Eredmény: 1 - 7 (7) összesen

Téma: Szerződéskötés-partner ellenőrzése

  1. #1
    prosequor
    Vendég

    Alapbeállítás Szerződéskötés-partner ellenőrzése

    Többször felmerült már, hogyan kössünk szerződést valakivel, hol tudunk leendő partnerünknek utánanézni, mi az, amit nem árt tudni leendő üzletfelünkről. Több hasznos, nyilvános, ingyenese használható adatbázis létezik, használjuk őket.

    Bármilyen cég nyilvános cégkivonatát itt lehet megnézni:
    _http://www.e-cegjegyzek.hu/index.html

    Egyéni vállalkozók lekérdezése:
    _https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/egyenivknyilvtart.html

    Cégek leadott mérlegének, beszámolójának lekérdezése:
    _http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx

    Felfüggesztett, ill. törölt adószámok ellenőrzése:
    _http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/felfuggeszt

    NAV végrehajtás, adóhiány lekérdezése:
    _http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adoslista

    Áfa alanyok lekérdezése:
    _http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/ADATBLEKER

    Köztartozásmentes adózók listája:
    _http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes

    Számla-sorszámok lekérdezése:
    _http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/szigoru

    A cégkivonattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók: látszik, ki jogosult a cég képviseletére, azaz szerződés aláírására. Ha nem ő az aláíró, a szerződés érvénytelen lehet, ha az aláírójának nincs hozzá felhatalmazása. Ne legyen a cég ellen végrehajtás, mert akkor fennáll a veszélye annak, hogy nem fognak tudni fizetni, lévén leinkasszálhatják a bankszámlát. Értelemszerűen a felszámolás, végelszámolás is probléma, ilyen céggel ne szerződjünk.

    Adószám: felfüggesztett adószám azért probléma, mert ha ilyen cégtől fogadunk be számlát, annak áfatartalma nem igényelhető vissza. Értelemszerűen áfa hatálya alá nem tartozó cég (aminek az adószámában az utolsó két szám előtt 1-es van) nem számíthat fel áfát. Ha kisadózótól, illetve pénzforgalmi áfa alá tartozó vállalkozástól fogadunk be számlát, a számlára rá kell írni, hogy kisadózó, illetve pénzforgalmi áfás adózó.

    Köztartozásmentes adózók adatbázisa: ha valaki ide bejelentkezik, illetve már benne van, az egyfajta bizalomerősítő dolog, hiszen minden további igazolás beszerzése nélkül igazolja, hogy az illető vállalkozásnak nincs köztartozása. Nav tájékoztató a témában: _http://www.nav.gov.hu/data/cms277140/37.IF_A_koztartozasmentes_adozoi_adatbazisrol.pdf

    Mérleg, beszámoló: következtetni lehet belőle egy cég gazdasági, pénzügyi helyzetére. Ezen kívül ha egy vállalkozás nem adja ezeket le, adószámát felfüggesztik, majd törlik.

    Számla sorszámának lekérdezése: kiderül, a számlát valóban az a cég vásárolta-e, aki kiállítja, vagyis nem fiktív-e. Fiktív számla befogadása esetén ugyanis hiába járunk el jóhiszeműen, minket is felelősség terhel.

    Bármilyen munkát (még kisebb összegűt is) kizárólag szerződéssel végezzünk. Az elvégzett munkáról a számla kiállítása előtt készüljön teljesítési igazolás. Ügyeljünk a számla helyes kiállítására és továbbítására. Nagyobb értékű munka előtt kérjünk előleget. Sokan nem szeretnek előleget adni, mondván mi van akkor, ha eltűnik az előleget felvevő cég. Ilyenkor használhatjuk az ügyvédi letétet, megfelelő szerződés kíséretében. Nagyobb értékű szerződés megkötése előtt kérhetünk banki igazolást is, hogy partnerünk bankszámláján nem volt sorbanállás (fedezethiány miatt visszautasított utalás).

    Szerződéskötéshez, előlegbekéréshez, stb. használható iratminták itt:
    _http://www.vallalkozas-okosan.hu/penzugyi_nyilvantarto_csomag

    Nagyobb értékű szerződés megkötése előtt nem árt alaposabban feltérképezni leendő partnerünk pénzügyi helyzetét. Ehhez az eredménykimutatás mellett a cég főkönyvi kivonata nyújt segítséget. Nem akarok különösebben részletes számviteli elemzésbe belevágni, ami ilyenkor a legfontosabb, hogy alakul a cég követelés, illetve kötelezettség-állománya, pontosabban ezek közül mennyi a lejárt. Inkább a lejárt kötelezettségek jelenthetnek problémát, hiszen ez azt jelenti, a cég valamiért nem tud határidőre fizetni. Természetesen ezt okozhatja az is, hogy a cégnek tartoznak, bár ha nekünk emiatt nem tudnak fizetni, az sovány vigasz. Ha pl. egy cégnek előző évi árbevétele 50 millió forint volt, és van 5 millió forint kötelezettsége, valószínű, nincsenek komoly gondok a működésével. Ha azonban 5 millió ft árbevétel áll szemben 50 millió kötelezettség, ott bajok lehetnek. Természetesen ezek a számok mindig csak egy pillanatnyi helyzetet mutatnak, és csak akkor értékelhetőek, ha nem önmagukban nézzük őket, hanem tisztában vagyunk azzal, hogy milyen tényezők, események állnak mögöttük. Ha egy ilyen "átvilágításra" van szükségünk, természetesen kérjük könyvelőnk, vagy egy gazdasági tanácsadó cég segítségét, akik segítenek megfelelő következtetéseket levonni. Ha leendő partnerünk elzárkózik a fent leírtakban való együttműködéstől, annak általában oka van, akkor nem biztos, hogy érdemes szerződnünk vele.

    Akit egy kicsit részletesebben érdekel a dolog:
    _http://vallalkozas-okosan.blog.hu/2012/06/10/kisvallalkozasok_hitelminositese

    Szerződéskötésről, kiállított számla nyomonkövetéséről:
    _http://vallalkozas-okosan.blog.hu/2011/06/03/napi_tipp_szerzodeskotes_uj_vevovel
    _http://vallalkozas-okosan.blog.hu/2011/06/18/napi_tipp_szamlamenedzsment

    Ha nem fizetnek határidőre, fizetési felszólítást küldhetünk, majd kérhetjük fizetési meghagyás kibocsátását. Egy ideje ehhez már nem kell bírósági döntés, a folyamat egy közjegyzőnél elindítható.
    Részletek: _http://vallalkozas-okosan.blog.hu/2012/11/29/fizetesi_meghagyas_447#c18508857

    Ami még fontos, nyilván egy 50.000 forintos munka esetén nem érdemes 30.000 forintért közjegyzővel íratni szerződést, illetve kérni egy szakvéleményt az adott cég állapotáról, nagyobb értékű munka esetén viszont ajánlott.
    Természetesen minden üzlet alapja a bizalom, azonban legalább ilyen fontos az óvatosság is. Az a cég, akinek semmi takargatnivalója nincs, nem fogja zaklatásnak venni a fent leírtakat, így értelemszerűen maga is segít, hogy a bizalom kialakulhasson. Tapasztalatból mondom, nagyon sok cég pont az óvatlanság, felelőtlenség miatt került bajba, ment tönkre. 100%-os biztonság természetesen egyetlen üzletben sincs, de a veszély, hogy a végén nem fizetnek, némi odafigyeléssel mérsékelhető.
    Ha kérdésetek van a leírtakkal kapcsolatban, vagy konkrét tanácsra, további információra van szükség, kérdezzetek itt, avagy privátban.



  2. The Following 12 Users Say Thank You to prosequor For This Useful Post:

    akarmi (2015-02-28), AlBrown (2013-04-12), Baross Ferenc (2013-04-12), Csurga (2013-04-13), Gr3nT (2013-04-12), gyenge (2013-04-12), oregroka (2013-04-12), Portik Zalán (2013-04-11), S. Zoltán (2013-04-12), szklenarg (2013-04-12), yatoo (2013-04-12)

  3. #2
    Törzsvendég Ábrahám Péter logója
    Csatlakozott
    13-03-25
    Hely
    Maglód
    Hozzászólás
    121
    Begyűjtött 14 köszönetet
    12 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szerződéskötés-partner ellenőrzése

    Köszi, de miért jó direkt elrontani a linkeket, nehogy rákattinthassunk?



  4. #3
    prosequor
    Vendég

    Alapbeállítás re: Szerződéskötés-partner ellenőrzése

    Nem akartam túlzottan telepakolni a fórumot kimenő linkekkel
    Egyébként bemásolod, alsó indexet törlöd és már nyílik is.



  5. #4
    Bölcs yatoo logója
    Csatlakozott
    09-02-18
    Hozzászólás
    1.842
    Begyűjtött 524 köszönetet
    302 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szerződéskötés-partner ellenőrzése

    Ez a szokás a fórumon, hogy elkerüljenek bennünket a spamelők.

    Mint külföldi cég én rendszeresen használom a közösségi adószám lekérdezéséhez alkalmas európai bizottság honlapját, ahol az Unióban bejegyzett cégek adószáma alapján lehet lecsekkolni a cégeket hxxp://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do
    ide a magyar adószám helyett csak az első 8 számot kell beírni ami az első kötőjelig van és az adószám így néz ki HU25829552, másik állambeli pedig úgy hogy a szám elé teszed az ország jelét, pl nekem így RO25829552.



  6. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:


  7. #5
    Bölcs roszi logója
    Csatlakozott
    09-08-29
    Hely
    close to the end of the beginning
    Hozzászólás
    746
    Begyűjtött 179 köszönetet
    129 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szerződéskötés-partner ellenőrzése

    Hasznos lehet még a feketelista pont hu ebben a témában, ha nagyon nem vagy kíváncsi a részletekre, csak a fehérségre



  8. #6
    Törzsvendég Ábrahám Péter logója
    Csatlakozott
    13-03-25
    Hely
    Maglód
    Hozzászólás
    121
    Begyűjtött 14 köszönetet
    12 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szerződéskötés-partner ellenőrzése

    Idézet prosequor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nem akartam túlzottan telepakolni a fórumot kimenő linkekkel
    Egyébként bemásolod, alsó indexet törlöd és már nyílik is.
    ok, csináld meg linkenként iPhone-on vagy bármilyen mobilon, tableten

    Látom, más említette a feketelistát: mi találtunk már olyan céget, amire végrehajtás volt, és a feketelista szerint ok a cég



  9. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

    roszi (2013-04-12)

  10. #7
    Bölcs roszi logója
    Csatlakozott
    09-08-29
    Hely
    close to the end of the beginning
    Hozzászólás
    746
    Begyűjtött 179 köszönetet
    129 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szerződéskötés-partner ellenőrzése

    Idézet Ábrahám Péter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Látom, más említette a feketelistát: mi találtunk már olyan céget, amire végrehajtás volt, és a feketelista szerint ok a cég
    Ezek szerint csak gyors ellenőrzésre jó a feketelista. Azaz, ha ott fekete valaki, akkor az már gyanús, de ha fehér, akkor tovább kell menni a többi fentebb írt forrásra is.



A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •