Eredmény: 1 - 2 (2) összesen

Téma: Mesehősök neveinek és külalakjának felhasználása

 1. #1
  Bölcs tolerancia logója
  Csatlakozott
  08-11-29
  Hely
  Szeged
  Hozzászólás
  502
  Begyűjtött 219 köszönetet
  108 hozzászólásával

  Kérdés Mesehősök neveinek és külalakjának felhasználása

  Sziasztok!

  Egy vállalkozó ismerősöm tette fel nekem a következő kérdést, amire nem tudtam jó választ adni. Talán Ti tudtok erre válaszolni:
  Üvegformákat, ablakdíszeket készít különböző figurákkal. Köztük ismert mesehősökről is pl Dr. Bubó, Micimackó stb.

  Ezeket a "márkákat" jogdíj nélkül kiírhatja-e hogy Micimackós kulcstartó (házilag készült minta, üvegből) vagy csak Macis kulcstartó-ként hivatkozhat rá?
  Egyáltalán maga a karakter másolható-e jogdíj fizetése nélkül?

  Köszönöm szépen a válaszokat!

  Szép napot! 2. #2
  Bölcs DomainFlotta logója
  Csatlakozott
  12-05-20
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  2.798
  Begyűjtött 1.138 köszönetet
  653 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Mesehősök neveinek és külalakjának felhasználása

  Idézet tolerancia eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Sziasztok!

  Egy vállalkozó ismerősöm tette fel nekem a következő kérdést, amire nem tudtam jó választ adni. Talán Ti tudtok erre válaszolni:
  Üvegformákat, ablakdíszeket készít különböző figurákkal. Köztük ismert mesehősökről is pl Dr. Bubó, Micimackó stb.

  Ezeket a "márkákat" jogdíj nélkül kiírhatja-e hogy Micimackós kulcstartó (házilag készült minta, üvegből) vagy csak Macis kulcstartó-ként hivatkozhat rá?
  Egyáltalán maga a karakter másolható-e jogdíj fizetése nélkül?

  Köszönöm szépen a válaszokat!

  Szép napot!
  z alábbi megkeresésre, amelyben az iránt érdeklődik, hogy a Disney mesehősök gazdasági tevékenység körében történő felhasználása esetén mi a teendője, ha jogszerűen szeretne eljárni, a következőkről tájékoztatjuk.

  Az egyéni, eredeti jellegű grafikai alkotások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) 1. §-ának (1) bekezdése értelmében szerzői jogi védelem alá tartozhatnak.

  (Az Szjt. szövege a: http://www.sztnh.gov.hu/jogforras/Szjt.pdf internetes oldalon elérhető.)

  A szerzői jogi védelem a mű létrejöttétől kezdve, a törvény erejénél fogva automatikusan keletkezik és fennáll anélkül, hogy a jogi védelem érdekében az alkotást bárhol bejelentenék, vagy bármilyen nyilvántartásba bejegyeznék. A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben [Szjt. 31. § (1) bek.].

  A szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mű egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére. E törvény eltérő rendelkezése hiányában a felhasználásra engedély felhasználási szerződéssel szerezhető a szerzői jogi védelmi idő fennállta alatt. A szerzőt megilleti a műben szereplő jellegzetes és eredeti alak kereskedelmi hasznosításának és az ilyen hasznosítás engedélyezésének kizárólagos joga is [Szjt. 16. §-ának (1) és (3) bekezdése]

  Az Szjt. fent említett rendelkezéseiből következik, hogy a mesefigurák jellegzetes és eredeti alakjait mintázó, illetve a mesefigurák képével ellátott tárgyak forgalomba hozatala (kereskedelmi hasznosítása) engedélyköteles tevékenység, amelynek fejében a szerzőt a bevétellel arányos díjazás illeti meg. Az Szjt. eltérő rendelkezése hiányában a felhasználásra engedély írásbeli felhasználási szerződéssel szerezhető.

  Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a szóban forgó grafikai alkotások akár védjegy-, illetőleg formatervezési mintaoltalom alatt is állhatnak. Érvényes oltalom esetén a hasznosítás - a szerzői jogi védelemhez hasonlóan - kizárólag a jogosult engedélye mellett jogszerű.

  A Magyarország területén hatályos védjegyek és formatervezési minták az E-kutatás (http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU#) és az eSearchplus (https://oami.europa.eu/eSearch/ ) adatbázisokban kutathatók.

  Az előzőeket összefoglalva a szerzői jogok megsértése megvalósul, ha a szerzői jogi védelem alatt álló jellegzetes mesefigurát mintázó, illetve a figura képével ellátott terméket hozzák kereskedelmi forgalomba a jogosult engedélye nélkül. Ha maga a figura védjegy- illetve formatervezésiminta-oltalom alatt is áll a hasznosítás védjegy- és formatervezési minta jogokat is sérthet.

  Az információink szerint a Walt Disney Magyarország Média Szolgáltató és Szórakoztató Kft-t a magyarországi disztribútora a Disney Enterprises, Inc-nek.

  A Kft. elérhetőségei:

  Cím: 1068 Budapest, Dózsa György út 84/a.,
  Tel.: +36 1 555-1200
  Ha telefonon nem sikerül elérni a szerveztet, javasoljuk, hogy próbálkozzanak személyesen vagy postai úton.

  Kiemelve, hogy jogi tanács adása, illetve az esetleges kapcsolódó jogi ügyletek lebonyolítása alapvetően hivatásos képviselő feladata, további kérdések esetén az Ügyfélszolgálat munkatársai személyesen vagy telefonon is szíves rendelkezésére állnak (elérhetőség: Ügyfélszolgálat | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala )

  A hivatásos képviselők névjegyzéke a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara honlapján: </title> <meta name="description" content=""> <meta name="keywords" content=""> <title>Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara / Hungarian Chamber of Patent Attorneys , illetve a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján: Magyar Ügyvédi Kamara érhető el.


  Üdvözlettel:

  Ügyfélszolgálat
  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


  (2015.03.10)


  Stabil növekedési pályára állítanád a vállalkozásod?
  Tartalommarketing a Gyakorlatban Könyv

 3. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

  tolerancia (2016-11-02)

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •