
    Bölcs
    Csatlakozott
    07-08-28
    Hozzászólás
    1.030
    Begyűjtött 150 köszönetet
    109 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Webszervert, de milyet?

    Ha nagyon bele merült az ember akkor lehet ilyet is venni: http://supermicro.com/products/nfo/1UTwin.cfm

    1 unit 2 teljes értékü szerver.



Oldal: 2 / 5 ElsőElső 1234 ... UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •