Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (13) összesen

Téma: Szövegírás tippek

 1. #1
  Bölcs repjegyutazas logója
  Csatlakozott
  11-03-27
  Hely
  Győr
  Hozzászólás
  838
  Begyűjtött 277 köszönetet
  191 hozzászólásával

  Alapbeállítás Szövegírás tippek

  Szövegírás tippek

  Néhány topicban kérdezgették, hogy mitől jó egy szövegírás, mitől hatékony igazán, kell-e mérni benne egyáltalán a kulcsszósűrűséget?

  Gondoltam ezért nyitok neki egy külön topicot, ahol a saját tapasztalatomat leírom, és azt hogy én milyen eljárásokat alkalmazok.

  A legfontosabb talán, hogy a Szövegírás ne menjen át görcsös akarásba. Még ha kényszerből írunk (nem éppen a hobbink), akkor se. Én személy szerint kulcsszósűrűséget sohasem mérek (előfordulási arány) a cikkekben, viszont a Webmestereszközökben az oldalon való előfordulását természetesen mindig figyelem.

  Tippek a szövegíráshoz:

  • kutatómunka, konkurenciaelemzés

  Nézzük meg a konkurenciát, mit írt az adott témáról előttünk, és nézzük meg azt, hogyan tálalta. Vizsgáljuk meg, mit hagyhatott ki belőle.

  • információgyűjtés, képek keresése

  Gyűjtsünk plusz információkat, amit mondjuk a konkurencia nem tüntetett fel (lehet ez GPS koordináták vagy éppen a legaktuálisabb belépőjegy árak egy múzeumba). Keressünk hozzá lehetőleg nem jogvédett képeket, majd ezeket a képeket jelentessük is meg a cikkben, a kép adatait (alt, title) is feltüntetve. Sokan félreértik a képek jelentőségét, és azért nem tesznek mert azt hiszik, hogy az csak a kereső Képek menüpontja alatt szerepelhet.

  • a cikk címének kiválasztása

  A cikk címét jól válasszuk meg. A kulcsszó lehetőleg szerepeljen benne, mondjuk az első felében, ami egy keresőbarát url kialakításakor, fontos tényező lehet. Ha van módunk, akkor az url-ből távolítsuk el a salangot, a kötőszavakat például.

  • egyedi szöveg, kulcsszavak, tagolások, helyesírás

  Írjunk egyedi szöveget. Ha esetleg megkapott anyagból dolgozunk, ami már máshol is szerepel, akkor a szövegezést variáljuk át benne. A kulcsszavak természetesen szerepeljenek benne, ne mindegyik 5. szó legyen az. A kulcsszavak esetében használjuk azok többesszámos, és egyéb formáit. Ha a cikk hosszú, akkor tagoljuk az átláthatóság kedvéért, ha felsorolást is tartalmaz, akkor azt valamilyen formában (rendezett és rendezetlen lista és hasonlók) rendezzük. A helyesírásra kiemelt hangsúlyt fektessünk, használjunk a cikk megírásához valamilyen szövegszerkesztőt. A cikket viszont ne a szövegszerkesztőből másoljuk be, hanem mondjuk egy editor programból.

  • címsorok

  Alkalmazzunk címsorokat (H1-H6). Ne túlozzuk el azért a használatukat. Vegyük úgy őket, mint a fogalmazásban a bekezdéseket, amik kiemelésként funkcionálnak. A kulcsszó is szerepeljen lehetőleg a címsoros kiemelésben. A H1 kiemelés elméletileg nagyobb jelentőséggel bír, mint a többi.

  • kiemelések

  A szövegben használjunk kiemeléseket (félkövér, dőlt, aláhúzást lehetőleg ne mert az könnyen összetéveszthető a linkkel), de ezeket is csak természetesen, hogy ne szúrja a szemet. Ne csak a kulcsszót emeljük ki a szövegben lehetőleg.

  • címkék

  Ha van rá módunk, akkor a cikket lássuk el címkékkel (4-6 bőven elegendő).

  • belső linkek

  Ha van rá módunk (nem másnak írjuk a cikket), akkor a cikkbe rakjunk belső linkeket, amik mutathatnak oldalakra, kategóriákra, vagy éppen más cikkekre is. Itt is érdemes a természetességet szem előtt tartani. A szöveg terjedelme határozhatja meg a belső linkek számát is. A belső linkeken lehetőleg legyen buborékszöveg (title) is.

  • meta leírás

  Írjunk egyedi meta leírást (title, description, keywords) a cikkhez, ha lehet akkor a kulcsszót többször szerepeltessük benne. A keywords megadását sokan feleslegesnek tartják, de szerintem az a plusz 1 perc annak kitöltéséhez nem eget rengető.

  • közösségi oldalak

  Osszuk meg a legnépszerűbb közösségi oldalak üzenőfalán a cikket. De ez már az utómunkálatok egyike.


  Utóirat:

  A szövegírás hatékonysága természetesen a további munkálatoktól is függ. Milyen oldalakra kerül ki, külső linkként milyen horgonyszöveggel (anchor text) szerepel és a többi. Viszont egy jól megírt szöveg akár még linképítés nélkül is jól szerepelhet a keresőkben.


  Utoljára módosítva: repjegyutazas által : 2011-08-15 17:16 Oka: plusz információ - helyesírás

 2. #2
  Bölcs dolcsi logója
  Csatlakozott
  09-05-15
  Hozzászólás
  1.801
  Begyűjtött 354 köszönetet
  223 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  • cikk hossza

  Konkrét karakterszámot nem írok, mert az a témától is függ.
  De:
  Ha honlapod koncepciója és a cikk tartalma engedi, akkor egy hosszabb cikket inkább darabolj fel és különálló cikkenként publikáld, akár sorozatként.

  Példa:
  Egyik oldalamon van például egy 30ezer karakteres cikk, de ennek az egy cikknek az átírásával csináltam egy önálló kerek weboldalt is több, 1000-1500 karakteres cikkel. Gondolom nem kell a SEO fórumon magyarázni ennek előnyét


  Utoljára módosítva: dolcsi által : 2011-08-15 18:02

 3. #3
  Szerkesztő ervin logója
  Csatlakozott
  10-01-25
  Hozzászólás
  203
  Thanked 1 Time in 1 Post

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  + A szöveg céljának meghatározása: nagyon fontos, hogy tudjuk, mi a célunk az adott szöveggel. Ha az, hogy rendeljenek tőlünk egy rozsdás talicskát, akkor ebbe az irányba kell terelnie a szövegnek a látogatót. Ha az, hogy minél többen feliratkozzanak a hírlevelünkre, mert majd a következő körben szeretnénk eladni, akkor pedig az, hogy adják meg az email címüket. 4. #4
  mnz
  mnz nem elérhető
  Mentor
  Csatlakozott
  11-04-02
  Hely
  Augsburg
  Hozzászólás
  305
  Begyűjtött 37 köszönetet
  31 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  Köszönöm a leírást, most kezdtem foglalkozni a seo-val, sokat segít 5. #5
  Tag
  Csatlakozott
  11-06-03
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  71
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  Ha elég hosszú a szöveg, akkor érdemes lehet tartalomjegyzéket tenni az elejére anchor linkekkel (oldalon belüli ugrás, url-ben: #akarmi). A siteon belüli linkelést is el lehet látni ilyen anchorokkal. 6. #6
  Tag
  Csatlakozott
  11-08-21
  Hozzászólás
  53
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  Köszi!
  Tényleg eléggé hasznos az írásod, szerintem az utómunka (gondolok itt Facebook, Twitter) megléte is nagyon-nagyon fontos - ahogyan írtad is nekünk -, érdemes "dinamikusra" készíteni a közösségi oldalakat, mondjuk naponta többször írni oda. 7. #7
  Törzsvendég
  Csatlakozott
  10-06-03
  Hozzászólás
  167
  Begyűjtött 6 köszönetet
  6 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  Bocsi hogy ide, de nem akartam topikot nyitni, és azért illik a témába.
  Azt figyeltem meg, hogy hiába tesz valaki Hx-akármennyibe egy szöveget, vagy hiába ír nagy karakterekkel, ha az nem hangsúlyos a képernyőn, mert a többi szöveg is nagy, vagy vastag. Így az lesz látványos a keresőnek, ami a többihez képest látványos.

  Ha az oldalamon árakat is jelenítek meg, sőt alap árat meg akciós árat, akkor vajon az árat a releváns terméknévhez, és az "akciós ár" kifejezéshez képest hogyan kell írnom? Első megközelítésben kisebbnek írnám, de nagyobbnak, mint a folyószöveg.
  Szerintetek?
  Hiszen nem arra keres az ember, hogy "Sanyó Erikszon 999 Ft", hanem hogy "Sanyó Erikszon akciós ár". 8. #8
  work. don't play. HAL9000 logója
  Csatlakozott
  09-05-31
  Hely
  маленькая работa
  Hozzászólás
  1.203
  Begyűjtött 44 köszönetet
  19 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  Jól gondolom, hogy te már az organikus listában, a leírásban szeretnéd látni az árat? Ha jól értem, akkor az egész leírásnak célszerű úgy megjelennie, mint ahogy a meta desc-ben szerepel. Azt meg tudjuk hogyan kell. Viszont így egy külön oldalt kell felhoznod a terméknek, külön meta descriptoinnel, mely tartalmazza az akciós árat.

  Ha rosszul értettem, akkor bocsi. Ha van más módszer is, akkor is bocsi. Mindenképp bocsi : D 9. #9
  Törzsvendég
  Csatlakozott
  10-06-03
  Hozzászólás
  167
  Begyűjtött 6 köszönetet
  6 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  HAL,

  köszi, igen, nagyon jól látod, hogy a listázáskori rövid leírás a megjelenítő oldali description lesz.

  Viszont ha belegondolok, hiába kulcsfontosságú egy akciós ár, az organikus listában a description-ben jobb ha nem szerepel, mert arra úgysem keresnek, hogy "akciós fotonteleportáló kézikészülék 999 Ft-ért", hanem "akciós fotonteleportáló", és ha a description-ből kihagyom az árat, akkor a többi szó értéke nő. (Persze nem sokat.)

  Üdv:
  kagabor 10. #10
  work. don't play. HAL9000 logója
  Csatlakozott
  09-05-31
  Hely
  маленькая работa
  Hozzászólás
  1.203
  Begyűjtött 44 köszönetet
  19 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Szövegírás tippek

  Ugyanakkor egyre jobban szelektálnak a kereső felhasználók a találati listában. Sok oldalon ugyanis nincsenek feltüntetve az árak, vagy rossz usability miatt el vannak dugva. Egyre jobban számít a meta desc jelentősége, és a megfelelő tartalomépítés, illetve a longtail mélylinkek.

  Ha nincs gyakori árváltozás (pl valutaárfolyam-ingadozás miatt), akkor simán megérne egy próbát. Vizsgálni kell... A pénz sok munkát megér.Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •