Eredmény: 1 - 3 (3) összesen

Téma: Ismeri valaki a SDL Trados Studio-t?

 1. #1
  Bölcs
  Csatlakozott
  12-08-31
  Hozzászólás
  1.022
  Begyűjtött 346 köszönetet
  236 hozzászólásával

  Alapbeállítás Ismeri valaki a SDL Trados Studio-t?

  Sziasztok,

  Van valakinek személyes tapasztalata a SDL Trados Studio-val?
  Érdekelne mennyire alkalmas nyelvi fordításra:
 2. #2
  Tag
  Csatlakozott
  16-05-13
  Hozzászólás
  59
  Begyűjtött 12 köszönetet
  11 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Ismeri valaki a SDL Trados Studio-t?

  Ha gépi fordítást értesz a nyelvi fordítás alatt, akkor ez nem az, amit keresel. A CAT toolok nem fordítanak semmit — azt a google translate csinálja. De össze lehet kötni őket fordítóprogramokkal. Én memoQ-t használtam, voltam technical author sokáig a németeknél. Az is ugyanúgy működik, mint a Trados, csak jobb valamivel.

  A lényege az egésznek, hogy vannak ún. translation unitok, ezek már lefordított szókapcsolatok, akár mondatok is (de legalább egyszer mindenképp le kell fordítani őket). Ezeket egy adatbázisban tárolja, projekt ill. nyelv alapon, és ha talál egy olyan szókapcsolatot, ami már az adatbázisában van, akkor feldobja, és csak nyomsz rá egy entert — kicsit hasonlóan a prediktív szövegbevitelhez. Ezzel gyorsítja a fordítást.

  A személyes tapasztalatom az, hogy csak visszafogottan használhatók ezek a toolok, és csak akkor, ha hosszú szövegben gyakran előfordulnak ugyanazok a kifejezések szó szerint. A magyar ragokat pl már nem érzi igazán, amik megváltoztatják egy szó jelentését.

  Emellett a Trados nagyon drága, törött verzió nincs a neten, csak nagyon régi. Én majdnem biztos vagyok benne, hogy ez nem a te cuccod. 3. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

  Karessz (2020-09-17)

 4. #3
  Bölcs Vittore1982 logója
  Csatlakozott
  10-06-07
  Hozzászólás
  2.601
  Begyűjtött 1.357 köszönetet
  914 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Ismeri valaki a SDL Trados Studio-t?

  Egyetértek az előttem szólóval. Arra jó, ha valamit lefordítottál, akkor legközelebb pont ugyanúgy fordíthasd le. Vagy ha cégnél többen fordítotok, akkor mindenki ugyanúgy fordítsa le a dolgokat. Az adatbázisa alapján javasolja a fordításokat, amiket vagy használsz vagy nem.

  Meg tudom erősíteni azt az idegesítő szokást, hogy a magyar ragokat és toldalékokat tényleg nem érti, mivel ezek ugye az angolban nem a szó végéhez kapcsolódnak. Ami nagyobb baj, hogy a megrendelők előszeretettel küldik úgy a fordítandó anyagot, hogy ezeket az autofordításokat már beteszik, és ilyenkor nem fizetnek érte. Persze nekik ugyanaz a szó toldalékkal vagy toldalék nélkül, nekem meg szopás egy mondatba 6x bekattintani, és beírni a toldalékot. Ilyenkor inkább törlöm a sort és beírom az egészet, az gyorsabb. Persze ez kb. ingyen van, mert az autofordításért nem fizetnek. Mondanám, hogy csak a szarrágó cégek csinálnak ilyet, de nem, a legnagyobb cégeknél megy a filléreskedés. 5. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

  Karessz (2020-09-17)

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •