Eredmény: 1 - 4 (4) összesen

Téma: A 404 és ami mögötte van

 1. #1
  Törzsvendég
  Csatlakozott
  07-12-12
  Hozzászólás
  193
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás A 404 és ami mögötte van

  Bekapcsoltam a 404 kérések loggolását, és nem is volt rossz ötlet, mert saját hibáimat is kihozza, ha véletlenül rossz linket tettem valahova.

  Viszont van egy csomó furcsa kérés, amiket nem értek.

  A Yahoo Slurp rendületlenül megpróbál átírt URL-ekben mászkálni. Pl. a site.neve/nehany-kulcszo/param URL-ben belenéz a site.neve/nehany-kulcszó könyvtárba is, ami nem létezik.

  Ez probléma? Innen át kellene irányítanom a gyökérbe inkább? Vagy nem érdemes törődni vele?


  A másik furcsaság a Mediapartners-Google agent, aki mindig plusz dolgokat fűz az URL mögé: site.neve/valami.php?p=1&p=2?4957432

  A dőltbetűs rész az övé. Ez általában azzal jár, hogy egy hibaoldalra jut, mert a plusz dolog belekavar a paraméterekbe. Számomra rejtély, hogy hozzáfűz valami szemetet az URL-hez és azt hiszi, menni fog. Ezzel érdemes tenni valamit?


  Azokat a kéréseket sem értem, amikor a gyökérből különböző karaktereket akarnak lekérni: pl. /_


  Ti találkoztok hasonlókkal? Mit csináltok vele? 2. #2
  Operálandusz
  Csatlakozott
  07-11-04
  Hozzászólás
  138
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: A 404 és ami mögötte van

  Ha fontosnak találod az oldalad maradéktalan indexelését, akkor mindenképpen kezeld ezeket a furcsaságokat, ezek a gyógyírek jutnak először eszembe:

  A Yahoo szülőkönyvtár-komplexusát megszüntetheted egy 301-es átirányítással, bár a helyedben nem a gyökérbe mutatna, hanem eggyel lejjebb, a /param oldalra. Jól gondolom, hogy Te sem optimalizálsz Yahoo-ra? Ez esetben nem kell, hogy emiatt fájjon a fejed.

  A médiapartneres Google-ügynök elég durván belerondít az url-be, teljesen más jelentést adva neki - nekem úgy tűnik, hogy nem is feltételezik, hogy valaki még dinamikus url-t használ.
  Szerveroldalon elkerülheted a problémát, ha (PHP esetében) $p=(int) $p; sorral kibővíted a bejövő adatok vizslatását, így visszanyered az eredeti szándékodat. (Nyilván valami valószínűtlenség következménye, hogy a példában két p paraméter van, igaz? )

  Ha a helyedben lennék, a különböző karakterekre minden esetben az önálló 404-es hibaoldalt adnám. Feltételezem, Neked már van ilyen. 3. #3
  Törzsvendég
  Csatlakozott
  07-12-12
  Hozzászólás
  193
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: A 404 és ami mögötte van

  Idézet pestaa eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Ha a helyedben lennék, a különböző karakterekre minden esetben az önálló 404-es hibaoldalt adnám. Feltételezem, Neked már van ilyen.
  Persze, midenre megy alapból a custom 404 oldal, csak ugye csökkenteni szeretném ezek számát, hogy minél több esetben jusson a user inkább értelmes oldalra.

  Csak azt nem tudom, hogy érdemes-e azzal szórakoznom, hogy a bot-ok mindenféle URL-lel hívják meg az oldalakat.

  Pl. nem tudom, hogy a Mediapartners-Google meghívja-e úgy is az oldalakat, hogy nincs szemét hozzáfűzve az URL-hez, és a hozzáfűzés csak valami teszt, vagy ez a kérés maga az egyetlen kérés, máshogy nem is jön, ezért saját érdekemben jobb lenne, hogy ilyenkor is valami helyes oldalt adjak vissza, ha hülyeséget kér, akkor is. 4. #4
  Operálandusz
  Csatlakozott
  07-11-04
  Hozzászólás
  138
  Begyűjtött 0 köszönetet
  0 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: A 404 és ami mögötte van

  Hát ha nem optimalizáltad túl jól a 404-es hibaoldalad, akkor aligha jön fel találatoknál.
  Ha mégis aggódsz emiatt, akkor tedd még egy fokkal felhasználóbarátabbá (vagy zsargonosan: landing oldallá) a 404-es oldalad, és mindenképp élj a fent említett szerveroldali „trükkel” - már csak a biztonság kedvéért is. Ha nem csupaszítod le a paraméterek szükségtelen/érvénytelen részeit, akár SQL-injekcióra vagy XSS-re is felhasználhatja az „odatévedő”. :/ Másrészről pedig a robotoknak is úgy dobja vissza az oldalt, mintha értelmes kérés érkezett volna Hozzád.A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •