Oldal: 1 / 5 123 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (48) összesen

Téma: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

 1. #1
  Bölcs esotanc logója
  Csatlakozott
  11-02-08
  Hely
  Törökszentmiklós
  Hozzászólás
  2.000
  Begyűjtött 1.245 köszönetet
  640 hozzászólásával

  Alapbeállítás Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Sziasztok!

  Biztos hallottátok, hogy Trump fióját kvázi törölte a Twitter, a 444 elég jól összeszedte a dolgokat: https://444.hu/2021/01/09/szinte-min...ista-tartalmak
  A Redditen törölték az r/DonaldTrump subredditet.
  A Twitch törölte Trump csatornáját.
  A Shopify letiltott két, Trumphoz kapcsolódó online áruházat.
  A Google kivette az áruházából a Parler nevű, konzervatívoknak és szélsőjobboldaliak szóló appot, az Apple pedig 24 órát adott nekik, hogy moderálják a tartalmakat.
  A YouTube felgyorsítja a Trump és más csatornák elleni, választási csalásokról szóló hamis állítások miatt érkezett panaszok érvényesítését.
  A Facebook letiltotta Trumpot legalább a következő 2 hétre, amíg át nem adja a hatalmat Joe Biden megválasztott elnöknek.
  Az Instagram szintén.
  A Snapchat szerdán letiltotta Trump fiókját, mert úgy véli, hogy a fiók elősegíti és terjeszti a gyűlöletet és erőszakra buzdít.
  A TikTok letiltott több trumpista hashtaget, például a #stormthecapitol-t és a #patriotparty-t.
  A Discord letiltotta a The Donald szervert.
  A Pinterest a novemberi választás óta korlátozza az olyan Trump-párti témákhoz kapcsolódó hashtageket, mint a #StopTheSteal.

  Ezzel szorosan összefügg, hogy a Parler.com - ami egyfajta Twitter alternatíva volt, elsősorban az amerikai jobboldalon - szintén hasonló utat járt be. Először a Google törölte a Play Store-ból, után az Apple, majd az Amazon amely addig tárhelyszolgáltató volt, megvonta a tárhelyet, és amennyire lehet hallani a híreket nem igazán van ezután komoly tárhelyszolgáltató, amely bevállalná a Parlert.

  Alapvetően nem szeretném, ha ez a poszt politikai irányba menne el inkább ami érdekelne, hogy mit gondoltok a tech cégek lépéseiről. Itt nyilván nem arról van szó, hogy konkrét jogszabálysértés történt volna és mondjuk hatósági felszólításra léptek volna a tech cégek, hanem a saját értékrendjük alapján döntöttek úgy hogy a még éppen hivatalban lévő amerikai elnököt lekapcsolják.

  Szóval ki mit gondol róla? És lehetőleg ne menjünk el politikába. 2. #2
  Bölcs Vittore1982 logója
  Csatlakozott
  10-06-07
  Hozzászólás
  2.845
  Begyűjtött 1.409 köszönetet
  958 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Van egy populista szar ember, akinek onnan van pénze, hogy a dédpapa/ükpapa/széppapa prostikat futtatott és csóró aranyásóktól vette meg fillérekért a nuggetet. Minden fronton tehetségtelen az életben, apuka pénzéből él és játssza az üzletembert. Ami a hírek szerint nem megy, mert masszívan veszteséges és megint csak a hírek szerint durván adócsaló. A média addig futtatta a Trump Show-val, hogy a white trash megismerte, akiknek lehetett hülyeségekkel hízelegni. Ezután megszavazták, 4 évig nyomtatta a hülyeségeit a világ egyik gazdaságilag legerősebb állama élén, a periódusa végén átment dúvadba. Akkora a balhé, hogy a közösségi média felületek egymással versengve próbálnak elhatárolódni tőle. Annyi történt, hogy a hagyományos média emelte fel, mert pénzt keresett vele, most meg a digitális média issza meg a levét. Kb. van rajta sapka, nincs rajta sapka dolog. Ha törlik, akkor szemét cenzorok, ha nem törlik, akkor meg miattuk lőnek le egy negyven éves nőt a világ leggazdagabb országában. 3. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

  Freedom (2021-01-11)

 4. #3
  Bölcs dolcsi logója
  Csatlakozott
  09-05-15
  Hozzászólás
  1.787
  Begyűjtött 354 köszönetet
  223 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Idézet esotanc eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

  Szóval ki mit gondol róla? És lehetőleg ne menjünk el politikába.
  Hogyan lehet erről politika mentesen beszélgetni? Mire gondolsz? 5. The Following 2 Users Say Thank You to dolcsi For This Useful Post:

  esotanc (2021-01-12), vidirita (2021-01-12)

 6. #4
  Bölcs
  Csatlakozott
  12-05-01
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  971
  Begyűjtött 206 köszönetet
  159 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Például úgy, hogy magáról az emberről beszélünk.
  Például az unokahúga már rég megtette és most is nyilatkozik:
  "Donald Trump unokahúga attól tart, hogy az elnök a hátralévő másfél hétben még több kárt fog okozni az amerikai demokráciának." 7. #5
  Bölcs earnnet logója
  Csatlakozott
  12-08-15
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  1.787
  Begyűjtött 799 köszönetet
  567 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Ha a big tech most megelőzött egy polgárháborút, akkor már megérte.

  Hogy szabad-e nekik? Igen. Törvényes? Igen. Hogy etikus-e? Teljesen mindegy. Hogy sérti-e a demokráciát? Lehet, hogy ha hagyják ezt kibontakozni, már nem lesz demokrácia se.

  Én értem, hogy van ez az új ESG trend, meg a szuper vállalati kultúrák, de ez sokszor bullshit. Itt nem cégek hozták meg a döntést, hanem 1-2 ember. A több százezer alkalmazottnak ezzel nem kell semmilyen szín alatt azonosulni. Nem a Facebook, a Shopify, Twitter, stb. felelős ezért, hanem az az 1 ember, aki ezeknél a cégeknél a döntést meghozta. Így szerintem nem helytálló az általánosítás.

  Emlékeztetőül: Trump Facebook (vagy Twitter?) posztja hatására 4 ember meghalt a Capitoliumnál. Tenni kellett valamit.


  (ui.: ez óhatatlanul egy politikai téma lesz akkor is ha más a fókusz, a fórumon hivatalosan tilos politizálni, de privátban meg van tűrve afaik, úgyhogy simán rakjátok át privátba) 8. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

  Freedom (2021-01-11)

 9. #6
  ɯopǝǝɹɟ Freedom logója
  Csatlakozott
  09-11-02
  Hozzászólás
  5.971
  Begyűjtött 2.173 köszönetet
  1.395 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Ízlelgessük egy kicsit!

  Az amerikai elnököt bannolták több platformról.

  Ez beszr@s! 10. #7
  Bölcs
  Csatlakozott
  08-10-05
  Hozzászólás
  1.144
  Begyűjtött 146 köszönetet
  117 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Idézet Freedom eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Ízlelgessük egy kicsit!

  Az amerikai elnököt bannolták több platformról.
  Egy leszerepelt elnököt. Miután emberek is meghaltak a támogatói miatt, utána már különösebb probléma nélkül megtehették, hiszen mindenki igyekezett elhatárolódni tőle, így ezek a szolgáltatók is.

  Érdekes lesz, hogy Trump létrehoz-e egy jobboldali facebook-alternatívát válaszul. Több tízmillió követőjével könnyen tudná jumpstartolni a projektet, nem kellene fáradságosan usereket gyűjtenie. 11. #8
  Bölcs vidirita logója
  Csatlakozott
  07-05-09
  Hely
  Equilibrium
  Hozzászólás
  1.673
  Begyűjtött 404 köszönetet
  277 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Mindenki azt csinál a saját weboldalával, annak tartalmával és felhasználóival, amit csak akar. Ez IS a demokrácia.
  A demokratikus értékrendet nem a weboldalaknak kell fenntartaniuk és BIZTOSÍTANIUK, hanem az államhatalomnak, a törvényeknek és a hatalmi berendezkedésnek.
  A facebook, twitter és hasonlók nem esküdtek fel külön arra, hogy megvédik és betartják az alkotmányt minden emberre vonatkozóan, mert az az állam monopóliuma.

  Amíg a weboldalamon nem uszítanak, nem hergelnek, nem keltik a gyűlöletet, addig max elhatárolódom az idiótáktól - kicsiben persze akár el is lehet velük beszélgetni -, de amikor már bűncselekmények határát súrolja az illető, akkor bannolom és kész. Ez kicsiben is megvan, meg nagyban is. Az amerikai elnök is csak egy ember (a pápa is, bár róla bulla mondja ki talán, hogy csalhatatlan, amire mostanság rácáfol ugyebár), és ha hülyeséget csinál az én portámon akár az én értékrendem, akár a törvények szerint - vagy épp védeni akarom a saját hátsómat azzal, hogy őt megakadályozom bűncselekmény elkövetésében -, akkor kirakom a francba, mehet isten hírével máshova garázdálkodni.

  Persze ez aljas dolog, hogy amíg termelte a kattintásokat, meg a felhergeltekből jó kis hirdetési bevétel lehetett, addig csak ejnyebejnyéztek. Amikor úgy tudják, hogy meghaltak emberek - eddig is haltak bele Trump ámokfutásába emberek, csak nem közvetítette a tévé -, akkor meg lépnek.
  Én sokkal előbb kivágtam volna, az biztos, de hát álmomban sem tudnám abba a helyzetbe képzelni magam természetesen, amiben Zuckerberg és társai vannak 12. #9
  Bölcs esotanc logója
  Csatlakozott
  11-02-08
  Hely
  Törökszentmiklós
  Hozzászólás
  2.000
  Begyűjtött 1.245 köszönetet
  640 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Idézet dolcsi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Hogyan lehet erről politika mentesen beszélgetni? Mire gondolsz?
  Azt hittem, hogy lehet, de most már látom hogy nem.

  Alapvetően amúgy arra gondoltam, hogy meddig terjed a tech cégek befolyás az életünkre, mennyire befolyásolják az algoritmusok hosszú távon a társadalmat és a gondolkodási mintáinkat?
  Miért van az, hogy az eddigi algoritmikus befolyásoláson túllépve most direkt módon avatkoztak be a dolgokba?
  Vajon ez rendszerszintű lesz-e a jövőben, vagy egyszeri volt?
  És bár Trump az én szívemet sem nyerte el és örülök, hogy leváltották, mégis aggályosnak tartom a tech cégek lépését a világ vezető hatalmának csúcsvezetőjével szemben. Akire amúgy pár hete szavazott kb. 80 millió ember.

  Nyilván amíg az én oldalamat látogatja mondjuk napi 10 ezer ember, kb. mindegy kit bannolok és kit nem.
  De a Facebook-Google(Youtube)-Twitter moderálási elvei azt befolyásolják hogy mi jut el kb. 4 milliárd emberhez. És innentől kezdve nem kell sztem boncolgatni, hogy milyen befolyásolási képességgel rendelkeznek. És ezek a cégek és a moderálási elveik nem válthatóak le 4 évente. Trump leváltható A politikusok jó esetben leválthatóak, a cégek nem. És lehet hogy most egyetértünk a tech cégek döntésével és moderálási elveivel, de mi van azokkal az emberekkel, akik nem? (Emlékezzünk vissza rá milyen volt mondjuk a nők, vagy a négerek esetleg a jobbágyok helyzete mielőtt választattak volna: ha nincs befolyásod, hatalmad, akkor csúnya jövő elé nézel)
  És mi lesz ha legközelebb mi sem értünk egyet a tech cégek döntésével? Vagy mi lesz ha egy autoriter vezetés hatalmat nyer a közösségi média felületek felett - lásd Kína.
  Nyilván az itt lévő fórumtagok láttak egy pár sci-fi antiutópiát vagy olvastak Huxley, Orwell-t.

  Szerintem ezek a kérdések messze túlmutatnak a pillanatnyi pártpolitikai szimpátián. 13. #10
  Rubyist Geri logója
  Csatlakozott
  07-12-15
  Hely
  \x90
  Hozzászólás
  5.717
  Begyűjtött 1.413 köszönetet
  883 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Trump törlése és a tech vállalatok - kinek mi a véleménye?

  Idézet esotanc eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Akire amúgy pár hete szavazott kb. 80 millió ember.
  Ha nem kapott volna platformot ahol terjessze a baromsagait, akkor toredeke ennyi szavazatot kapott volna. Szep dolog amugy a demokracia es az egyenloseg, csak sajnos en egyre jobban ugy latom hogy nem mukodik, mert olyan barmok szavazatai mint a trump szimpatizansok jelentos resze, ugyannyit er, mint annak a szavazata akinek egy cseppet tobb esze van. Ezeknek a jelentos resze vallaskent tekint a politikara, volt olyan trump rally ahol megkerdeztek hogy mit kellene hogy trump tegyen hogy ne szavazzon ra, es nem tudott olyan opciot felajanlani a riporter amire igent mondtak volna(volt olyan is hogy fobe lone valakit a nyilt utcan).

  Idézet esotanc eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  És lehet hogy most egyetértünk a tech cégek döntésével és moderálási elveivel, de mi van azokkal az emberekkel, akik nem?
  Mi van azokkal akik nem ertenek egyet a fidesszel, ellene szavaznak, de megis kenytelenek az o uralmuk alatt elni? Demokracia van, tobbseg dont, egyseg....
  Idézet esotanc eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Nyilván az itt lévő fórumtagok láttak egy pár sci-fi antiutópiát vagy olvastak Huxley, Orwell-t.
  En olvastam a masodik vilaghaborurol is konyvet, azt hasonlo ember robbantotta ki mint trump. Ugyhogy szerintem jobb ha az ilyenek nem kapnak platformot.

  A tech cegeknek valoban nagy hatalmuk van, es pont az ilyen aggalyok miatt nem leptek eddig.


  If debugging is the process of removing software bugs, then programming must be the process of putting them in.
  Github Rake tutorial
  Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.
  Respect all, fear none

 14. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

  garaigergo (2021-01-16)

Oldal: 1 / 5 123 ... UtolsóUtolsó

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •