Eredmény: 1 - 5 (5) összesen

Téma: Wordpress magyar vagy más nyelvűsítése

  1. #1
    Új tag
    Csatlakozott
    14-05-05
    Hozzászólás
    14
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás Wordpress magyar vagy más nyelvűsítése

    Azért indítotam ezt a topikot mert már eleget szenvedtem ezzel, remélem másnak nem kell és ha máshol nem itt megtalálja a "Hogyan változtassunk nyelvet a wordpress telepítésünkön". Mert amit a codex.wordpress.org/Installing_WordPress_in_Your_Language
    ír róla hmmm, nem biztos hogy egyértelműen segít a megoldásban.

    Ha azzal kezded, hogy wordpress.org ról legfrissebb verzióját letöltöd, telepíted és majd magyarra húzod, akkor már a nehezebb módszert választod.
    Érdemes előtte wphu.org-on körbenézni, ahol már szorgos önkéntesek magyar nyelvűsített telepítőtt szolgáltatnak ingyenes letöltésre.

    Az igazi kálvária akkor kezdődik ha Te nem elégszel meg a magyarosított kipróbált régebbi verzióval-bár elég gyorsan frissítenek-hanem a legújabb verzióhoz ragaszkodsz, VAGY nem angol, de nem is magyar, hanem egy harmadik nyelvet akarsz használni.

    Követve a fenti link tanácsát-jobb híján- egyoldalra navigál, ahol ellenőrizhetjük van-e a verziónkra valami polyglot team által létrehozott fordítás:
    make.wordpress.org/polyglots/handbook/about/teams/

    Egy ismételt linkre kattintással és nem a szemet kiverő Baskir, eszperantós példa struktúrával láthatod meg,hogy egy csomó team van. De ezt a magyar a hu.wordpress.org-ra irányít ahol szintén még nincs ott a mi szeretett verziónk.

    Ezekután az elsőnek említett link azt javasolja:

    "If your language is not listed, you can check out the WordPress Language File Repository (see this article on the Repository for more information). "

    Megnézve a repositorit, a hu_HU könyvtár alatt számos alkönyvtár van: android, bbpress, rosetta, ....tags, trunk és wpcom alkönyvtárak melyekben előbb utóbb rábukkani egy egy .mo vagy .po fájlra.

    Úgy látom vagy sejtem a tags/ nevű könytár alatt van rendszerezve verzió szerint a .mo és .po fájlok a messsages almappában. Probléma, hogy itt sincs még olyan verzió ami nekünk kellene. pl. 3.5-ös a legutolsó verzió bejegyzés amikor már a 4.0-nál tartanak.

    Jobb hijján tegyük fel a legutolsó elérhető .mo-t, de az, a szükséges config beállítások elvégzése után csak arra lesz jó, hogy az admin felületünk és néhány funkció neve magyar lesz, de pl. a next post, prev post, Search... még mindig angol marad:

    "On your site server, create a new folder in your /wp-content directory called /languages.

    Upload the .mo file to the languages folder you just created.

    Single-Site Installations

    Open your wp-config.php file in a text editor and search for:

    define ('WPLANG', '');

    Edit this line according to the .mo file you've just downloaded, e.g. for the Portuguese spoken in Brazil you must add:

    define ('WPLANG', 'pt_BR');

    Note that if the .mo and .po files don't exist for a language code called for in wp-config.php then there is no error message, but the code is still used in language_attributes(). This is useful for those of us whose language is similar enough to en_US not to require translation, but who don't want en-US as the language tag in the blog, instead wanting some other variant of English. For example:

    define ('WPLANG', 'en_GB');

    Once you've added your language code, save the file.

    Upload the modified wp-config.php file into the WordPress root directory.

    Open your browser and go to your WordPress site. It should now display in the newly-installed language. "

    A "manual" szerint szükségünk lehet .po fájlra is ha ennél többet akarunk:

    "If you want to customize the translations displayed on your screen, or add translations for terms that are still displaying in English after installation, you will need to download the .po file corresponding to the .mo language file you installed. Then you will need to translate additional terms and create a new .mo file -- see Translating WordPress for more information. "

    és itt jól jönne ha lenne időm végigvenni hogyan kell a .po fájlt felhasználva új .mo fájlt hozzáadni a keretrendszerhez, azt hogy hogyan tudok ilyet gyártani:codex.wordpress.org/Translating_WordPress


    Tanulság
    :

    Várni, nem kapkodni amíg az általunk használni kívánt verzióra a hu.wordpress.org-on, vagy a wphu.org-on megjelenik a magyar telepítő. Illetve más X nyelv esetében az x.wordpress.org-on. Erről végezni a telepítést.

    Vagy ha már telepítettél, akkor az előbbi magyar verzióból csak a wp-content/languages könyvtár tartalmát átmásolni. Természetesesn a wp-config.php beállítást define ('WPLANG', 'hu_HU') -ra megtenni.

    Így már minden OK nálam is



  2. #2
    Bölcs Andrea logója
    Csatlakozott
    08-03-26
    Hozzászólás
    1.033
    Begyűjtött 278 köszönetet
    213 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Wordpress magyar vagy más nyelvűsítése

    No, a magyarra aztán marha sokat kell várni
    Volt, hogy du. megjelent az angol, 4-5 óra múlva meg ott figyelt az üzenet, hogy lehet frissíteni a magyart is.

    Nem igazán értem, mit akarsz a po fájllal. Azzal nem kell semmit csinálnod, azon kívül, hogy időnként, ha szükséges, fordítasz benne/vele. Azért nem találsz róla infot, mert ezt sehogy nem adod hozzá a rendszerhez, mivel a rendszernek nincs szüksége rá. A poedit a szerkesztett po fájl mentésénél legenerálja a mo fájlt. A rendszernek csak erre van szüksége.



  3. #3
    Törzsvendég Tapi logója
    Csatlakozott
    13-10-03
    Hely
    Pest megye
    Hozzászólás
    176
    Begyűjtött 68 köszönetet
    44 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Wordpress magyar vagy más nyelvűsítése

    Nem hiszem, hogy valaki is ennyire ragaszkodna egyből a legfrissebb verzióhoz, hogy nem tudna várni 1-2 napot esetleg. Én személy szerint, minden fő verzió kiadása után, várni szoktam 1-2 hetet, mert addig úgy is kiderül, ha valami nagy dágvány van vele. Mert elő szokott fordulni ilyen is, már csak azért is, mert a pluginok, sablonok stb... nem biztos hogy egyből támogatják az új verziót, sőt valószínűleg nem fogják. Persze ettől még működhet minden, de ha mégsem, akkor várhatod az adott plugin/sablon frissítését is, hogy klappoljon minden.

    Ha azért frissítenél ilyen hevesen, mert félsz a "biztonsági résektől" akkor sem kell ennyire kapkodni, nem pár napot, esetleg 1-2 hetet jelent az elavultság, hanem több hónapot, esetleg évet.



  4. #4
    Új tag
    Csatlakozott
    14-05-05
    Hozzászólás
    14
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Wordpress magyar vagy más nyelvűsítése

    Köszi Andrea, mégegyszer. Az olyan fafjek mint én akik képesek a nemzetközi oldalról telepíteni, (mert nem ismerik a magyar közösséget) csak annyi a fájdalmuk,, hogy azt a language könyvtárat amit nekik ahhoz a verzióhoz fel kell tenni, tegyék már elérhetővé a nemzetközi oldalról is. Ne kelljen az egész telepítést újrahúzni, backupolni, stb.

    A .po val kapcsolatban azt gondoltam az is egy kiegészítő extra nyelvi fájl, de közben utána olvasva az az .mo készítéshez kell.

    Lėnyeg: nyelvi probléma 3.9 en megoldva. Amikor frissitek 3.9.1 re meglátjuk, hogy a shortcode probléma is megoldódik-e.

    Azért tettem fel az angolt mert angol nyelvű oldal lesz azon a tárhelyen, amihez szintén ha megszeretem, a wp ét fogom használni. Ez a magyar nyelvű projekt csak tesztelésnek, tanulásnak van fent a ezen a tárhelyen. Ha kész az alap oldal akkor átmegy a projekt egy magyar szerverre, multiuseres újratelepítéssel.



  5. #5
    Új tag
    Csatlakozott
    14-05-05
    Hozzászólás
    14
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Wordpress magyar vagy más nyelvűsítése

    2 hete tettem fel a 3.9 et. Mondom fogalmam sem volt, hogy ne az nemzetközi oldal által tanácsoltak szerint váltsak nyelvet.aztmég most is várhatnám hogy a svn repository ba vki feltöltse a verzionak megfelelő .mo-kat. Erre irtem hogy oda van hajigálva mineen egybe, oszt azolyan kezdő mint én az első telepítés után csak les, majd elkez kisérletezni azzal a it ott talál, a végén pedig elönti az agyát a vér



Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •