Eredmény: 1 - 6 (6) összesen

Téma: Csomagküldő kereskedelemben pénztárgép?

 1. #1
  SzG
  Vendég

  Alapbeállítás Csomagküldő kereskedelemben pénztárgép?

  Szeretném kikérni a véleményetek egy apró (-nak tűnő) kérdésben.

  Nem lesz rövid, de vágjunk bele.

  Kiindulási alap: vagy egy webáruházam, ahol az ügyfeleimnek utánvétellel és átutalásos fizetéssel teljesítem a megrendeléseit, ennek alapján állítok ki számlát.

  Úgy alakult, hogy elég sok vevő van, aki befárad a személyes átvételi pontra, ahol készpénzben fizetnek és veszik át a termékeket (nincs szállítási költség). Ilyenkor készpénzes számlát állítok ki.

  Elég sok a számla (darabra), így az megnövelte a könyvelés költségeit, emiatt aztán felmerült, hogy veszek egy nyugtatömböt és a készpénzes vevőnek - ha számlát nem kér - akkor nyugtát adok. A könyvelőnek ez így jobb - nekem meg olcsóbb - mert egy egész nyugtatömböt (ami csak 200 Ft -ba kerül) lekönyvel egy tételnek.

  Itt kezdődnek a gondok.

  24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1. számú melléklet:

  nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

  cb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme

  Tehát a csomagküldő kereskedő csak pénztárgéppel adhat nyugtát, kivéve a nyílt árusítást folytató üzlete/bemutatóterme. (A futárral küldött az ugye mindenképp számlás kell legyen)

  Nade ezt itt végképp nem értem...

  Ha nincs üzlet/bemutatóterem akkor kötelező a pénztárgép... nade akkor hol van elhelyezve? Viszem magammal, ha mondjuk magam szállítok ki és készpénzben fizetnek és üzembe helyezem a pénztárgépet a lépcsőházban, vagy az ügyfél telephelyén? Ezt egyszerűen nem tudom elképzelni hogy gondolták a gyakorlatban.

  Ha meg van üzlete/bemutatóterme a csomagküldő kereskedőnek (gondolná az ember, hogy oda kell pénztárgép) akkor meg pont nem kell...

  Ti láttok ebben logikát? Mert én nem. Vagy rosszul értelmezem? 2. #2
  SzG
  Vendég

  Alapbeállítás re: Csomagküldő kereskedelemben pénztárgép?

  és megoldódott a rejtély... pedig annyiszor átolvastam... elkerülte a figyelmem egy szócska: "kivéve" 3. #3
  work. don't play. HAL9000 logója
  Csatlakozott
  09-05-31
  Hely
  маленькая работa
  Hozzászólás
  1.202
  Begyűjtött 42 köszönetet
  18 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Csomagküldő kereskedelemben pénztárgép?

  Én nem értem hogy mi oldódott meg.

  A rendelet szerintem sem logikus... Üzletben/székhelyen/telephelyen logikus lenne a pénztárgép, egyébként mobil eszköz vagy nyugta. Ha pénztárgép nem működik (pl. áramszünet) akkor is nyugta. Vagy számla.

  A kérdés az hogy egyáltalán szükséges-e pénztárgép. Még mielőtt azt gondolnád hogy elég akár személyesen is megkérdezni az APEH-et, jobb ha tudod hogy az is elképzelhető hogy Ők sem tudják. Tapasztalat...

  Meg kell ehhez világosodni alfa állapotban előbb, aztán mikor már minden világos... bevállalni a kockázatot hogy mégsem jól gondolod.

  Bocs. 4. #4
  system g-easy logója
  Csatlakozott
  07-04-26
  Hely
  n/a
  Hozzászólás
  4.311
  Begyűjtött 2 köszönetet
  2 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Csomagküldő kereskedelemben pénztárgép?

  Na ez engem is érdekelne. Írd már meg légy szíves, ha biztosat tudsz. Beruháztam még annó egy számlázóprogramra.. mindent azzal csinálok, ha nem áfást kérnek akkor is azt kapnak, egyben az a garancia is. Nagyon jó a program, mindent látok, egyszerűen pótolható vele bármilyen elveszett számla, egyszerű a sztornó.. most kell vennem egy pénztárgépet azért, hogy itt álljon és porosodjon? (nekem nincs átvevőpont sem) 5. #5
  Új tag Gabox logója
  Csatlakozott
  09-12-31
  Hozzászólás
  33
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Csomagküldő kereskedelemben pénztárgép?

  Én most vettem meg a pénztárgépet nagyon nagyon remélem hogy nem feleslegesen bármit megtennék hogy ne kelljen használni mert az összes ismerősömnek csak a gondja van vele. Ránézésre is úgy néz ki mint egy műhold. 6. #6
  SzG
  Vendég

  Alapbeállítás re: Csomagküldő kereskedelemben pénztárgép?

  Idézet g-easy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Na ez engem is érdekelne. Írd már meg légy szíves, ha biztosat tudsz. Beruháztam még annó egy számlázóprogramra.. mindent azzal csinálok, ha nem áfást kérnek akkor is azt kapnak, egyben az a garancia is. Nagyon jó a program, mindent látok, egyszerűen pótolható vele bármilyen elveszett számla, egyszerű a sztornó.. most kell vennem egy pénztárgépet azért, hogy itt álljon és porosodjon? (nekem nincs átvevőpont sem)
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500024.PM

  1. számú melléklet a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelethez

  "Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában, nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek: (itt kezdődik a felsorolás)"

  Úgy tudom ez a 166 -os paragrafus azt tartalmazza, hogy mindenről számlát adsz. Tehát akkor nem kell pénztárgép. Persze el kell olvasni, meg értelmezni az egészet (ez nem sikerült nekem első 10 nekifutásra, 11 -re azt hiszem igen), meg a kapcsolódó anyagokat, kivételeket, stb..

  Szóval akinek kötelező a pénztárgép, annak a nyugtatömb helyett kötelező, ha kizárólag számlát ad mindenről, akkor nem. Mondjuk én nem vagyok apeh ellenőr... szóval ez az én értelmezésem.

  11. nekifutásra azzal oldódott meg a dolog, hogy elkerülte a figyelmem hogy a csomagküldő kereskedelem a kivételek között van felsorolva... aztán annak a nyílt árusítást folytató bemutatóterme (gondolom ez nagyjából olyan mint egy bolt) a kivétel alól kivétel... szóval oda mégis kell.

  Összességében nekem csak webáruházam van, nyílt árusítást nem végzek, így az értelmezésem szerint nekem nem kell, én nyugtát is adhatok, ha az ügyfél nem kér számlát és a teljesítés időpontjában fizet.

  Nekem is van számlázóprogramom, csak ugye a könyvelő elég rendesen emeli a díját, ha sok a bizonylat, a nyugtatömböt meg egyben lekönyveli egy tételnek.A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •