Oldal: 3 / 3 ElsőElső 123
Eredmény: 21 - 27 (27) összesen

Téma: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

  1. #21
    Tag karesz76 logója
    Csatlakozott
    09-08-05
    Hozzászólás
    70
    Begyűjtött 14 köszönetet
    11 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

    Szia !


    igy hogy pár éve már benne vagyunk ebbe a hosting bizniszbe, picit van rálátásom az üzleti lehetőségekre.
    Szerintem az első megoldás a járhatóbb, persze ott is minimum 1-2 millás szerverpark és még 2-4 milla tartalék kell, csak hogy ne csődölj be, és persze mindezt úgy hogy 1-2 ember gyakorlatilag ingyen dolgozik benne.

    A második megoldás azért nem járható, mivel, tegyük fel a 15 millás költségkeretből 5 milla elmegy a szerverekre, ugye azért induláshoz nem feltétlen kell 10 db szerver.
    Viszont ha már alkalmazott is kell, az nem lehet akármilyen, betanított munkás vagy szakmunkás nem jöhet szóba ilyen helyen.
    Ha sikerül olcsón rendszergazdát találni aki 160.e Ft nettóért eljön dolgozni, az bruttóban: 320.e ft/hó t jelent: 1 évre majdnem 4 milla a bérköltség.
    és ez még csak 1 ember !
    Számold ki, ha mondjuk egy közepes csomag 10.e Ft/év+áfa (és most tegyük fel, hogy ez mind nyereség -áfa), ahoz hogy egy ember bérköltségét fedezd 384 csomagot kellene eladni évente. azaz naponta több mint 1 db ot.
    Ha hozzávesszük még a könyvelő, reklám, hosting, fejlesztés költségeket is, akkor, máris 3 csomag /nappal kell számolni.

    Napi 3-4 körül kb a médiacenter teljesít, bár ahogy látom az utóbbi időben inkább csak 2-3 az új ügyfelek száma. (ki van írva az oldalukra, és naponta frissül néha szoktam figyelgetni)
    Persze amikor indultak, akkor nekik még könnyebb volt, hiszen a konkurencia a mainak töredéke volt.
    Egy új induló cég hirdetésékél is, jó ha heti! 2-3 ügyféllel számol. Persze, az idő előrehaladtával ez a szám javul, mondjuk a második évtől kezdve heti 3-6 el is lehet számolni.
    Igaz, ez csak a saját tapasztalat és lehet mi csináltunk valamit rosszul és másnak napi 10 is megvan(volt), bár erősen kétlem, mert akkor a mediacenter napi 2-3-a nagyon rossz eredmény lenne.

    Tavaly eladták a greenhosting céget, és bennünket is megkerestek ez ügyben, a levélben amit küldtek a következő szöveg volt:
    ".......... Vagyis ha megfelelő a mögöttes szolgáltatás ára és színvonala, akkor nagyjából 200 új ügyfelet hozhat évről évre................"
    Vagyis a greenhosting kb: napi: 0,6 ügyfelet szerzett. pedig nem is kezdő cég volt, szerintem régebb óta a piacon voltak mint mi. (én picit elcsodálkoztam ezen az eredményen, szerintem ennyi év után ez elég rossz eredmény.)

    Szóval elindulni iszonyat nehéz, szerintem ha nincs más bevételi forrás és csak erre alapoz az ember akkor lehetetlen elindulni.
    vagyis elindulni el lehet, de első évben 1 ember bérét sem lehet kitermelni, ezért nem éri meg egyből a legprofibb infrastruktúrával belevágni.
    Egyszerűen ez az üzlet nem a gyors meggazdagodásról szól, itt évek alatt összeszedi az ember az ügyfeleket, és ha elér egy 3-4 ezres ügyfélbázist, onnantól, már tűrhetően meg lehet élni.



  2. #22
    Tag karesz76 logója
    Csatlakozott
    09-08-05
    Hozzászólás
    70
    Begyűjtött 14 köszönetet
    11 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

    Akinek van már tapasztalata, attól kérdezném, hogy a storage-t hogy oldották meg ?
    Engem ez a rész aggaszt legjobban, főleg I/O sebesség miatt, ugyanis, a tapasztalatok szerint, már egy szerveres kiépitésben is ez a legszűkebb keresztmetszet, legalábbis ha valami gond akadás van, akkor legtöbbször io wait szalad meg.
    Most jelenleg 1 szervereben 8db sata disk dolgozik raid 10 be kötve +2db spare. (a WD leggyorsabb sata lemezei, tudom, hogy más típusú lemezekkel esetleg raptorokkal nagyobb sebességet lehetne elérni, de azok, vagy méretileg kicsik, vagy az áruk kicsit húzós, és nem vagyok biztos abban hogy az a +20-30% sebességnövekedés arányban van az árával. )

    ha elkezdek ilyen rendszert építeni, akkor már az lenne a cél, hogy több ügyfelet tudjon kiszolgálni az összetett rendszer mint 1db szerver.
    Sőt az igazi megoldás az lenne, ha elkezdem építeni, és rugalmasan tudom bővitgetni, úgy hogy gyakorlatilag csak ez az egy rendszerem legyen.

    de fogalmam sincs mi van akkor ha egy storage ra nem 2-3000 db weboldal hanem 10.000 weboldal dolgozik.



  3. #23
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    11-02-04
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    125
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

    Alapjaba veve a sata diskek nem erre lettek kitalalva, ugyan vannak Seagate ES, meg wd raid edition diskek de en azokra sem alapoznek. Regebben SCSI, most SAS, SAS SSD .... Egy normalis storage mint emc (dell) vagy netapp (ibm, fuji) 2-3M -nel kezdodik.

    Ezekbe ugye csak a sajat firmwareu diskek mennek es hat csak egy 6-os disk pack 1M folott is lehet.

    A komolyabb storagek nemcsak HA, deduplikacio, thinprov. vasa, vaai, egyeb dolgokat tudnak hanem mondjuk tudnak adat tieringet, amivel automatikusan a gyorsabb eleresu diskekre pakolja a storage inteligensen azokat az adatokat amiket gyakrabban eler, vagy valamilyen ceges policy alapjan ezt elore be lehet konfiguralni. E mellett meg a cache is fontos szerepet jatszhat komolyabb rendszereknel, mostanaban az Intel 1GB RAM-ot es 1TB ssd-t rak a raid vezerlokre (mondjuk ezek a mostani vezerlok - csak a vezerlo - 1M folott van de mondjuk tudnak 465,000 I/O -t) Intel? RAID Premium Features Improves Storage Performance

    De mondjuk egy zfs appliance-nel is az ssd cache eleg komoly sebessegnovekedesre kepes (Egy kis konfiguracio, tervezes is szukseges lehet)

    Megfelelo storage eseten (egy serverbe telepakolt sata hdd-k nem egy megfelelo storage ebben az esetben) nem a hdd-k elerese hanem a halozat szokott a szuk keresztmetszet lenni, ezert szoktak kulon dedikalt halozaton 10Gbe vagy FC, Ext. SAS Enclosure (esetleg SAS switch) vagy mas modon osszekotni a SAN-t a serverekkel (akar redundansan).



  4. #24
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    11-02-04
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    125
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

    Matol elerheto teszt jelleggel az With OnApp Cloud v3.0, storage isn't boring any more |*OnApp kis limitacioval ...



  5. #25
    Bölcs
    Csatlakozott
    07-08-28
    Hozzászólás
    1.030
    Begyűjtött 150 köszönetet
    109 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

    Az ingyenes változatban meglévő 500 gb -os SAN tárhely nem túl vastag, viszont ha megmarad a local storage lehetőse, mint ahogy a 2-esben megvolt, akkor Egy elég jó megoldást lehet kapni. Csak kell vagy 3 gép, hogy ki tudd használni, de lehet hogy inkább 4 db.

    Ugyan akkor lassan kezd megjelenni az a szoftver réteg, amivel lehet ezt rendesen kezelni.

    https://openshift.redhat.com/community/open-source Nem régen jelent meg az 1.1 -es verzió.



  6. #26
    Bölcs rendszergazda logója
    Csatlakozott
    09-07-25
    Hozzászólás
    565
    Begyűjtött 108 köszönetet
    65 hozzászólásával

    Villanykörte re: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

    Idézet karesz76 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Én amit régen kigondoltam, hogy az egész elé még beiktatok egy hardweres load balancert, régen a BIG IP-t néztem, de annak horror az ára, ha jól emlékszem, 8 millától 20 ig terjed, ezért a baracuda termékét kezdtem nézegetni.
    https://www.barracudanetworks.com/products/loadbalancer
    Esetleg, ezekről a hardveres megoldásokról valakinek valami véleménye, tapasztalata?

    Sőt ennél találtam még olcsóbb HW es megoldást is, de nem találom melyik könyvjelző mappába mentettem
    Kár lenne ennyi pénzt kiadni egy HW megoldásra, ami jó eséllyel amúgy is csupán egy appliance lenne, egy mezei x86 alapú szerver rátelepítve valami saját fejlesztésű programmal.

    Akkor már sokkal inkább használok ingyenesen elérhető és jól bevált Linux-os Loadbalancer megoldást Linux Virtual Server (LVS) alapokon. A The Linux Virtual Server Project - Linux Server Cluster for Load Balancing segítségével könnyen kialakítható egy high availability (HA) loadbalancer rendszer, két LVS-t alkalmazva (failover clusterben).

    Az Loadbalancer-ek monitorozzák egymás és a mögöttük lévő valódi szerverek állapotát. A passzív Loadbalancer ellenőrzi az aktívat, és ha működési hibát észlel, átveszi a funkcióját. Ezen felül az aktív LoadBalancer monitorozza a mögöttük lévő valódi szerverek működését (RedHat/CentOS alapú rendszereken ezt a nanny process, Debian/Ubuntu esetében a keepalived végzi), és a működésképtelennek ítélt szerver(ek)re nem küld forgalmat, a működő szerverek között pedig különböző stratégiák szerint tudja elosztani a terhelést.

    Az egyes Linux diszktibúciókban eltérő neve van az LVS-nek (ill. maga az LVS a Linux kernelben van, ezek csak a működését támogató daemon-ok ill. admin programok): a RedHat/CentOS implementációját Piranha-nak hívják (ez valójában a webes management felület neve, maga a daemon Pulse névre hallgat); Debian/Ubuntu Keepalived néven implementálta az LVS-t, a két megoldás picit eltérő felépítésű konfigurációs állományt használ (Debian/Ubuntu esetében /etc/keepalived/keepalived.conf néven, RedHat/CentOS esetében /etc/sysconfig/ha/lvs.cf néven található ez meg), de tulajdonképpen egyenrangúak, és lényegében ezt az egyetlen konfigurációs állományt használja az LVS, nincs elbonyolítva a rendszer.

    Egyszerű, nagy teljesítményű, alacsony erőforrásigényű, jól skálázhatő, nagy rendelkezésre állású Loadbalancer megoldás ingyen, kell-e ennél több?


    x

  7. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

    karesz76 (2013-02-23)

  8. #27
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    11-02-04
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    125
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: HA Cluster 1 millióbol - rendszergazdák gondolatai

    Azert azt erdemes leszogezni, hogy nem minden esetben a magas rendelkezesre allas, hibatures, terheles megosztas jelenti ugyanazt. Valamint lehet szervereket es szolgaltatasokat ilyen featurukkel ellatni. Szoval lehet, hogy a mysql adatbazist priman lehet egy eszkozzel magas rendelkezesuve varazsolni es kozben load balancingolni ami nem ved attol hogy a szerveren futo mas szolgaltatasok is hasonloan vedve vannak.



Oldal: 3 / 3 ElsőElső 123

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •