Egy kis laza karácsonyi főzésre hívok minden has barátot.
Mi kerül az ünnepi asztalra, ízlés dolga, de egy kitűnő fogás hagyománnyá válhat. Nálunk ilyen a halászlé. Ebből is két verziót kultiválunk, a hagyományost és a savanyút.
Az ünnepi hajrában ez egy kicsit idegőrlő a kevés idővel rendelkezőknek, de az alapot már jó előre el kell készíteni, és így gyerekjáték a munka.
A gyilok és a vér részét másokra bízván, a M*e*t*r*o hal részlegen szoktam 3 kg hallé alapot venni, ami vegyes haldarabokból, fejekből áll. Ezzel annyi a dolgunk, hogy az uszonyoktól, kopoltyúktól és szemektől megszabadított darabokat, 2 liter vízben nagy nyomású edényben (kukta) egy órán keresztül főzzük. Azért sózzuk is meg. Eredményképp a kisebb szálkák is puhára főnek, a nagy csontokat, szálkákat pedig kiszedjük, és bot mixerrel a lében pépesítjük a darabokat. (Ez az előre elkészíthető alap, amit 2-3 porcióra osztva fagyasztok le.)
A hagyományos halászléhez személyenként 2-3 halszeletet vásárolok, általában afrikai harcsát és pontyot.
A savanyúhoz személyenként 20dkg belsőséget (haltej és ikra) kell számítani.
Alap halászlé: 2-3 közepes fej apróra vágott hagymát olajban üvegesre párolunk, hozzáadunk 2 evőkanál őrölt piros paprikát, megkeverjük és felengedjük egy liter vízzel. Hozzáadunk egy porció alap pépet (már nem fagyottan) és felforraljuk (ne lobogjon).
Hagyományos halászlé: Az alap lébe belehelyezzük a halszeleteket, és kb. 1/4 óra alatt puhára főzzük, keveréskor ne törjük össze a halat. Ízlés szerint sózzuk, és tehetünk bele csípős szárított cseresznye paprikát. Paks környékén házi tésztát is tépkednek bele.
Savanyú halászlé: Az alap lébe belerakjuk a haltejet, ikrát, 10 perc alatt megfő. Egy pohár tejszínt teszünk bele, és szűrőn át belecsavarunk egy citrom levét. Felforraljuk, sózzuk, és erős paprikát teszünk bele ízlés szerint. A végén citromkarikákkal díszítjük a felszínt a tálalás előtt. Nagyon pikáns és finom, nem fekszi meg a gyomrot.
Mindenkinek kellemes ünnepeket, és szálkamentes újévet kíván:
Porti a rezsó mellől.
Könyvjelzők