Eredmény: 1 - 4 (4) összesen

Téma: Adatkezelési nyilvántartási azonosító

 1. #1
  Bölcs repjegyutazas logója
  Csatlakozott
  11-03-27
  Hely
  Győr
  Hozzászólás
  838
  Begyűjtött 277 köszönetet
  191 hozzászólásával

  Alapbeállítás Adatkezelési nyilvántartási azonosító

  A téma nem új keletű, de a fórumon rákeresve nem találtam rá találatot, ezért gondoltam nyitok neki egy új témát, hátha hasznos lehet pár ember számára. A téma az Adatkezelési nyilvántartási azonosító, ami egy szám, és amit az adatvédelmi biztostól lehet igényelni, és azt lehetőleg a weboldalon el is kell helyezni. Hogy miről is van szó pontosan azt az Expressz apróhirdető oldal Adatvédelem menüpontja alatt megtalálhatjátok, rögtön felül a felső sorokban. Az Expressz-en kívül már több nagyobb oldalon is találkoztam a számmal, de olyan nagyon azért nincsen elterjedve.

  „A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 28. §-a rendelkezik az adatvédelmi nyilvántartásról.”

  Adatvédelmi nyilvántartás segédlet:

  abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=aventa/adatlap1

  Adatvédelmi nyilvántartásba vétel adatlapja (illetékmentes, de egy hosszabb procedura):

  abiweb.obh.hu/abi/aventa/ADATLAP.htm

  Eléggé el van rejtve, de:

  „Az adatlapot cégszerűen aláírva, az adatvédelmi biztosnak címezve postai úton (1051. Budapest, Nádor utca 22., vagy 1387. Budapest, Pf.: 40.) kell megküldeni.”

  Nem akarok vészmadár lenni, de az én olvasatomban, ez azt jelenti, hogy minden oldalon ahol már van regisztrációs lehetőség, ott el kéne egy ilyen Adatkezelési nyilvántartási azonosító. Bár a közérdekű adatok alatt pontosan én sem értem, hogy mit értenek, de ha valaki tudja írja meg. Esetleg egy user nevet?

  Jobban utánajárva sikerült megtudnom, hogy természetes személyekre valószínű, hogy nem vonatkozik a törvény csak cégekre, akik ügyféladatokat kezelnek (emailet, neveket, címeket).

  Az egész elsőre nevetségesnek tűnik, de tény a törvény hivatkozik rá, és Adatkezelési nyilvántartási azonosító szám létezik.

  Remélem a téma még nem volt felhozva, és azért sikerült pár embernek segíteni vele.

  Üdv, 2. #2
  scs
  Vendég

  Alapbeállítás re: Adatkezelési nyilvántartási azonosító

  Van egy ilyen az adatvédelmi törvényben:
  "30. § Nem kell bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba azt az adatkezelést, amely
  a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági, tanulói viszonyban, ügyfélkapcsolatban álló személyek adatait tartalmazza;"

  A honlap tulajdonosa és a felhasználója egymással ügyfélkapcsolatban áll, mikor regisztrálás történik.

  Emellett azért még anno (2009-ben) kikértem az adatvédelmi biztos állásfoglalását (pontosabban kérdéseket írtam néki mailben, és ő állásfoglalást adott - nagyon korrekt egy cég ez az adatvédelmi biztosi iroda, le a kalappal előttük). Itt egy apróhirdető oldallal kapcsolatos adatvédelmi dolgokról érdeklődtem, többek között a bejelentési kötelezettségről is (mivel a honlapon a hirdetésfeladás regisztrációhoz kötött).
  Idézek az állásfoglalás ezzel foglalkozó részéből:
  "Az Avtv. 30. §-ának a) pontja szerint nem kell bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba azt az adatkezelést, amely az adatkezelővel ügyfélkapcsolatban álló személyek adatait tartalmazza. Amennyiben Ön az adatkezelés során ügyfelek (szolgáltatás igénybevevők) személyes adatait kezeli, csak az ügyfélkapcsolat (szolgáltatással összefüggő ideig) fennállása alatt, az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba nem kell bejelenteni. Amennyiben Ön nem csak ügyfelek adatait kezeli, vagy azok adatait a szolgáltatás nyújtásán túl tovább, vagy más célból is kezeli, az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni."
  Ergo ha addig kezeled az adatát a jóembernek, amíg kapcsolatban állsz vele (tehát amíg a szolgáltatásod tart), akkor nem kell bejelenteni. Ha a szolgáltatás nyújtását követően is kezeled, akkor már igen.

  Továbbá ha jobban megfigyeled, egyedül az expressz az egyetlen apróhirdető (legalábbis 2009-ben még csak az volt), akinek van adatvédelmi nyilvántartása. És szerintem neki sem azért, mert a honlapon regelsz, hanem azért, mert van normál sajtóterméke is (expressz újság), vagy valami más hasonló okból. Szerintem. 3. #3
  "W" serwer logója
  Csatlakozott
  09-07-01
  Hozzászólás
  680
  Begyűjtött 21 köszönetet
  13 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Adatkezelési nyilvántartási azonosító

  Másrészt a nagyobb oldalak, médiák rendelkeznek állandó jogásszal és inkább elébemennek a dolgoknak, illetve túlbiztosítják magukat.
  Abból baj nem lehet. 4. #4
  Bölcs repjegyutazas logója
  Csatlakozott
  11-03-27
  Hely
  Győr
  Hozzászólás
  838
  Begyűjtött 277 köszönetet
  191 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Adatkezelési nyilvántartási azonosító

  A nyitó hozzászólásomban már tört linkek vannak (nem irányították át azóta se), ezért beírom ide az új elérhetőséget, ahol az elektronikus és a postai úton történő igénylést lehet kezdeményezni:

  http://www.naih.hu/bejelentkezes.htmlA téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •