Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (13) összesen

Téma: Lopják a szövegeid? Segítünk!

 1. #1
  Bölcs S. Zoltán logója
  Csatlakozott
  10-12-04
  Hely
  Budapest, Hungary, Hungary
  Hozzászólás
  1.338
  Begyűjtött 623 köszönetet
  241 hozzászólásával

  Felkiáltójel Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Sziasztok!

  Szerződéses partnereinknek alapvetően jár a segítség minden olyan esetben, mikor a birtokukban lévő, a szerzői jogról szóló törvény által védett tartalmakat (jellemzően írott műveket, saját képeket vagy audiovizuális anyagokat, például videofelvételeket) jogosulatlanul felhasználó weboldalak ellen fellépünk a nevükben. Mivel látom, hogy ez időről időre előkerülő probléma itt is, ezért kísérleti jelleggel a jövő évre kiterjesztjük ezt a munkát mindazokra, akik kérik ezt a segítséget.

  Hangsúlyozom, hogy nem ügyvédi munkát ígérek, hanem szakszerű segítséget. Miről is van szó?

  * Havonta legalább egyszer véletlenszerűen ellenőrzünk néhány anyagot (írottat, szükséges esetén képeset is) az oldaladról, hogy az megjelenik-e másutt. Ez szúrópróbaszerű ellenőrzés, de az esetek többségében nem így derül fény a lopásra, hanem magad veszed észre vagy látogató, ismerős szól.

  Ha mi találunk egyezést vagy Te jelzed, hogy valaki lopja a tartalmad, átvesszük az ügyet:

  * Igyekszünk kideríteni, hogy ki a kérdéses weboldal üzemeltetője, majd a fellelhető adatok szerint e-mailben felszólítást küldünk, sikertelenség esetén telefonon keressük, végül felszólító levelet küldünk. Szakszerű, jogi eljárásban is használható felszólításokról lesz szó.

  * A cél elsődlegesen a jogsértő tartalom eltávolíttatása, de lehetőség van megegyezésre is (reklámhelyért, linkért stb. cserében). Másodlagos cél a jogellenesen használt tartalom kapcsán vállalkozói díjat behajtani (jellemzően 2 Ft+áfa/karakter áron). Amennyiben nincs együttműködés, akkor ezt az összeget és törvényes kamatait lehet a bíróságon is érvényesíteni. Az esetleges eljáráshoz is adunk segítséget, de a vonatkozó jogszabályok szerint abban nem vehetünk részt jogi tanácsosként (a zugírászat bűncselekményének veszélye miatt). A bírósági eljárás persze nem szükséges, eddig mindig előtte sikerült levetetni anyagot.

  A Te előnyöd: nem kell ezzel foglalkoznod, mi szakszerű és jogilag is alátámasztott felszólításokat tudunk végrehajtani. Szükség esetén alternatív módszereket vetünk be (ezekről már a fórumon is írtam, például előfordult, hogy a jogsértő személy kapott egy kellemetlen személyes lapot a vezeteknev-keresztnev.segglyuk.hu doménen, melyért mi felelünk, a probléma pedig órák alatt megoldódott).

  Referencia:

  Mivel alapvetően egyedi szerzői jogi művek előállításával foglalkozunk, természetesen van ebben tapasztalatunk. Magam igen gyakran veszek részt hivatalos, hatósági eljárásokban, bíróság elé is került már ügyünk, mikor a TV2 és más kereskedelmi televíziók jogellenesen vették át videoanyagunkat. A fórumról Mentha kolléga beszámolhat róla, hogyan oldódott meg, mikor valaki elvitte egy írásukat. Marchellónak készítettem már felszólító levelet. Ja, és a Napiszarról is vetettem már le pár anyagot

  A szolgáltatásnak szerény havi díja van, melyben azonban benne van az esetleges eljárás minden költsége, így a telefonálás, tértivevényes felszólítás, minden. Kérésre szerződést is küldünk. Ilyen támadásoknak különösen kitett (havonta több alkalom) oldalak esetében kérhetjük, hogy feltüntesd az impresszumban a nevünk. Nem tudom garantálni, hogy megtaláljuk az elkövetőt vagy sikeres lesz minden próbálkozás, de nem vaktában lövöldözünk. Az biztos, hogy nagyobb hatékonyságúak vagyunk, mint azok, akiknek nincs tapasztalatuk vagy jogi osztályuk.

  A szolgáltatás 2013. január 1-től működik. Havi költsége számlásan (!) 490 forint/hó/domén. Naponta tehát 16 forintért kapsz egy ilyen védelmet.

  Kétféle csomag van: a féléves előfizetés 2940 forint, míg az egyéves (egy ingyen hónappal) 5390 forint. 2. #2
  Bölcs T.Gergely logója
  Csatlakozott
  11-05-08
  Hely
  Pest megye
  Hozzászólás
  548
  Begyűjtött 146 köszönetet
  114 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Én már jelentkezek is a szolgáltatásodra

  ********************


  Utoljára módosítva: scs által : 2012-11-29 08:28 Oka: off részt kivettem

 3. #3
  Tag
  Csatlakozott
  12-10-17
  Hozzászólás
  78
  Begyűjtött 7 köszönetet
  7 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Az számít lopásnak, amit mondjuk a copyscape megtalál? Vagy ha nem is talál, mert mondjuk nincs is leindexelve, de pontosan megegyezik a két szöveg? 4. #4
  búgócsiga Akka logója
  Csatlakozott
  10-05-06
  Hozzászólás
  3.822
  Begyűjtött 1.429 köszönetet
  732 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  *********

  @Zoli:
  Én előfizetek.


  Utoljára módosítva: scs által : 2012-11-29 08:28 Oka: off részt kivettem

 5. #5
  Bölcs Petya0426 logója
  Csatlakozott
  12-05-15
  Hozzászólás
  514
  Begyűjtött 74 köszönetet
  49 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Hülye kérdés, de Facebook-os anyagokra is érvényes?
  Mármint, ha pl. saját szerkesztésű, vízjellel ellátott képeket lopnak le.

  Egyébként szerintem megéri, hiszen ennyi pénzért még jól sem lakik az ember, nem hogy egy hónapig védve legyen az oldalának a tartalma..


  Utoljára módosítva: Petya0426 által : 2012-11-28 21:43

 6. #6
  Bölcs Gregory Stone logója
  Csatlakozott
  09-09-27
  Hely
  Nyíregyháza
  Hozzászólás
  1.310
  Begyűjtött 514 köszönetet
  311 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Mi a helyzet abban az esetben mikor úgy vesznek át sokan tartalmat hogy csak átfogalmazák azt és annak forrását megjelölik?

  Ez büntethető? Vagy probléma lehet belőle?
  Ez is saját tartalomnak minősül?

  Ezek a kérdések nagyon foglalkoztatnak ,egyébként én is jelentkezem majd erre a remek szolgáltatásra. 7. #7
  Joki
  Vendég

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Arra azért kíváncsi lennék, hogy ez mekkora védelmet nyújt. Meg a hirdetőnek erre van megfelelő jogosítványa. 8. #8
  scs
  Vendég

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  ******************************************

  Arra kérnék mindenkit, hogy próbáljon meg a topik jellegével megegyezően hozzászólni avagy kérdezni.
  Üzleti topikról van szó, nem vitáról és véleményezésről.
  Megértéseteket köszönöm.


  scs
  /moderátor/


  ****************************************** 9. #9
  Bölcs S. Zoltán logója
  Csatlakozott
  10-12-04
  Hely
  Budapest, Hungary, Hungary
  Hozzászólás
  1.338
  Begyűjtött 623 köszönetet
  241 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Nem volt számomra zavaró a kritikus hozzászólás, mivel érv nélkül annyi volt, hogy ennek nincs értelme. Nyilván van, aki számára nincs, hiszen nem nagy értékű saját anyagokat állít elő. Mi havi több millió karakterrel és a mögötte lévő tapasztalattal mégis úgy érezzük, megérdemel annyit a szerzői jog tulajdonosa, hogy ne lopdossák vérpistikék az ő tulajdonát. Van, aki elköt egy biciklit, van, aki csak más webes tartalmakat lop, hogy gazdasági előnyt szerezzen. Mindenkinek más fér bele, s bár az erkölcs kérdésében sokan szívesen relativizálnak, szerencsére a jogéban nem tudnak ők sem.

  @Petya0426: Minden olyan anyagra érvényesíthető a jogod, amelyet Te állítottál elő. A Facebook nem szerzi meg a képeid jogát (tudom, hogy van ilyen mítosz, de a felhasználói feltételek csak annyit kötnek ki, hogy a Facebook is felhasználhatja az anyagokat). Úgyhogy elvileg igen, működhet.

  @vilmosg: A CopyScape fontos eszköz, de nem feltétel. A jogsértés passzív alanya az, akihez fűződik a szerzői jog, az aktív alanya az, aki jogellenesen felhasználja a művet. A jogsértés szándékos tevékenység, mely során engedély nélkül használják föl a szellemi alkotásodat. Kiteszi az oldalára, hírlevélként használja, bármi. A büntetésnél számít, hogy ebből anyagi hasznot remélt-e (egész pontosan polgári jogilag a haszonra igényt tarthatsz), de még nonprofit oldalra sem viheti el a dolgaid. Gondold el: megírsz egy könyvet, amelyet aztán valaki ingyen kitesz, mert neki nagyon tetszik. Ez nem hízelgő.

  @Gergory Stone: A joggyakorlat szerint a feltűnő hasonlóságot mutató művek is jogsértőek. Százalékos értékekről is lehet beszélni, én erről üzleti titokra hivatkozva nem szeretnék, de a lényeg: ha felismerhető az eredeti mű és kimutatható, hogy a jogsértő anyag származékos műnek számít, akkor azért is jár büntetés. Ez akár Btk.-s is lehet, mint alább írom.

  @Joki: Változó, eddig mi mindent leszedettünk. Mint mondtam, fórumtársnál is előfordult, ott erélyesebb telefon elég volt, de elérhető esetben személyes találkozó is elképzelhető. Nekem személyes ügy ez, mivel én a műveimből élek. Aki ezt ellopja, az a megélhetésemet akarja ellopni, ezért pedig azonnali és kíméletlen választ adok. Nyilván el lehet bújni, én magam is el tudnék. De a napiszarosokkal is meg tudtam beszélni egy kép levételét, ami azért feltételez némi diplomáciai képességet. A segítséget a vonatkozó jogszabályok szerint természetesen nem ügyvédként, nem jogászként, nem jogtanácsosként, hanem ügyképviselőként nyújtjuk.

  A szerzői jogok megsértése bűncselekmény, melyért vétségi alakzatban két évig terjedő szabadságvesztést lehet kapni. Minősített esetben ötéves börtönt is lehet érte kapni. Vannak kemény gyerekek, de nem láttam, hogy néhány lopott cikkért szeretett volna valaki priuszt. A feljelentést is vállaljuk, ha az illető üzletszerű, pofátlan, kárt okoz és úgy döntünk, csináljuk végig. Ilyenre amúgy nem került még sor, inkább fizetnek egy meglehetősen túlárazott díjat. A leggyakoribb a megállapodás, tehát bannerhely vagy más gazdasági előny.

  Akinek a havi négyszázkilencven forint sok, azt meg is kérem, hogy ne jelentkezzék. Nyugodtan tudja ezeket mindenki magának is intézni, akit nem zavar, attól szintén nem várom el, hogy kiálljon a jogaiért. Mindenki maga dönt, csak az nem érv, hogy "szerintem nincs értelme". Ezt mondták már sokan az én jogaimmal kapcsolatban is, aztán pislogtak, sőt volt, aki sírt a fogdán, illetve a bíróságon. Szerzői jogi ügyekben ilyen eljárásra nincs szükség, mert elég az elkövetőnek jelezni, hogy egyáltalán ilyen súlyosan is minősülhet némely esetben a tevékenysége.


  Utoljára módosítva: S. Zoltán által : 2012-11-29 11:18

 10. #10
  Bölcs Gregory Stone logója
  Csatlakozott
  09-09-27
  Hely
  Nyíregyháza
  Hozzászólás
  1.310
  Begyűjtött 514 köszönetet
  311 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Lopják a szövegeid? Segítünk!

  Köszönöm a válaszod, elgondolkodtató. Napokban majd jelentkezem a szolgáltassal kapcsolatban.Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •