Oldal: 1 / 3 123 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (22) összesen

Téma: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

  1. #1
    Bugatti portas logója
    Csatlakozott
    08-10-14
    Hely
    Savaria Seo R(gl)adiator Colonia
    Hozzászólás
    353
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Egy kis laza karácsonyi főzésre hívok minden has barátot.
    Mi kerül az ünnepi asztalra, ízlés dolga, de egy kitűnő fogás hagyománnyá válhat. Nálunk ilyen a halászlé. Ebből is két verziót kultiválunk, a hagyományost és a savanyút.
    Az ünnepi hajrában ez egy kicsit idegőrlő a kevés idővel rendelkezőknek, de az alapot már jó előre el kell készíteni, és így gyerekjáték a munka.

    A gyilok és a vér részét másokra bízván, a M*e*t*r*o hal részlegen szoktam 3 kg hallé alapot venni, ami vegyes haldarabokból, fejekből áll. Ezzel annyi a dolgunk, hogy az uszonyoktól, kopoltyúktól és szemektől megszabadított darabokat, 2 liter vízben nagy nyomású edényben (kukta) egy órán keresztül főzzük. Azért sózzuk is meg. Eredményképp a kisebb szálkák is puhára főnek, a nagy csontokat, szálkákat pedig kiszedjük, és bot mixerrel a lében pépesítjük a darabokat. (Ez az előre elkészíthető alap, amit 2-3 porcióra osztva fagyasztok le.)

    A hagyományos halászléhez személyenként 2-3 halszeletet vásárolok, általában afrikai harcsát és pontyot.
    A savanyúhoz személyenként 20dkg belsőséget (haltej és ikra) kell számítani.

    Alap halászlé: 2-3 közepes fej apróra vágott hagymát olajban üvegesre párolunk, hozzáadunk 2 evőkanál őrölt piros paprikát, megkeverjük és felengedjük egy liter vízzel. Hozzáadunk egy porció alap pépet (már nem fagyottan) és felforraljuk (ne lobogjon).

    Hagyományos halászlé: Az alap lébe belehelyezzük a halszeleteket, és kb. 1/4 óra alatt puhára főzzük, keveréskor ne törjük össze a halat. Ízlés szerint sózzuk, és tehetünk bele csípős szárított cseresznye paprikát. Paks környékén házi tésztát is tépkednek bele.

    Savanyú halászlé: Az alap lébe belerakjuk a haltejet, ikrát, 10 perc alatt megfő. Egy pohár tejszínt teszünk bele, és szűrőn át belecsavarunk egy citrom levét. Felforraljuk, sózzuk, és erős paprikát teszünk bele ízlés szerint. A végén citromkarikákkal díszítjük a felszínt a tálalás előtt. Nagyon pikáns és finom, nem fekszi meg a gyomrot.

    Mindenkinek kellemes ünnepeket, és szálkamentes újévet kíván:
    Porti a rezsó mellől.



  2. #2
    BaD-DoG dassad logója
    Csatlakozott
    07-07-02
    Hozzászólás
    1.552
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Hé portas. Ez joll hangzik. Nincs kedved vendég blogger lenni a recept-receptek.com oldalon. Csserébe mehet link a postboll vagy ha töb receptet szándékozol megosztani akkór blogroll link. Na hogy hangzik?



  3. #3
    FeN
    FeN nem elérhető
    Se(h)onnai
    Csatlakozott
    07-08-23
    Hely
    Akasha-Krónika
    Hozzászólás
    1.443
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Portas: egész jól írsz, ilyen recepteket, ilyenek szívesen olvasok, ha van időd rá, írj kérlek.

    Köszi.



  4. #4
    MAG
    MAG nem elérhető
    Bölcs MAG logója
    Csatlakozott
    08-08-15
    Hozzászólás
    578
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Itt is találtok halas recepteket, halászléböl van egy jópár: horgasz.hu/bogracs



  5. #5
    Cartman, the Drummer AnagyZ logója
    Csatlakozott
    08-07-31
    Hely
    London - Dunaújváros
    Hozzászólás
    1.695
    Begyűjtött 12 köszönetet
    10 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    nem szeretem a halat illetve itt Londonban eszem meg a fhish&chips -et.
    Mondjuk ez tengeri hal.

    Szóval otthon inkább a reform ételeket eszem. ezek saját kreálmányok bár az angol konyha kezdi rányomni a bélyegét. Erősen tiltakozok paprikával, kolbásszal és persze hagymával.

    Megjegyezték haverok, "Ti magyarok mindig zabáltok" (ha erre járnak Ők is zabálnak)

    Érdekes egység mikor magyar konyha angol módra készül, illetve az angol konyha kerül magyar kézbe, de minden jó ha a vége jó, akarom mondani az íze.



  6. #6
    MAG
    MAG nem elérhető
    Bölcs MAG logója
    Csatlakozott
    08-08-15
    Hozzászólás
    578
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Európában három féle jelentös konyha van: francia, olasz és magyar. Az összes többi ezeknek a keveréke tulajdonképpen. A világ legnagyobb konyhája pedig a kínai, nekik a legszélesebb az étel és ízpalettájuk.

    Halhúst Magyarországon sajnos minimálisan fogyasztanak, csak 4 kg-ot/fö/év. Az uniós ezzel szemben átlag 20 kg. A ponty a legnépszerübb étkezési hal itthon, az össztermelés 85%-át adja. Az ünnepek alatt az évi termelés 40%-át fogyasztják el.



  7. #7
    Cartman, the Drummer AnagyZ logója
    Csatlakozott
    08-07-31
    Hely
    London - Dunaújváros
    Hozzászólás
    1.695
    Begyűjtött 12 köszönetet
    10 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Minden nemzetnek megvannak a saját ételei.

    Otthon a megosztó szerintem a nem a hal hanem a szálka.
    Minden olyan olyan halat amibe van szálka gyűlölöm.

    A nemzetek konyháját sem az éttermei sem a sztereotípiákból nem lehet megítélni

    Ahol jártam és az ott élő emberekkel ettem amit Ők csináltak akkor tisztázódik a konyhájuk. Addig csak a sztereotípiák maradnak.



  8. #8
    Bugatti portas logója
    Csatlakozott
    08-10-14
    Hely
    Savaria Seo R(gl)adiator Colonia
    Hozzászólás
    353
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Idézet dassad eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Hé portas. Ez joll hangzik. Nincs kedved vendég blogger lenni a recept-receptek.com oldalon. Csserébe mehet link a postboll vagy ha töb receptet szándékozol megosztani akkór blogroll link. Na hogy hangzik?
    Kösz a bizalmat, majd élek vele, de egyenlőre más irányú kötelezettségek miatt nem aktuális.
    Egyébként bátran írjon mindenki, aki jót főzött, evett (persze a hol sem mellékes), hátha összejön egy jó kis SEO GASZTRO rovat, hisz annyi tagunk jár szerte a világban, és kulináris élményeiket, tapasztalataikat bármelyikünk szívesen olvassa.



  9. #9
    insert_click bubu001 logója
    Csatlakozott
    08-05-19
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.296
    Begyűjtött 7 köszönetet
    5 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    Idézet AnagyZ eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Otthon a megosztó szerintem a nem a hal hanem a szálka.
    Minden olyan olyan halat amibe van szálka gyűlölöm.
    Ezzel nem értek egyet, én utálom a halat legyen akár szálkás, akár paszírozott.
    Céges partin voltunk nemrég egy japán étteremben, a munkatársaim fele kiakadt, hogy miért oda lett szervezve, mert ők is utálják a halat.


    Székelyderzs és vártemploma LinkkatalógusCuba hotel booking
    Alacsony törpe sokat bír!

  10. #10
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Szalonnás tojással nyomulok a rezsón

    A halászlé karácsonykor egyértemű, hogy nem maradhat ki. Meg úgy általában a halak.

    Szerintem meg egyfajta halászlé létezik, és az a legfinomabb

    A gyors elkészítésekor szoktak használni ilyen bolti fagyasztott halászlé sűrítményt, de a legjobb tényleg akkor, ha mi passzírozzuk le a halakat, amiből minél több van annál jobb.

    Én pl most 3 féle halat vettem, busa, harcsa, ponty. Ebből lesz csinálva a sűrítmény és lesz bele főzve a levesbe, illetve sülthal, rántott halra is futja

    És amivel nem értek egyet: a hagymát nem kell dínsztelni. Ez nem pörkölt lesz, és nem gulyásleves. Simán belerakni a vízbe, és belefőzni. A passzírozásra szánt haldarabokkal együtt szétfőzni a vízben. A piros paprikát pedig felforrósított olajban elkeverni (mert olajban oldódik), és hozzáadni a leveshez, ennyi.

    Szerintem ez az igazi halászlé! jó sok hagyma, minél több féle hal lepaszírozva, belefőzve.


    Prémium Linképítés - sikerek, kockázatok nélkül - Valódi értékek 10 éve.

Oldal: 1 / 3 123 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •