Oldal: 1 / 5 123 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (45) összesen

Téma: Amit a Link -ről tudnod érdemes

  1. #1
    Moderátor sZeKo logója
    Csatlakozott
    09-07-01
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.379
    Begyűjtött 65 köszönetet
    39 hozzászólásával

    Szuper Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Sziasztok!

    Sokan akik mélyebben elmerültek a SEO témában és sokan akik csak részleteiben vizsgálták a dolgot, hallottak a linkek varázslatos hatásairól. Valóban igaz, hogy a linkek fejtenek ki hatást egy optimalizálás során. Az is igaz, hogy van a linkek számának is jelentősége, de azért ennyire nem lehet leegyszerűsíteni. Néhány példán át végigmegyek a linkekkel kapcsolatos tudni valókon, amikkel érdemes tisztában lenni.


    1. Mi a link?

    A link a HTML anchor TAG -jével létrehozott elem, ami alapértelmezetten lehet szöveg vagy kép. Kezdetek óta az a célja, hogy egy felhasználó erre rákattintva egy másik oldalra jusson, anélkül hogy a böngészőbe új címet írna be.

    Kód:
    #1 <a href="http://seo.forum.hu">SEO fórum</a>
    
    #2 <a href="http://seo.forum.hu" title="SEO webmester fórum" target="_blank">SEO fórum</a>
    Az első példa a "legegyszerűbben létrehozható" link, ami mindössze csak a céloldalt tartalmazza - a href attribútum megadásával - és azt a szöveg részt öleli körbe melyre kattintani lehet.

    A második példában bővítettem az előző linket két további fontos attribútummal. Ebből a title funkciója, hogy amikor a felhasználó a link fölé viszi az egerét akkor tooltip szerűen jelenik meg az itt megadott információ, tehát ezzel segíthetjük a döntését, nem mellesleg SEO szempontból is érdemes használni, hiszen ezt a kereső robotok is látják. A target attribútum segítségével megadhatjuk, hogy miképp navigálja a felhasználót a további tartalom felé. A példában megadott _blank egy új oldalon nyitja meg a tartalmat.

    Még nagyon sok más paraméterrel elláthatunk egy linket, amivel ez az írás nem foglalkozik, de akit részletesen érdekel itt utána olvashat:

    Kód:
    http://www.w3schools.com/tags/tag_a.asp

    2. Teljes értékű link

    Ahogy a nevéből is kiderül, léteznek nem teljes értékű linkek. Ennek a megközelítésnek csak SEO szempontból van jelentősége, mert minden esetben azonos funkciót töltenek be az ilyenek felhasználói nézetből.

    Vannak oldalak amik úgy kezelik a linkeket, hogy egy belső oldalra mutat a href attribútumba megadott URL, ami aztán egy átirányítással dobja a felhasználót a céloldalra. Ezek nem képviselnek SEO értéket.

    Kód:
    #3 <a href="http://seo.forum.hu" rel="nofollow">SEO fórum</a>
    A harmadik példában megfigyelhető, hogy a rel attribútum az amivel azt a bizonyos nofollow -t rá lehet rakni egy linkre. Ilyenkor megint csak nem beszélhetünk teljes értékű linkről, de itt már kicsit megoszlanak a SEO szakemberek véleményei.

    Felhasználása gyakran indokolt, például blogok esetében vagy más web2 alapon működő oldalaknál, ahol "bárki" vihet fel tartalmat egy oldalra. A külső hivatkozásokra a Wikipedia is ezt a formát használja.

    Szinte minden más linket teljes értékűnek nevezhetünk.


    3. A link ereje

    Fontos tudni, hogy minden link más "erőt képvisel". Nagyobb például egy olyan link ereje amit egy erősebb oldal ad, mint amit egy éppen elindított kicsi oldal. Ennek indoka abban keresendő, hogy egy már bejáratott oldal, nagy felhasználó táborral direktben is nagyobb látogató továbbítási potenciával rendelkezik.

    Hasonló oka van annak is, hogy egy főoldali link - szinte mindig - erősebb egy aloldalon helyet foglaló linknél. Itt is mint előbb írtam figyelembe kell venni azt, hogy a főoldal nagyobb SEO értéket képvisel ez általánosságban egy oldal legerősebb része.

    Linkcserénél tehát érdemes átgondolnod mennyire is éri meg.


    4. Releváns link

    Keresők és SEOzás ide vagy oda, nem mindegy mennyire releváns egy link. Világos, hogy akkor jársz a legjobban, ha ilyen a linked hiszen ebben a témában várod a látogatóid. Ezért törekedni kell rá, hogy a linkjeid a keresőkre kifejtett hatásukon kívül is a Te céljaid szolgálják.

    Nézzük meg szintenként mitől is lesz egy link releváns.

    Kód:
    #4 <a href="http://seo.forum.hu" title="Juli néni mosodája">Klikk ide</a>
    
    #5 <a href="http://seo.forum.hu" title="SEO webmester fórum">SEO fórum</a>
    A negyedik példa egy direkt elbénázott link. A title rossz szöveget fűz hozzá, hiszen semmi köze az oldalnak hozzá. Ez megtéveszti a felhasználókat és a keresőket is, tehát hasztalan. Az ötödik példában a helyes megoldást látjuk, úgy már is jól jár mindenki.

    Szintén gyakori "hiba" webmesterek részéről, amikor a link egy fontos részét ilyen formán oldják meg. SEO és felhasználó szempontból se érdemes lemondani az anchor TAG -ek megfelelő megválasztásáról.

    Hogyha a link létrehozása rendben van, akkor jöhet a link környezetének vizsgálata. Egy magában árválkodó link gyakran kisebb erővel rendelkezik, mint egy olyan amit szöveges tartalom ölel körül. Jó példa erre szintén a wikipedia ahol ennek a megoldásnak felhasználóként is nagy hasznát élvezzük.

    Amikor már a linkünk és a szövegünk is stimmel, akkor még mindig marad egy kérdés. Milyen oldalra érdemes ezzel kikerülni? Persze, hogy a témába vágó oldal a legmegfelelőbb. Hogyha pedig csak érinti az adott témát, akkor érdemesebb a mi témánkkal foglalkozó aloldalra kerülni mintsem a kevésbé releváns főoldalra.


    5. Linkcsere

    A linkcserének azt nevezik, amikor két webmester vagy oldal tulajdonos megegyezéses alapon, kölcsönösen elhelyezi saját oldalán a másik linkjét.

    Ez egy régi klasszikusnak is nevezhető webes jelenség. Itt is érdemes odafigyelni minden részletre amit ez az írás taglal. De amire itt külön kitérnék, hogy SEO szempontból is hasznos legyen, kerülendő két oldal direktbe oda-vissza linkelése. [A>B], [B>A]

    Érdemes inkább több oldalt használni a művelethez, ha van rá lehetőség:
    Körbe linkelés: [A>B], [B>C], [C>A]
    Független linkelés: [A>C], [B>D]


    6. Site wide link

    A site wide link fogalma alatt azt értjük, ha egy weboldal minden egyes oldalán szerepel egy azonos link. Ez egy érdekes jelenség, amire úgy éreztem megéri külön kitérni mert gyakran tapasztalom, hogy sokan nem egészen vannak tisztában vele.

    Amikor valaki ezer linket helyez el site wide link formában - tehát egy oldalról - az sose egyenértékű hasonló mennyiségű, külön oldalakról érkező linkkel. Gyakran előfordul, hogy átmenetileg megtéveszthető vele a kereső, de hosszútávú stabil eredményeket csak rendkívül erős oldalak támogatásával lehet elérni, ezzel a módszerrel.

    Úgy gondolom egy oldalon belül, egy releváns link hasznosabb lehet, mint egy nagyon szemet szúró site wide link. Itt megint lehet persze kalkulálni azzal a lehetőséggel, ha jó helyen szerepel ez a link és nagyon látogatott az oldal stb... Gondolkodj logikusan.


    7. Backlink

    A linkeket két fő csoportba lehet osztani navigáció szempontjából. Az úgy nevezett belső linkek, az oldalon belüli böngészésben töltenek be funkciót. A kifele mutató linkek azokat értjük amik bár a Te oldalon szerepelnek, de egy másik oldalra mutatnak ki weben.

    Maga a backlink viszont arra a csoportra használt megnevezés, amik kívülről a Te oldaladra mutatnak. Ezekből igyekszik mindenki sokat szerezni, hiszen egyfajta szavazás jelleggel fejtik ki hatásukat. Minél többen mondják egy oldalra, hogy érdemes megnézni annál jobban elhiszi ezt egy kereső is.

    Direkt nem az elejére írtam ezt a részt, hogy egyértelműbb legyen az olvasó számára, hogy nem csak a backlinkek száma a fontos. Sőt sok dolog van ami ennél fontosabb, még akkor is ha csak a linkekről beszélünk mint SEO tényező.



    (Ez az írás idővel elavulhat, megeshet hogy félre érted és a változtatás jogát is fenntartom. A leírtak gyakorlatban felhasználásért minden felelősség a felhasználót terheli. Az írásom részének vagy egészének felhasználásához, kérdezz meg engem. :P)


    sZeKo


    Coming soon...

  2. #2
    Moderátor sZeKo logója
    Csatlakozott
    09-07-01
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.379
    Begyűjtött 65 köszönetet
    39 hozzászólásával

    Szuper re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Tévedések, elírások, kiegészítések, javítások stb kapcsán várom a véleményeket.


    sZeKo



  3. #3
    Bölcs Harder logója
    Csatlakozott
    07-05-05
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.874
    Begyűjtött 169 köszönetet
    110 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Jól összeszedett anyag sZeKo, köszi!



  4. #4
    Mentor Csubi logója
    Csatlakozott
    10-04-29
    Hely
    Debrecen
    Hozzászólás
    425
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Az átirányított linknél mire gondolsz, mint például ami a linkcenternél van?
    Én úgy tudom, hogy némely nofollow link is bekerült eddig a webmestereszközökben.

    Ezek akkor is értéktelenek?

    Esetleg még arról nem szeretnél írni, hogy szerinted hol használjuk a kulcsszavakat (kulcsszavas linket) a weboldalon a tartalomban? Erről egyébként nyitottam is egy topicot csak kíváncsi vagyok a te véleményedre is



  5. #5
    Bölcs Harder logója
    Csatlakozott
    07-05-05
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.874
    Begyűjtött 169 köszönetet
    110 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Csubi, a linkcenter egy jó példa az átirányításos linkekre, mivel ilyen linkeket tartalmaz:

    Kód:
    http://linkcenter.hu/?id=3&l=62734&cat=-6&page=1
    Ami kattintás után átirányít a valós URL címre.



  6. #6
    Mentor Csubi logója
    Csatlakozott
    10-04-29
    Hely
    Debrecen
    Hozzászólás
    425
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Igen sejtettem, hogy ez az, de ezek közül is megtalálhatóak a webmestereszközökben a backlinkeknél. Szóval észleli a Google, és én ezért nem merném biztosan állítani, hogy ezek értéktelenek lennének.



  7. #7
    Moderátor sZeKo logója
    Csatlakozott
    09-07-01
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.379
    Begyűjtött 65 köszönetet
    39 hozzászólásával

    Szuper re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Idézet Csubi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Az átirányított linknél mire gondolsz, mint például ami a linkcenternél van?
    Idézet Harder eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Csubi, a linkcenter egy jó példa az átirányításos linkekre, mivel ilyen linkeket tartalmaz:

    Kód:
    http://linkcenter.hu/?id=3&l=62734&cat=-6&page=1
    Ami kattintás után átirányít a valós URL címre.
    Igen, de van más ilyen katalógus is. Csak nem akartam őket - többek között ezért sem - reklámozni.

    Idézet Csubi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ezek akkor is értéktelenek?
    Átkattintás jöhet róla, de SEO szempontból értéktelen.

    Idézet Csubi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Esetleg még arról nem szeretnél írni, hogy szerinted hol használjuk a kulcsszavakat (kulcsszavas linket) a weboldalon a tartalomban? Erről egyébként nyitottam is egy topicot csak kíváncsi vagyok a te véleményedre is
    A kulcsszavakról talán majd írok egy másik ilyen elemzést, mert az tágabb témakör és csak érinti a linkeket. Meglátjuk.


    sZeKo



  8. #8
    Bölcs benedictus logója
    Csatlakozott
    10-04-23
    Hozzászólás
    1.574
    Begyűjtött 2 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    és mennyivel jobb a title tagos link az anélkülitől? (feltéve hogy az anchor jó)



  9. #9
    Moderátor sZeKo logója
    Csatlakozott
    09-07-01
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.379
    Begyűjtött 65 köszönetet
    39 hozzászólásával

    Szuper re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    Idézet benedictus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    és mennyivel jobb a title tagos link az anélkülitől? (feltéve hogy az anchor jó)
    Ez abba a kérdéskörbe illik mint pl "mi a fontosabb, még két link az oldalamra vagy még egy bejegyzésnyi tartalom?". Nem lehet pontosan megmondani és még tesztelni sem igazán.


    sZeKo



  10. #10
    system g-easy logója
    Csatlakozott
    07-04-26
    Hely
    n/a
    Hozzászólás
    4.311
    Begyűjtött 2 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Amit a Link -ről tudnod érdemes

    • Google szempontból, szerintem az egy bizalmi faktor (is), aminek az ellenkezője a rejtett link (se más betűszín, se aláhúzás, se félkövér)
    • Az leginkább a látogatónak szól, rövid összefoglaló, ami nem férne bele a szövegbe, de pont ez miatt az első pont a google-nél, hogy nem titokban van az oldalon.




Oldal: 1 / 5 123 ... UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •