Oldal: 1 / 6 123 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (52) összesen

Téma: Webhosztok más szemmel

 1. #1
  'Say Hello To My Little Friend'
  Csatlakozott
  08-07-17
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  53
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás Webhosztok más szemmel

  Erős a gyanúm, hogy előbb-utóbb nagy bukta lesz a magyar piacon. Az http://www.e-beszamolo.kim.gov.hu/ címen ki lehet keresni bármely magyarországi cég legutolsó mérlegét, eredménykimutatását. Vettem a fáradtságot és megnéztem párat

  Érdekesség például, hogy az itt sokat szidott web-server.hu tavaly növelni tudta az árbevételét. Sokak kedvence a Gyümölcstárhely (Lanten Bt) már a második évben produkál elég vaskos (7-9m/év) veszteséget. Kérdés meddig húzza. Döbbenetes a Dotroll közel 60 milliós vesztesége is. Vagy pl. a sztárolt megacp évről-évre egyre több hitelt vesz fel, gyakorlatilag nulla tartalékkal rendelkezik és azt írja a saját kiegészítő mellékletében, hogy a "cég likviditása nem megfelelően biztosított".

  Érdekes néhány egész picit is megnézni, pl. elin.hu tavaly összesen 700e forint profitot realizált egész évben (tehát a tulajdonosok havi kb. 60e forintért dolgoztak). Mi van, ha megfekszik egy komplett gép és azonnal kell cserélni...?

  Érdemes ezt is megnézni ilyen szemmel is, mert elég komoly meglepetés lehet egy hirtelen csődöt jelentő cégből. Kissé kezd úgy kinézni a magyar piac, hogy néhány cég öngyilkos módon veri le az árakat, de azt nem tudja sehogy sem az ügyfélnek bebizonyítani, hogy nem fog holnapután tönkremenni... (személyes tapasztalat) 2. #2
  Cartman, the Drummer AnagyZ logója
  Csatlakozott
  08-07-31
  Hely
  London - Dunaújváros
  Hozzászólás
  1.695
  Begyűjtött 12 köszönetet
  10 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Húha nálad nagy baj van, ha a beszámolókból akarod egy cég helyzetét megítélni. 3. #3
  scs
  Vendég

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Tudod, Ttrisz, az, ami a valóság, és az, ami a könyvelési adatokban szerepel ... hmm, hogy is mondjam ... nem mindig egyezik 100%-ban.
  Emellett egy cég profitja abból jön, hogy: Bevétel minusz Kiadás
  Bevételbe az jön, amit az ügyfelek befizetnek.
  Kiadásba meg az, ami elmegy bérleti díjakra, alkalmazottak fizetésére, szerverek vásárlására, stb.
  Egy cég tulaja meg nem feltétlen csak abból él, ami a cégből bejön. Másrészt csak a könyvelőn meg számlákon múlik, hogy a profitot el tudja írni költségként. Gondolom kisakkozták, hogy ennyi legyen a végeredmény, mert ennyiért még nem rinyál a NAV, és a többi meg ment zsebbe. De az is lehet, hogy 2 vagy több cége van a tulajoknak (akár offshore cége is lehet), és innentől már nem nagy kunszt egy akármilyen számlát kiállítani, ami papíron máris kiadásként jelenik meg.
  Hidd el, ki van ez találva okosan.

  Emellett egy cég sem tudja sehogy bebizonyítani, hogy holnapután nem fog tönkremenni. Még a legnagyobbak sem. Emellett egy ilyen szolgáltató cégnél a bizalom sokkal inkább a már meglévő ügyfelek ajánlásai miatt van, mintsem a papíron lévő pénzügyi adatok alapján. Ha az ismerősöm azt mondja, hogy évek óta van náluk tárhelye és azóta sem volt vele baj, akkor onnantól én teszek rá, hogy hogyan könyvelték le a dolgaikat; nem a papír érdekel.


  Utoljára módosítva: scs által : 2011-06-06 09:16

 4. #4
  Bölcs Nero logója
  Csatlakozott
  08-10-16
  Hely
  határ
  Hozzászólás
  810
  Begyűjtött 23 köszönetet
  18 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Ezekkel a beszamolokkal csak az a baj, hogy magyar cegektol szarmazik, ahol mint tudjuk sokszor a legtobb ilyen bevallas koszono viszonyban sincsen a valosaggal... mindezek ellenere termesztesen nem art azert ilyen iranybol is megkozeliteni a dolgokat.

  update: ugy latszik lassan irok, 2en is megeloztek mire befejeztem


  aláírás

 5. #5
  a pulykakakas Kvarclovag logója
  Csatlakozott
  10-08-20
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  1.017
  Begyűjtött 8 köszönetet
  8 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Bár egy cég nyeresége és a tulaj bére között nincs összefüggés, azért, amire Ttrisz felhívta a figyelmet azt valóban érdemes figyelni. Kicsit is komolyabb cégeknél, azért ez a betesz a könyvelő egy számlát és "elköltségeli" messze nem így megy.
  Ha egy cég veszteséges, akkor vagy valamiben sumákol vagy tényleg vannak gondjai. Amik persze megoldódhatnak, de a nyilvános mérlegnek pont ez a célja, hogy valami keveset mutasson a cégről a nagyvilágnak.

  Ha egy cég veszteséges, akkor vagy azt akarja mutatni, vagy csak azt tudja. Mindkettőre érdemes figyelni a partnereknek. Például hitel esetén a bank is ezt (illetve a főkönyvet is) nézi, tehát, ha veszteséges a cég a bővülési lehetőségei eleve korlátozottak, pályázati lehetőségei dettó. 6. #6
  'Say Hello To My Little Friend'
  Csatlakozott
  08-07-17
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  53
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Idézet AnagyZ eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Húha nálad nagy baj van, ha a beszámolókból akarod egy cég helyzetét megítélni.
  Tényleg? Tehát akkor az nem jelent semmit, pl. hogy a Dotrollba a tulajdonos évente 100m forintnyi tőkét pakol, már a második éve, miközben a bevétele alig negyede a veszteségének... Biztos nem fog megszűnni, ugye...? Ha nem gáz a éves 20 milliós bevétel a 80 milliós kiadás mellett akkor mit nevezünk gáznak? Vagy ne ebből próbáljam megítélni? Akkor miből?

  Bocs, hogy felhoztam valami irritáló újdonságot...


  Utoljára módosítva: Ttrisz által : 2011-06-06 10:09

 7. #7
  a pulykakakas Kvarclovag logója
  Csatlakozott
  10-08-20
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  1.017
  Begyűjtött 8 köszönetet
  8 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Én azt hiszem konkrét cégeket nézze meg mindenki magának, ami érdekli. Annak valóban sok oka lehet, hogy egy cég mérlege, hogy néz ki. Mindenesetre, ha veszteséges, akkor vagy ezt akarja vagy ezt tudja csak mutatni. 8. #8
  Bölcs
  Csatlakozott
  07-08-28
  Hozzászólás
  1.026
  Begyűjtött 147 köszönetet
  106 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Ttrissz: Azt ne felejtsük el, hogy a DotRoll mögött még mindig a Docler áll, ami mögött még mindig a világ vezető kamerás a siteja a livejasmin.

  Igy a DotRoll által megvásárolt technika, sávszélesség könnyen haszonsul a cégcsoport másik projektjeiben. 9. #9
  system g-easy logója
  Csatlakozott
  07-04-26
  Hely
  n/a
  Hozzászólás
  4.311
  Begyűjtött 2 köszönetet
  2 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Veszteség lehet az is, ha pl. az előző 3 évben 6 milliárd bevételt termelt és ezért befektetett.. Pl. a Dotroll szerintem pont ilyen számokkal dobálózik. Egy igen komoly cégcsoport a Docler Holding.. a 6 milliárdot még egy milliárd hitellel meglöki és a mínuszt szétosztja a cégcsoportba tartozó cégek között.. akkor az van vagy 200 milla veszteség/cég. De közben felhúzott egy 7 milliárd értékű irodaházat. Szal a könyvelés nem feltételen tükrözi. Ezután megkérdem, hogy vennél-e 2000-ért domain-t egy olyan cégtől, ami most fejlesztett 7 milliárdért.. de így lett 200 milla mínusza?

  (a számok amiket írtam teljesen fiktívek, csak a példa miatt írtam) 10. #10
  scs
  Vendég

  Alapbeállítás re: Webhosztok más szemmel

  Idézet Kvarclovag eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Ha egy cég veszteséges, akkor vagy azt akarja mutatni, vagy csak azt tudja.
  Így van. Én itt inkább az "akarom" részre tippelek sok esetben (még ha nem is mindegyikben).

  Idézet Kvarclovag eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  tehát, ha veszteséges a cég a bővülési lehetőségei eleve korlátozottak, pályázati lehetőségei dettó.
  Ez attól függ, hogy hogy oldja meg a "veszteséget". Ha jobban megfigyeled, amikor a guglinak az adsense miatt küldöd a számlát, ott is egy írországi cégnek küldöd. Vajon miért írországi? Elmondom: azért, mert az jó eséllyel egy offshore cég. Nem kevés ország van, ahol az offshore cégnek:
  - nem kell adót fizetni vagy csak igen keveset
  - nincs könyvelési kötelezettsége
  - nem adja ki a tulajdonosok személyét

  Ezekből kifolyólag:
  - Számlát állíthat ki, tehát ha másik cége is van (teszem azt egy magyar), akkor azt pár papír segítségével simán kihozza minuszosra, miközben a pénz meg mégis nála marad.
  - A könyvelési kötelezettség hiánya miatt pedig az offshore cége annyi adót vall be, amennyi jólesik neki. AKár 0 Ft bevételt is mondhat. Nem kell könyvelnie, így nem tudják elszáoltatni sem. Pláne nem Magyarországról. A világon senki meg nem mondja, hogy egy ilyen offshore cégnek valójában mennyi volt a bevétele meg a kiadása, mert nem kell, hogy legyen nyoma.

  Innentől kezdve meg már tökmindegy, hogy a magyar cégén milyen minuszok vannak, mert az offshore cégében meg pakolgatják egymásra a dollárkötegeket. Hidd el, sok esetben ki van ez találva. Én nem féltem őket.Oldal: 1 / 6 123 ... UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •