Azon gondolkodom egy ideje, hogy melyik a jobb módszer közösségépítéshez: ha facebook azonosítóval lehet kommentelni, sőt esetleg a fórumban is hozzászólni, vagy pedig ha regisztráció szükséges ehhez.

Nyilván mindkettő mellett szólnak érvek, de pl én is olyan sok helyre vagyok regisztrálva, a legkülönbözőbb webes szolgáltatásokra, hogy még nyilvántartani is nehéz. Még egy oldal, ahova regisztrálni kell, elég bosszantó már, és gyakran inkább kihagyom. Ugyanakkor meg blogtulajdonosként jól jöhet, ha saját felhasználói adatbázisom van.

Több blogról is szó van, tematikától függetlenül, a kérdés általános. Később viszont tervezek a júzereknek saját blogot adni (MU), az egyik portfolio-jellegű oldal lesz, a másik pedig autós témájú, olyan, mint pl az alfaamore, ahol mindenki felrakhat képeket a verdájáról a saját galériájába, meg blogszeerűen leírhatja, hogyan pimpelte fel stb. Ehhez mindenképp szükséges a regisztráció.

Öszvérmegoldásként azt is el tudom képzelni, hogy a posztok kommentelése mehetne facse ID-vel is, és regisztrációval is, míg egyéb szolgáltatások csak az utóbbival. A cél a minél aktívabb közösség kiépítése. Azt tudom, hogy live ID-t meg google/yahoo kaput meg hasonló vackokat nem akarok.

Szóval ha valakinek van gyakorlati tapasztalata ezzel kapcsolatban, hogy mi a leghatékonyabb megoldás, szívesen hallanám.