Eredmény: 1 - 7 (7) összesen

Téma: Weblapok tervezése

 1. #1
  Operálandusz
  Csatlakozott
  07-11-04
  Hozzászólás
  138
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás Weblapok tervezése

  Mindenki úgy kezdte, ahogy mindenki más. A vérbeli programozók első oldalai rossz esetben gportalosok voltak, jó esetben nekiveselkedtek a html-nek, és összerittyentettek egy „Csá az oldalamon” tartalmú dokumentumot, ami dedikáltan az általános iskolai osztálynak vagy a szomszéd gyerekekből verbuvált CS-klánnak készült.
  „Régi szép idők”, mondhatják most sokan, és tényleg.

  Technikában - és igényekben - azonban jószerivel leköröztük az akkori magunkat. Eszközökben azonban nem bővelkedünk, ami a tervezést megkönnyítené jelentős mértékben (kivételekre is kitérek). Egy átfogó tervezőalkalmazás azonban túl komplex ahhoz, hogy egy ember gondolatai elegendőek legyenek hozzá.
  Hazafelé menet azon gondolkodám, hogy - egyelőre csak szigorúan elméletben - alkossunk meg egy olyan rendszert, ami igyekszik a weboldalak tervezési folyamatának legtöbb fázisát lefedni.

  Ferde szemmel néznek azokra, akik mindenféle előzetes analízis nélkül esnek neki egy (pl. PHP-alapú) webalkalmazás lepötyögéséhez - és teszik ezt joggal. Viszont nem káros-e az a tervezési forma, amelynek szintén in medias res rontanak neki a fejlesztők? Ezúttal megpróbálom összeszedni mindazokat az alapozási procedúrákat, melyek egy-egy nagyobb egységet ölelnek fel. Ezek legtöbbjét papíron, ceruzával szokták levezetni, aminek becsülöm a sajátos hangulatát, de egy grandiózus projektnél nem működőképes.

  • Humán analízis
   A tervezőasztalon megvizsgálják a honlap célszegmensét, az elvárt látogatottsági tendenciát, górcső alá veszik a konkurenseket, ez alapján kiválogatják a legdominánsabb kulcsszavakat, hozzácsapnak néhány „hosszúfarkú” (long-tail) keresőszót is - így kapnak egy minimális áttekintést arról, milyen jellegű és témájú tartalmak kapnak majd helyet az oldalon.
  • Technikai koncepció
   A programozók kalapálni kezdik a forró vasat - felmérik, hogy milyen adatokra lehet szükség valaha a honlap élettartama során, amely a legjobban kiszolgálja a célközönséget. Gyakorlatilag ezzel kapnak egy listát arról, hogy milyen komponenseket kell majd a csomagoláson belül összedrótozniuk. Az adatok szegmentálásával és optimalizált elrendezésével már büszkélkedhetnek az adatbázistervezet első verziójával is. (Erre a célra ismerek már egy remek és ingyenes programot: DbDesigner 4.)
   Ezen a ponton válik el, hogy van-e szükség felhasználó-authentikációra (regisztrációs lehetőségre), és hogy milyen jellegűre (Session+Cookie, HTTP Auth, stb.).
   Érdemes alapvető (és örökölhető) privilégiumcsoportokat létrehozni (vendég, bejelentkezett felhasználó, moderátor, adminisztrátor, stb.), lefektetni az erőforrások listáját (összetettség érdekében minél részletesebben kifejteni ezt), valamint az első listát jogokkal felruházni a második lista manipulálására. (Egy egyszerű példa: a bejelentkezett felhasználónak joga van témát kezdeményezni a fórum nevű erőforrásban).
   Továbbá kiválasztható az esetleges keretrendszer, amellyel együttműködni kíván a fejlesztőcsapat.
  • Felület szabása
   Ennél az állomásnál végre látványosan is kezd formálódni az oldal. Az alapok lefektetéséhez természetesen szükség van Nézetekre (én így nevezném az angol View után), melyek betekintést adnak a korábban definiált erőforrásokba. Ezek a nézetek hierarchikus rendbe szervezhetőek.
   A felülethez tartozik továbbá az általános designterv kidolgozása, a látogatói pszichológia körülszaglászása. Ehhez a témakörhöz kapcsolódónak tartom a tartalmak legmegfelelőbb formázását is, és a keresőbarát URL-ek meghatározását is.


  Kicsit hosszúra nyúlt elmélkedésem záróakkordjaként kíváncsi volnék, hogy ki mit tud hozzátenni a témához illetve, mennyiben módosítaná a fenti felsorolást.
  Elképzelhetőnek tartjátok-e egy meglehetősen univerzális eszköz létrejöttét? 2. #2
  kow
  kow nem elérhető
  KowDerMei$ter kow logója
  Csatlakozott
  07-05-09
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  1.447
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Weblapok tervezése

  Ez így túl általános, a feladat szabja meg, hogy milyen rendszert kell tervezni. Ez pl. tök jó lehet egy portálhoz, de egy ajaxos alkalmazásnál már meg kell toldani pár réteggel a tervet:
  - kliens - szerver kommunikáció
  - kliens - szerver oldali objektumok tervezése

  Univerzális eszköz nemigen van, ahogy a Zendes postban is kiderült, még ők sem tudtak ilyet.

  Amit én alkottam utoljára az úgy néz ki, hogy van egy általános DB struktúra, admin hozzá és egy kliens oldali API, ami mindenféle adatokat túr ki a DB-ből. 3. #3
  Operálandusz
  Csatlakozott
  07-11-04
  Hozzászólás
  138
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Weblapok tervezése

  A fenti pár gondolat tényleg az általánosítás minden formájával élni kívánt, pontosan azért, hogy a legszélesebb körben kiszolgálja a tervezési folyamatot.
  Ahogy mondod, nyugodt szívvel hozzá lehet csapni még néhány felületet, ahol efféle objektumokat és működési elveket lehet közölni a többi fejlesztővel.

  A gondolatmenet célja, hogy létre lehet-e hozni egy olyan alkalmazást, ami a kevésbé egyszerű (párlapos, statikus, stb.) weboldalakon túlmutató projekteket ellássa egy olyan eszközzel, ahol a szorgos csapat feljegyzéseken, grafikákon keresztül megosztja egymással a tervezetet.
  Mert ugye amikor egyszemélyes hadseregként vállalod Magadra a tervezés minden részelemét, ott nem gond a papír és a ceruza.

  Csak gondoltam, hogy komolyabb körökben kevés lehet... és sajnos nem tudok olyan szoftverről, ami ezen igényeket a lehető legteljesebben kielégíti. 4. #4
  ingyenfreg mza8202 logója
  Csatlakozott
  07-10-18
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  167
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Weblapok tervezése

  olyan általános dolgot sohasem fog senki alkotni, ami mindenre jó.

  én kicsit másként látom ezt a tervezési fázis folyamatait.

  szerintem először az üzleti logikát kell megfogalmazni.

  ha az megvan, azután kigondoljuk, hogy ahhoz mire lesz szükségünk, hogy ezt megvalósíthassuk.
  elképzeljük a szükséges osztályainkat, objektumainkat, nagyjából felvázoljuk, mire lesz szükségünk egyikhez, másikhoz, mit várunk el tőle, mire legyen képes.

  ezek alapján fektetjük le azt az adatbázis szerkezetet, amit az adatkapcsolati rétegeink használnak, és persze megfelelően alakítva alacsony redundancia szintre viszünk, optimalizáljuk, és később pedig a feladat által elvárt módon indexeljük.

  nekem, régebben sokszor okozott problémát, hogy a megfelelően kitalált és örökített objektumaimat megfelelő oop-s módon megtervezett adatbázisra ültessem át.

  vajon a programnak kell megszabnia az adatbázist, vagy pedig az adatbázisnak a programot? ez egyáltalán nem mindegy! 5. #5
  Operálandusz
  Csatlakozott
  07-11-04
  Hozzászólás
  138
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Weblapok tervezése

  Köszönöm a véleményt, bár úgy fest, a lényeget nem sikerült eléggé hangsúlyoznom. Egyetértünk, hogy minden konzervet nyitó konyhai eszközt nem lehet gyártani, de egy sémát lehet követni, ami a legtöbbhöz passzol!

  Esetedben úgy érzem, túlzottan előre került az objektumok tervezése - ezt neveztem én in medias res tervezésnek. Félek tőle, hogy a tervezést is meg kell tervezni...

  Üzleti logika alatt mit értesz? Számodra milyen alegységeket tömörít magába ez a gyűjtőfogalom?

  A kérdésed gondolom költői volt. Persze, hogy az adatbázis szolgálja a programot minden tekintetben, eképpen annak alárendeltje. 6. #6
  ingyenfreg mza8202 logója
  Csatlakozott
  07-10-18
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  167
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Weblapok tervezése

  üzleti logika alatt azt értem hogy a teljes funkcionalitástól egészen az elvárt működési elvekig mindent.

  pontosan ez az amikor megtervezed azt, hogy mit fogsz csinalni

  a kerdesem koltoi volt igen, csak azutan miutan olvastam nalad a "kalapálni kezdik a forró vasat" szavakat, vhogy kicsit erosnek tunt ez a megfogalmazas.
  arra jott a dolog. hiszen nem egybol adatbazist tervezunk, meg akkor sem, ha tudjuk hogy milyen adataink vannak, hanem a relaciokat is tervezzuk, es a hierarchikus semat is.
  ez kicsit tobb annal talan, amit leirtal 7. #7
  Operálandusz
  Csatlakozott
  07-11-04
  Hozzászólás
  138
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Weblapok tervezése

  Jól értem, hogy ami Nálad és sokaknál üzleti logika, azt én a fenti felsorolásban humán analízisnek kereszteltem el?

  A „forró vas” jelen metaforában az üzleti koncepciót jelentette, aminek „kalapálása” nem több, mint az elvárások, a funkciók és működési elvek lefordítása programozási nyelvre (félreértés ne essék, nem a tényleges programozási folyamatra gondoltam).

  Igazad van, a relációk különálló lefektetését nem írtam le. Az adatok szegmentálásánál valójában létrejönnek a relációk is. Persze, hogy én mit gondoltam a hozzászólás írásakor, azt Te nem tudhattad. Mea culpa.A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •