Eredmény: 1 - 9 (9) összesen

Téma: Automatikus biztonsági mentések készítése

  1. #1
    Tag Luigi logója
    Csatlakozott
    10-08-04
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    84
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás Automatikus biztonsági mentések készítése

    A feladat: több weblapom van, róluk szeretnék rendszeres, automatikus ! mentést készíteni egy, a tárhelyemtől messze lévő, biztonságos helyre.
    Arra is szükség van, hogy a napi/heti mentések automatikusan külön könyvtárba jöjjenek létre és "tárolódjanak".

    Most is készítek kézzel mentéseket, de egy új, több szolgáltatást nyújtó, teljesen automata megoldást keresek. Az online tárolás alapvetően arra szolgál, hogy bárhonnan gyorsan vissza tudjunk nyúlni egy korábbi (pl. előző havi) mentéshez, de persze emellett rendszeres helyi, fizikai mentéseket is szükségesek.

    Ha saját szerverem volna, akkor tudnék erre megoldást, :-) de arra még nincs szükségem, ezért most közös tárhelyről van szó, ahol korlátozottak a lehetőségek. A legtöbben így tárolják, futtatják a weboldalaikat, ezért ez az info talán nekik is hasznos lehet.

    1. Verzió
    Az Automysql backup egy nagyon ügyes megoldás, de csak az SQL adatbázist tudja helyben lementeni (vagy emailben elküldeni ha vki arra vágyik).
    Ha a file-ok mentésére is lenne hasonló tudású profi script, akkor az hasznos lehetne, ismer-e ilyet vki?

    2. Verzió
    Bérelni egy másik tárhelyet, ahová egy programot/scriptet telepítve rendszeresen, automatikusan "elhozni" a másik tárhelyről az email, weblap stb. file-okat.
    Előnye az, hogy nagy tárhelyet már relatíve olcsón lehet bérelni, és vmi jobb FTP kliens pl. "Auto FTP Manager" nagyjából elvégzi a feladatot, de ez azért nem tökéletes, mert kell egy pc-n futtani a prg-t, ami egy gyenge láncszem.
    Lehetne egy egyszerű FTP srciptet is a cronnal futtatni, de itt a napi/heti mentések automatikus külön könyvtárban történő tárolását kellene vhogyan megoldani.
    Ismer-e vki ilyen típusú, jól működő megoldást?

    3. Verzió
    Cloud, felhő. Olyan kész megoldást használni, ami kellően nagy, biztonságos és a fentiek funkcionalitását tudja. Egy részük ingyen ad X Giga helyet, de persze a free verzió sok korlátozást is tartalmaz.
    A legnagyobb gond az online storage megoldásoknál az, hogy alapvetően PC file-ok mentésére találták ki, és nem webszerver file-ok mentésére pl. FTP-n.

    Elég sok lehetőség van a piacon, ízelítőül néhány:
    Cloud Files Support from Rackspace Cloud Hosting
    ADrive | Online Storage, Online Backup, Cloud Storage | About Us: Plans
    4sync - free online syncing tool. Sync & sharing access with cloud storage. Synchronization files
    Online Storage, FTP Site, FTP Server, File Sharing, Cloud Storage with Egnyte Cloud File Server
    Cloud Storage From Just Cloud. Free Online Storage
    https://www.sugarsync.com/plans
    https://www.opendrive.com/services/pricing/?lang=hu
    https://www.jungledisk.com/personal
    Cloud Backup Services Pricing | CloudPockets.com | CloudPockets.com
    Sign up for Livedrive home products | Livedrive
    https://spideroak.com/pricing
    FilesAnywhere Online File Storage, Internet Backup, File Sharing, WebDAV Web Folders, Secure FTP, Online Document Viewer, Photos, Version Control
    Box | Simple Online Collaboration: Online File Storage, FTP Replacement, Team Workspaces
    Cloud online storage and online backup -
    https://apps.memopal.com/r/download?lang=en
    Amazon Simple Storage Service (Amazon S3)
    http://www.dropbox.com

    Cloud Storage | Top 10 Cloud Storage
    Old storage plans vs. new storage plans - Picasa and Picasa Web Albums Help
    http://googledocs.blogspot.com/2010/...ur-files-in-cl...
    ...

    A kérdésem az, hogy ezekről van-e infotok, használta-e vki ezeket, mik a tapasztalatok, melyiket érdemes választani, ...?

    Ismertek-e bármilyen más megoldást, ami közös tárhelyen használható és tudja a fentieket nyújtani? Minden hasznos ötletet, jótanácsot, tapasztalatot szívesen olvasok.
    Köszi.



  2. #2
    scs
    Vendég

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Szia!

    Nem említetted, hogy a tárhelyeken lehetőség van-e SSH kapcsolatra (shell parancs kiadásra, SFTP kapcsolatra), illetőleg van-e fent rajtuk rsync telepítve. Pár szolgáltató a sima tárhelyen is ad (ha kéred) ilyet. Ha van SSH és rsync, akkor én a következőt tenném; két verzió:

    1. verzió
    - Az anyagot (akár weboldalanként, akár egyben) naponta elmented az első tárhelyre egy tar paranccsal. Ezt a tar parancsot szerencsés esetben futtathatod cronból, így automatikusan becsomagolja neked a honlapot a kért időpontban. A mentés helyének egy külön mappát adj, legyen a neve mondjuk "backupok".
    - Mellette lefuttatsz egy mysql dumpot is az adatbázisokról, és ennek az eredményét is berakod ugyanabba a backupok mappába.
    - Miután ezek lefutottak, a másik tárhelyen lefuttatsz egy rsync-et, ami az elso-tarhely/backupok mappa és a masik-tarhely/ide-mentek mappája között szinkronizál. Ergo az új mentést lehúzza neked a másik helyre is.

    2. verzió
    Simán csak rsync-et futtatsz a kettő között. Ilyen esetben egy rendes, tömörítés nélküli másolatot kapsz a backupok tárhelyen az eredetiről.
    Ennek ellenére itt is érdmes előtte cronnal lefuttatni egy mysql dump-ot, hogy az adatbázis mentése is meglegyen, ne csak a honlap anyaga.

    Utána ha jön egy hozzáértő tárhelyes, majd megcáfol a fentiekben, vagy mond jobb ötletet. De nekem így hirtlen ez jutott eszembe megoldásként.



  3. #3
    Bölcs
    Csatlakozott
    09-12-19
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    697
    Begyűjtött 102 köszönetet
    64 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Szia!

    A tar megoldást semmiféleképpen nem javasolnám, ha sok adatról van szó, n*100MByte nem gond, de GByteos méretekben már a korlátlan
    tárhely is korlátossá válhat. A teljes tárhely tömörítése viszonylag CPU és I/O igényes dolog, ezért szokták a mentések időpontját a legkevésbé
    aktív időpontokra tenni. A tömörítés ráadásul elég hosszú folyamat lehet, amit PHP-ból nem biztos, hogy meg fogsz tudni oldani, mert bár növelheted
    a timeout értékét nem garantált, hogy végig is fut. Jobb megoldás az, ha van SSH hozzáférésed, legalább az egyik gépen, így az rsync segítségével
    csak azokat a fileokat kell mozgatnod, amik tényleg változtak is, nem utolsó sorban tehát sávszélességet és időt is spórolsz. scs ha jól tudom
    megszerette a rsync megoldást mi is jobban jártunk

    A másik amire mindenféleképpen figyelj az az, hogy bizonyos szolgáltatók az ÁSZF-ben kikötik, hogy mentési célokra nem használhatod a tárhelyet,
    nehogy valami okból töröljék a mentésedet, miközben nyugodt vagy, hogy van mentésed! Az rsync másik előnye, hogy segítségével akár a saját
    otthoni gépedre is készítheted a mentést, tehát ez is egy spórolási lehetőség, illetve innentől csakis rajtad múlik, hogy biztonságban lesz-e az
    adat.



  4. #4
    Bölcs
    Csatlakozott
    09-08-20
    Hozzászólás
    524
    Begyűjtött 47 köszönetet
    39 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Szerintem egyszerűbb a tárhely szolgáltató által készített mentéseket letölteni másik helyre. SQL méretéből adódóan biztosan napi mentés, és illik minimum heti mentést csinálni fájlokról is. Ha ezek elérését a szolgáltatódtól el tudod kérni, akkor nem kell nagy varázslat a mentő szkript elkészítéséhez. Napi mentésre én sem javaslom a tar-t...



  5. #5
    Tag Luigi logója
    Csatlakozott
    10-08-04
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    84
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Köszönöm a hozzászólásokat, javaslatokat.

    Az automysql backup scriptet használom az adatbázisok mentésére, de file-ok és a levelezés mentésére a tárhelyen most nincsenek ilyen profi automata mentési funkciók. Csak az egész tárhelyet egyben tudom lementeni vagy FTP-n azt elküldeni, de pl. automatikusan külön könyvtárba tenni a napi/heti/havi file mentést, (mint pl. az automysql backup), vagy néhány napnál korábbi mentéseket elérni, az most nem lehetséges.
    Hasznos lenne még az incremental backup is, de ekkorát most még nem álmodok. :-)

    Igen, igazatok van a webhosting cégeknél ált. nem megengedett a nem weblaphoz kapcsolódó file-ok feltöltése, ami teljesen érthető. :-)

    A Dropbox, JustCloud, StormDrive Ultimate és társaik nagyon profik a PC-n lévő file-ok mentésére, de mivel rájuk nem lehet FTP-n belépni ezért a weblapok automatikus mentésére ők nem jöhetnek szóba.

    Jó megoldás lehetne még a profi Amazon S3 és a Rackspace Cloud Files megoldások is, de itt nincs "rendes FTP", ill. a havi forgalom alapján számítják a díjat, ami 0,15USD/GB Storage + 0,15USD/GB Outgoing Bandwidth, és ez mondjuk 100Gb esetén már nem versenyképes.

    A profi backup rendszerekben igazából még a az jó, hogy biztonságosak és pl. a véletlen file törlés ellen is védettek, mert akár x db korábbi verzióját is tárolják 1 file-nak, ami ritkán kell, de akkor nagyon. :-)

    Azután ott vannak az FTP tárhelyek, ahol nagyon brutális árkülönbségek léteznek, pl. nehéz elképzelni, hogy nyugtató szolgáltatást adnak ezen az áron: http://ftpoffsite.com

    Találtam egy kombi megoldást, ami kellően nagyméretű (1TB) tárhelyet ad, nem túl drága, automatikusan le tudja menteni a PC-ről a file-okat is, és a StormDrive Ultimate csomagban az FTP-is elérhető. Igazából vmi ilyesmi lenne az ideális: UK Web Hosting - High quality, dependable ASP Hosting, ASP.NET Hosting & Linux Web Hosting


    A rendszeres mentésre a Website 2 Backup php script tűnik a legjobbnak, csak egyetlen gondja van, 12 EUR/domain, ami drága sok domain esetén. Website Backup PHP Script

    Itt van két jónak tűnő megoldás, amik viszont ingyenesek:
    XCloner - Website Backup and Restore | Professional Backup application, Joomla backup extension, Wordpress backup plugin
    MyBackup - Database and Web Backup System

    Ismeri-e ezeket vki, ill. milyen megoldást használtok, javasoltok rendszeres automatikus file és adatbázis mentésre ill. tárolásra?



  6. #6
    Hekker 0xFF logója
    Csatlakozott
    09-08-21
    Hozzászólás
    1.079
    Begyűjtött 168 köszönetet
    118 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Béreljél ki egy VPS-t 8EUR ért már lehet jókat kapni (Unmanaged pl Hetzner Online AG: vServer Productmatrix ).
    Kell egy simma shell script ami letőlti FTP-n a filokat és az adatbázisokat.
    Majd ezt a könyvtárat sziknronizálod az amazonnal S3 van erre egy nagyon jó kis progi a neve Duplicicty ami PGP vel kódólva küldi fel a fileokat, van incremental backup és egy pár nyalankság. De a duplicicty is csinál havonta full mentést.
    Ha túl soknak tartod a 10$ havonta akkor vegyél egy használt laptoppot vagy egy 15,000Ft os P3-4et és használd azt szervernek.

    A legjobb talán az lenne, ha beruháznál egy combosabb VPS re és pl egy DirectAdmin licenszre.
    20EUR a VPS havonta és 300 USD a DA licens egy életre + ~100-200 USD hogy valaki felkonfigolja neked de talán te is meg tudod oldani.
    Hidd el, hogy hosszútávon nagyon megéri mert a magad ura vagy.



  7. #7
    Bölcs
    Csatlakozott
    09-12-19
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    697
    Begyűjtött 102 köszönetet
    64 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Szia!

    Annyit azért hozzátennék, hogy ettől függetlenül a mentést még továbbra is meg kell csinálni, a fentebb már taglalt bármelyik
    megoldással! A VPS adatai is épp annyira vannak biztonságban, mint amennyire egy tárhelyé lehet Lásd múlt heti problémát,
    ami a fórumot is érintette!

    Idézet 0xFF eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A legjobb talán az lenne, ha beruháznál egy combosabb VPS re és pl egy DirectAdmin licenszre.
    20EUR a VPS havonta és 300 USD a DA licens egy életre + ~100-200 USD hogy valaki felkonfigolja neked de talán te is meg tudod oldani.
    Hidd el, hogy hosszútávon nagyon megéri mert a magad ura vagy.




  8. #8
    Hekker 0xFF logója
    Csatlakozott
    09-08-21
    Hozzászólás
    1.079
    Begyűjtött 168 köszönetet
    118 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Természtesen kell mentés a VPS en, sőt, csak annyi, hogy rengeteg megoldás közül lehet választani, hiszen azt futtatsz és addig ameddig akarod.

    Idézet viacomkft eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Szia!

    Annyit azért hozzátennék, hogy ettől függetlenül a mentést még továbbra is meg kell csinálni, a fentebb már taglalt bármelyik
    megoldással! A VPS adatai is épp annyira vannak biztonságban, mint amennyire egy tárhelyé lehet Lásd múlt heti problémát,
    ami a fórumot is érintette!




  9. #9
    Törzsvendég Tapi logója
    Csatlakozott
    13-10-03
    Hely
    Pest megye
    Hozzászólás
    176
    Begyűjtött 68 köszönetet
    44 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Automatikus biztonsági mentések készítése

    Ha van a tárhelyeden Installatron, és a weblapjaid egy benne megtalálható rendszert használnak, akkor importáld be az oldalakat, és utána be tudsz állítani automatikus mentéseket, (napi/heti/havi) akár távoli kiszolgálóra is.
    Én még nem próbáltam, de elvileg működnie kell.



Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •