Eredmény: 1 - 4 (4) összesen

Téma: "Licit szabályzat"

  1. #1
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    10-04-13
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.784
    Begyűjtött 863 köszönetet
    659 hozzászólásával

    Alapbeállítás "Licit szabályzat"

    Sziasztok,

    [Disclaimer: ez NEM az entity fórum szabályzatának a része, a téma neve ezért is idézőjeles, kéretik nem félreérteni. Csupán tanácsok, meglátások az árverések menetéről.]
    [Ha rossz helyre nyitottam a témát, sorry, ez tűnt a legideálisabb helynek. Még az ált. csevegés jött szóba, de annál mégis "komolyabb" téma. Ha már van ilyen téma, akkor azt nem találtam a keresővel, azért is sorry. Bár még soha nem találkoztam vele.]

    Az itten felmerülő eszmecsere folyamán gondoltam úgy (és sok régebbi alapján is), hogy megpróbálok összeeszkábálni valami leírást arról, hogyan is indítsunk jó licitet, hogy megelőzzük a problémákat, megkíméljük magunkat a (talán jogos) felháborodástól, és nem utolsó sorban, eladóként több pénzt rakhassunk zsebre. Szerintem a lentiek mindegyike igen fontos pont, a legtöbbjük általánosan elfogadott. Nem gondolom, hogy agyon kell szabályozni, sok helyen csak erősen ajánlott jelzés lesz (márcsak azért is, mert én aztán nem fogok semmit szabályozni ezen a fórumon, nem az én hatásköröm, de ha a modik/adminok úgy gondolják, hogy ér valamit a firkálmányom, bátran használják).

    Nos, szerintem a nagyon alapok:
    - Mindenképpen pontosan írd le a terméket, amit eladásra kínálsz. A domain nem honlap, a linképítés nem SEO, ésatöbbi. Pontosan, lehetőleg minél részletesebben.
    - Minden esetben tisztázd azt hogy a licit nyilvános-e (a fórumon, és csak a fórumon lehet ajánlani), privát-e (csak PM-ben vársz ajánlatot, és időközönként kiírod a nyilvános részlegre, hogy hol tartanak az ajánlatokkal) vagy felemás-e (mindenhol várod az ajánlatot, ugyancsak írogatod a legmagasabb összeget). Privát licitálás esetén ne írd ki a licitáló nevét, nagyon inkorrekt. Ha azt szeretnéd, hogy látszódjon, legyen publikus a licit!
    - Mindenképpen határozd meg a licit végét. Év, hónap, nap, óra, perc, esetleg másodperc. Nem vicc. Vége, pontosan, kínos félreértéseket lehet vele elkerülni. Van, aki nem Magyarországon él, ezért nem árt hozzátenni, hogy a fórum órája és magyar idő szerint.
    - Ha egy periódusra vonatkozik egy adott ár, azt pontosan írd meg. Nem mindegy, hogyha valaki megvesz egy reklámfelületet, Te egy hónapra gondoltad az árat, de ő egy évre.

    Amik nagyon-nagyon-nagyon, de tényleg nagyon ajánlottak:
    - Határozz meg kikiáltási árat, vagy ha nulla forint, akkor ez elhagyható (bár érdemes odaírni, mert az olcsó termék csalogató).
    - Licitlépcső! Ha nem írod ki, 1 HUF-al ajánlanak többet az utolsó pillanatban. Neked sem jó, és annak sem, aki 1 HUF-al marad le. Nem szerencsés.
    - Licit lejárta előtti ajánlatok egy reakciónyi idővel tolják ki a licit végét. 10 perc elég, és nem is túl sok. Fontos, hogyha kontrázások vannak a végén.
    - A Te érdeked is, hogy hagyj elég időt arra, hogy észrevegyék, hogy ho-hó, itten licit van. Reálisan minimum 48 órát érdemes az indítás és lezárás között hagyni, de senki sem fog megharagudni azért, mert még pár nappal megtoltod. Persze sok hetes/hónapos, ne adj isten éves liciteket indítani sem okos dolog, hogyha szeretnél pénzt látni.
    - Ha privát licit (vagy privátban is lehet licitálni), gondoskodj róla, hogy a licit idejéhez mérten kellő gyakorisággal legyen naprakész állás a nyilvános témában. Ha 48 órás a licit, akkor ne 24 óránként írd be az állást. Ha mégis így teszel, ne csodálkozz, hogyha féltucat ember közel ugyanannyit ajánl licitlépcsőtől függetlenül, és csak nem halad felfele az összeg. A fő kérdés: hogy licitáljon az, aki nem tudja mi volt a legutolsó ajánlat? Ezért sem érdemes privát licitet indítani, csak ha nyomós okod van rá.

    Szimlán nagyon ajánlottak:
    - Határod meg, hogy milyen módon tudod átadni a terméket (személyes találka, domain esetén hol van regisztrálva, stb.). Nem túl szerencés, hogyha kiderül, hogy Te személyesen akartad odaadni, de a vevő a világ túloldalán tartózkodik. Rossz esetben arról vesztek össze, hogy ki fizesse a postaköltséget.
    - Határozd meg a fizetési módot és pénznemet. Banki átutalás, paypal, készpénzt, stb. Saját tapasztalat, hogy bonyodalmakat okoz, hogyha le van zsírozva az összeg, Te forintban várod a magyar számládra a pénzt, de külföldi csak eurot és paypalon tud utalni.
    - Mindenképpen érdemes megírni, hogy adsz-e a vásárlásról számlát (mert mint tudjuk, kötelező, nehogy félreértse valaki, hogy számla nélküli üzletről van szó, hisz azt nem szabad ). Ahogy azt is, hogy bruttó vagy nettó összeg ami ki van írva.
    - Tisztázd mi történik akkor, hogyha a nyertes visszalép a vásárlástól.

    További hasznos tippek:
    - Villámár: megadhatsz villámárat, amit ajánlva a vevő a licitet kikerülve, azonnal megvásárolhatja a terméket, szolgáltatást.
    - Részletezd az egyes pontotat, mindenképpen legyen egyértelmű, hogy hol, mire gondolsz (vagy linkeld ezt a topicot).

    Nos, a fentiek most így rövid idő alatt kútfőből jöttek. Ha bárkinek bármi kiegészítése, megjegyzése, meglátása, kérdése, akármije akadna, akkor firkancson nyugodtan ide a témába. Remélem hasznos volt, és a jövőben tudjuk minimalizálni a félresiklott üzleteket, árveréseket.

    Fenntartom a jogot a tévedésre. Ezek tanácsok. Megfogadni senkinek sem kötelező. Felelősséget nem vállalok az ebből következő károkért. No persze, ezt nem kell ilyen komolyan venni, nagyot nem lehet bukni a fentiekkel - szerintem kicsit sem.


    Utoljára módosítva: Emphus által : 2013-01-03 01:35

  2. The Following 3 Users Say Thank You to Emphus For This Useful Post:

    Csurga (2013-01-03), DomainFlotta (2013-01-03), Rosszcsont Rozmár (2013-01-03)

  3. #2
    Törzsvendég Rosszcsont Rozmár logója
    Csatlakozott
    12-07-04
    Hozzászólás
    111
    Begyűjtött 27 köszönetet
    23 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: "Licit szabályzat"

    Nekem annyi megjegyzésem lenne, hogy nagyon kevésnek érzem az itt elterjedt szokást, hogy csak 10 perccel tolja a ki a határidőt az utolsó licit. Én pl. licitálnék valamire, de a lejáratkor pont színházban leszek. Így nem fogom tudni ellenőrizni, hogy rám licitáltak-e.



  4. #3
    Bölcs S. Zoltán logója
    Csatlakozott
    10-12-04
    Hely
    Budapest, Hungary, Hungary
    Hozzászólás
    1.338
    Begyűjtött 623 köszönetet
    241 hozzászólásával

    Alapbeállítás

    Megbizol valakit, hogy licitaljon helyetted.



  5. #4
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    10-04-13
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.784
    Begyűjtött 863 köszönetet
    659 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: "Licit szabályzat"

    Igen, a 10 perc nem azért van, hogyha más elfoglaltságod van épp, akkor tudj licitálni, hanem azért, hogyha pont lejárat előtt jön egy licit, és Te ott vagy, érdekelt vagy, akkor azt le tudd reagálni.



Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •