Oldal: 3 / 3 ElsőElső 123
Eredmény: 21 - 29 (29) összesen

Téma: Webáruház, új rendelet

 1. #21
  Ian
  Ian nem elérhető
  Új tag Ian logója
  Csatlakozott
  13-02-07
  Hely
  Ahulvízbűlveszikiazokszigént
  Hozzászólás
  17
  Begyűjtött 7 köszönetet
  6 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  Köszönöm a válaszod! Tehát ha valaki ÁFA-s számlát kér és cégnévre íratja, akkor nem érvényes rá az elállás joga? Jól értem? Nem vagyok köteles ellenőrizni azt, hogy a vevő hol fogja használni, meg nincs is hozzá semmi közöm, ez az ő felelőssége.

  Persze az is megteheti, hogy a végén nem ér vissza a termék, miközben a pénzt megkapta. Lesz is ilyen.
  Ezt hogy értelmezzem? Addig nem kell neki ugyanis visszautalni a pénzt, amíg vissza nem ér a termék és megvizsgálva kifogástalan állapotú. Tehát elviekben ilyen miként fordulhat elő? Vagy a termék helyett a számlára gondoltál? 2. #22
  SzG
  Vendég

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  Idézet Ian eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Ezt hogy értelmezzem? Addig nem kell neki ugyanis visszautalni a pénzt, amíg vissza nem ér a termék és megvizsgálva kifogástalan állapotú. Tehát elviekben ilyen miként fordulhat elő? Vagy a termék helyett a számlára gondoltál?
  Az konkrétan nincs leírva sehol, hogy addig nem kell visszautalni amíg nem ér vissza a termék és az kifogástalan állapotú.

  Én nem vagyok jogász, de ahogy olvasom az van leírva, hogy

  Az eladó:

  "a vállalkozás haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított tizennégy napon belül visszatéríti a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget"

  A vevő:

  "Ha a fogyasztó a 22. §-nak megfelelően eláll az üzlethelyiségen kívül kötött vagy a távollevők között kötött szerződéstől, köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított tizennégy napon belül visszaküldeni, illetve a vállalkozásnak vagy a vállalkozás által a termék átvételére meghatalmazott személynek átadni, kivéve, ha a vállalkozás vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza. A visszaküldés határidőben teljesítettnek minősül, ha a fogyasztó a terméket a határidő lejárta előtt elküldi."

  Tehát a vállalkozás miután megkapta a nyilatkozatot, akkor ha jogkövető akkor 14 napon belül utal. A fogyasztó meg még a 14. napon is ráér feladni a terméket ha jogkövető, de ha mégse teszi... hát a pénz addigra a számláján van.

  Persze az eladó gondolom jogilag utólag felléphet ha nem, vagy nem olyan állapotban kapja vissza a terméket, ha van rá pénze meg energiája.

  Ez az én olvasatom, ha tévedek én csak örülök. 3. #23
  Törzsvendég
  Csatlakozott
  12-02-15
  Hozzászólás
  103
  Begyűjtött 2 köszönetet
  2 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  Helló!

  Az NFH oldalán van egy ilyen kis bekezdés, de ez benne van a Zoltán által adott nyilatkozatban is:

  " Mi az a visszatartás joga?

  Változás a 2014. június 13-a előtti szabályozáshoz képest, hogy a vállalkozás mindaddig visszatarthatja az elállással érintett termék vételárát és a szállítási költséget, amíg a fogyasztó vissza nem szolgáltatta részére a terméket, vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte."

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy az alábbi törvény szerint, csak az számít fogyasztónak, aki saját magának vásárol.
  Tehát, ha én a saját cégem nevére kérek számlát, akkor már nem minősülök fogyasztónak.... Javítsatok ki ha tévedek!

  "A Ptk. 685. § d) pontja értelmében fogyasztónak minősül mindaz a személy, aki a gazdasági, vagy szakmai tevékenysége körén kívül köt szerződést. Fogyasztói szerződésnek pedig az a jogviszony minősül, amely a fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki a szerződést gazdasági, vagy szakmai körében köti. A Ptk. értelmében tehát nem csak a természetes személyek minősülhetnek fogyasztónak, hanem más jogalanyok is."

  Ha ez így van, akkor lehet ezt bele kellene foglalni a tájékoztatóba... 4. #24
  Tag Infoartnet_Szila logója
  Csatlakozott
  13-01-30
  Hely
  Győr-Budapest-Kazincbarcika
  Hozzászólás
  66
  Begyűjtött 17 köszönetet
  16 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  "A visszatérítést mindaddig visszatarthatjuk, amíg vissza nem kaptuk a terméket, vagy Ön nem igazolta, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni. Ön köteles számunkra a terméket indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni vagy átadni. A határidő betartottnak minősül, ha a 14 napos határidő letelte előtt elküldi a terméket. A termék visszaküldésének közvetlen költségét Ön viseli.
  Termék vásárlás esetén Ön kizárólag akkor vonható felelősségre a termékben bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be." - Tehát ha hamarabb visszafizeted a termék árát, mint az beérkezik, akkor felelősségre vonható a fogyasztó. DE! Mindenképp hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy a terméket visszaküldte és akkor fizeted vissza!

  "A visszatérítés alkalmával az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmazunk, kivéve, ha Ön más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja" - tehát ha a fogyasztó kp-ben fizetett, de nem tud bemenni a termékkel, akkor ha beleegyezik, utalhatod a pénzt, stb.

  Fogyasztó - PTK szerinti fogyasztó: "A Ptk. 685. § d) pontja értelmében fogyasztónak minősül mindaz a személy, aki a gazdasági, vagy szakmai tevékenysége körén kívül köt szerződést. Fogyasztói szerződésnek pedig az a jogviszony minősül, amely a fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki a szerződést gazdasági, vagy szakmai körében köti. A Ptk. értelmében tehát nem csak a természetes személyek minősülhetnek fogyasztónak, hanem más jogalanyok is." - de ezt már holinorby is megírta. Így nem csak magánszemély minősül vásárlónak, fogyasztónak, akinek elállási joga van! 5. #25
  Bölcs
  Csatlakozott
  07-04-28
  Hozzászólás
  1.115
  Begyűjtött 241 köszönetet
  176 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  Kb itt is a válasz:

  hxxp://www.penzcentrum.hu/tech/3_online_fogadasi_oldalt_blokkol_juliustol_a_nav.1 040891.html

  Idézet PT989 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Engem nagyon érdekelne, hogy az állam, milyen módon tervezi ellenőrizni ennek a törvénynek a betartását?
 6. #26
  Bölcs DomainFlotta logója
  Csatlakozott
  12-05-20
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  2.859
  Begyűjtött 1.167 köszönetet
  673 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  Idézet Sanyi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Kb itt is a válasz:

  hxxp://www.penzcentrum.hu/tech/3_online_fogadasi_oldalt_blokkol_juliustol_a_nav.1 040891.html
  Nyugodtan linkeld be.

  Ez azért elég komolyan hangzik...közeledünk Kínához 7. #27
  Törzsvendég erik87 logója
  Csatlakozott
  13-05-17
  Hozzászólás
  157
  Begyűjtött 49 köszönetet
  35 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  Ugye ez nem csak szerintem szánalmas?

  Idézet Sanyi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Kb itt is a válasz:

  hxxp://www.penzcentrum.hu/tech/3_online_fogadasi_oldalt_blokkol_juliustol_a_nav.1 040891.html
 8. #28
  Szerkesztő
  Csatlakozott
  11-06-06
  Hozzászólás
  240
  Begyűjtött 24 köszönetet
  16 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  mindaz a személy, aki a gazdasági, vagy szakmai tevékenysége körén kívül köt szerződést
  Én ezt úgy értelmezem, hogy ha áruként (továbbértékesítésre) veszi meg egy cég a terméket, illetve ha azt a saját gazdasági tevékenységéhez kapcsolódóan (gumiszabály) vásárolja meg, akkor nem élhet az elállás jogával. Egyéb esetben igen.
  Tehát ha tv-t vásárol és azt tovább értékesítésre vette, akkor nem küldheti vissza. Ha a cég ügyvezetőjének az irodájába vették a tv-t, akkor fogyasztónak minősül, visszaküldheti. Ha egy építőipari cég kalapácsot vásárol, szintén nem élhet a visszaküldés jogával, mert az a tevékenységéhez kapcsolódik. Ez pontosan azért gumiszabály, mert vállalkozásban csak akkor elszámolható a számla, ha az a vállalkozás vagy cég tevékenységével összefügg. Tehát az otthonra vásárolt új tv elméletileg nem elszámolható (gyakorlatot most hagyjuk ). Ha viszont elszámolhatónak tekintjük, akkor az a cég gazdasági tevékenyége körében van, ergo a fenti mondat a szabályokat tekintve sosem lehet igaz. Ha csak a szakmai szó lenne ott, akkor ok, de így bármire ráhúzható, hogy az a vállalkozás gazdasági érdekeit szolgálja... 9. #29
  Törzsvendég
  Csatlakozott
  12-02-15
  Hozzászólás
  103
  Begyűjtött 2 köszönetet
  2 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Webáruház, új rendelet

  A múltkor a fogyasztókról linkeltem egy cikket itt
  Elvileg már precedens ítélet is született, azaz, a fogyasztó csak az a magánszemély, aki úgy vásárol valamit, hogy az független az általa folytatott gazdasági tevékenységtől azaz, nem a cége számára, hanem saját magának vásárol...Oldal: 3 / 3 ElsőElső 123

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •