Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (14) összesen

Téma: Megfigyelési botrány 2013

 1. #1
  Bölcs Pityu logója
  Csatlakozott
  08-07-04
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  1.529
  Begyűjtött 431 köszönetet
  318 hozzászólásával

  Alapbeállítás Megfigyelési botrány 2013

  Mit gondoltok a napokban Edward Snowden, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori szakemberének kiszivárogtatott információiról?

  Szerintetek lehetséges, hogy a Google, a Facebook vagy akár a Microsoft úgy jár-kel a személyes adataink között, mint huzat a házon? Valóban megengedheti ezt magának bármelyik kormány a terror elleni harc zászlaja alatt? Képes erre egyáltalán a technika? A Google természetesen rögtön közleményben tagadta a vádakat.

  Szerintetek alaptalan összeesküvés elmélet vagy az eddigi legnagyobb megfigyelési botrány áll a dolog hátterében?

  Aki nem hallott volna az eseményekről, itt egy kis infó:

  Index - Külföld - Ez most mindennél nagyobbat szólhat 2. #2
  Rubyist Geri logója
  Csatlakozott
  07-12-15
  Hely
  \x90
  Hozzászólás
  5.629
  Begyűjtött 1.348 köszönetet
  839 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Idézet Pityu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Szerintetek lehetséges, hogy a Google, a Facebook vagy akár a Microsoft úgy jár-kel a személyes adataink között, mint huzat a házon? Valóban megengedheti ezt magának bármelyik kormány a terror elleni harc zászlaja alatt? Képes erre egyáltalán a technika? A Google természetesen rögtön közleményben tagadta a vádakat.
  Nem a vadakat tagadtak . Annyit mondtak egy kozlemenyben hogy nincs naluk backdoor az NSA reszere kiepitve. The Snowden nem is ezt allitja, hanem hogy van egy felulet, ahol be tud lepni az NSA es barkirol, biroi engedely nelkul tud informaciot gyujteni. Erre egyebkent egy par eve elfogadott torveny lehetoseget biztosit az USA-ban, viszont ez itkozhet mas orszagok torvenyeivel.
  En ezt teljesen termeszetesnek tartom hogy van ilyen. Nem ertek egyet vele, de eleg fura lenne, hogy amerikai cegek kezebe ennyi info van, es azt nem osztanak meg a titkosszolgalatokkal.


  If debugging is the process of removing software bugs, then programming must be the process of putting them in.
  Github Rake tutorial
  Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.
  Respect all, fear none

 3. #3
  Bölcs BoGyesz logója
  Csatlakozott
  07-09-17
  Hely
  Sydney
  Hozzászólás
  1.067
  Begyűjtött 435 köszönetet
  198 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Én azon lepődöm meg, hogy valaki ezen meglepődik. Teljesen egyértelmű, hogy az NSA felhasználhatja ezeket a csatornákat megfigyelésre. Ma jelent meg egy nagyon érdekes cikk az Ars-on, ahol az NSA elemzéséről van szó.

  Egy ITA, azaz Intelligence Traffic Analyzer, 1.5GB adatot tud másodpercenként átnézni, bizonyos tag-ek után kutatva. Ez több mint 129TB adat naponta hálózatonként. Ez soknak tűnik, de mégsem az, mert a Cisco szerint a jelenlegi teljes internet forgalma 1.1 exabyte naponta.

  Most nincs időm többet fordítani, de szerintem olvassátok el: What the NSA can do with “big data” | Ars Technica


  "Rank Doesn’t Matter, Conversion Does"

 4. #4
  Bölcs Pityu logója
  Csatlakozott
  08-07-04
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  1.529
  Begyűjtött 431 köszönetet
  318 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Szerintem itt a "bírói engedély nélkül" a kulcsszó.

  Snowdennek volt egy nagyon jó hasonlata az interjú alatt, miszerint az emberek nem azért raknak függönyt az ablakukra, mert a szobában törvénytelen dolgokat művelnének.

  Az emberek nem azért nem akarják, hogy kutakodjanak az adataikban, mert szabálytalanságokat cselekszenek, illetve törvénybe ütköző dolgokat tartanak a számítógépeiken, hanem azért, mert mindez messzire vezethetne. 5. #5
  Rubyist Geri logója
  Csatlakozott
  07-12-15
  Hely
  \x90
  Hozzászólás
  5.629
  Begyűjtött 1.348 köszönetet
  839 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Idézet Pityu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Az emberek nem azért nem akarják, hogy kutakodjanak az adataikban, mert szabálytalanságokat cselekszenek, illetve törvénybe ütköző dolgokat tartanak a számítógépeiken, hanem azért, mert mindez messzire vezethetne.
  Bizony. Senkinek semmi koze masoknak a privat levelezesehez amennyiben nem merul fel buncselekmeny gyanuja. Raadasul ezzel az informacioval a politikai beallitottsagtol kezdve nagyon sok minden megallapithato. 6. #6
  prosequor
  Vendég

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Ne aggódj, már elég régóta úgy jártak, most bevallották nyíltan, ennyi történt. MI lesz? Lett rá ürügy, hogy a Dressmonkey a CIA-tól kirúgjon néhány embert, esetleg lesz egy vizsgálóbizottság, ami elmaszatolja az ügyet, aztán minden megy tovább úgy, mint eddig. 7. #7
  scs
  Vendég

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Minden adatra ráteszik a kezüket. Ez egyébként természetes is, sőt, elvárás tőlük. Ha van egy kicsi rálátásod is arra, hogy egy titkosszolgálat hogyan dolgozik, akkor nincs is kétséged erről. Ma a Google és a Facebook a leghatékonyabb hírszerzési lehetőségeket vonultatja fel. Nem feltétlen egyes emberek adatai szempontjából (bár arra is jó lehet), hanem tömegekkel kapcsolatban. Ezeken az oldalakon az emberek maguktól adnak meg adatokat magukról. Nincsenek benne olyan kockázati tényezők (pontosabban csak kisebb mértékben), mint a félrevezető adatok, csak illegálisan megszerezhető adatok, stb. Egy titkosszolgálat számára a Facebook avagy a Google adatbázisa egy kincsesbánya, hülyék lennének nem kihasználni. Mi (plusz másik sokszáz millió ember) meg vagyunk olyan marhák, hogy önként adjuk meg ezeket az adatokat nekik, mert cserében pár szolgáltatást ingyen adnak érte.

  Itt most kár azon agyalni, hogy éppen Gipsz Jakab, vagy vitéz Simagöröngyösi Velohovczky Árpád személyes adatait és levelezését elolvassa-e a titkosszolgálat, avagy sem. Ez őket egyáltalán nem érdekli! Ha mégis kiderülne, hogy Gipsz Jakab feltételezhető tenorista, akkor meglesz a jogi lehetőségük rá, hogy mindent felforgassanak hozzá. De a titkosszolgálatokat egy (több) ekkora adatbázis esetében elsősorban nem egyes emberek adatai érdeklik. Hanem az egész sokmilliós embertömeg általános szokásai, morális helyzete, aktuális nézetei, trendjei, ingerültségi foka, stb. Plusz a közöttük meglévő kapcsolati háló - magyarán az adott nézőpontokat/ismeretséget/politikai irányvonalat képviselő emberek tömegei, és azok kapcsolódási pontjai.
  Nem arra van szükségük, hogy Gipsz Jakabról megtudják, hogy az fasiszta, kommunista, homokos, pedofil, esetleg hogy barna szemű-e, avagy kék, hogy a csokis fagyit szereti-e, avagy az epreset. Ezt ők nagy ívben lesz@rják, mert ezen információk megszerzéséhez sokkal hatékonyabb módszereik vannak. Őket a tömegek adatai érdeklik. Ennek oka a tömeg lehetséges manipulálása.
  A hatalomnak három fő forrása van: erőszak, pénz és információ. A legtöbb esetben az utóbbi a leghatékonyabb. Ha rendelkezésükre állnak ezek az adatok, és esetleg ráhatásuk is van annak működésére, akkor voltaképpen bármit megtehetnek. Értsd szó szerint. Kormányokat válthatnak le, forradalmakat robbanthatnak ki, adott politikai irányvonalakat törölhetnek vagy lehetetleníthetnek el, más irányvonalakat/nézőpontokat tehetnek népszerűvé, divatot teremthetnek, más divatirányzatokat szoríthatnak háttérbe, stb. stb. stb. Egy ilyen hatalom ellen Orbánnak 2 napja sem lenne, meg Gyurcsánynak sem (nem megyek bele politikába, nem is célom, csak példaként hoztam őket). Két nap alatt megcsinálhatnak egy olyan forradalmat itthon az aktuális kormány ellen, amihez képest a 2006-os események gyerekcsínynek tűnnének. Emberek százezreit tudják felhergelni és adott esetben irányítani pár órán belül.
  És erre minden eszközük megvan. Tudják, hogy mit szokott az átlagember csinálni, mi érdekli, mit lájkol, milyen tartalmú üzeneteket küld, milyen oldalakat látogat, milyen a politikai beállítottsága, milyen a hangulata, milyen a morális helyzete, a pénzügyi helyzete, a napi rutinja, mi az a határ, amit még lenyel, és mi az, amit már nem, mi az, amitől adott esetben félhet, stb. stb. stb.
  Minden adat, amivel a tömegeket lehet manipulálni, a rendelkezésükre áll. Innen már csak egy lépés, hogy ezeket az adatokat (melyek az orrod előtt a keresőben és a facebook-on megjelennek) úgy módosítsák, ahogy a saját érdekeik diktálják. És még csak tudni sem fogod, hogy mikor manipulálnak, és mikor nem. Nem fogod tudni, hogy mikor módosul úgy a Google/FB találati listája, hogy egy számukra kedvezőtlen történés nem jelenik meg a keresőben vagy az ismerősök üzenőfalán, hogy nehogy tudj róla. És azt sem fogod tudni, hogy mikor pakolják szándékosan eléd a téged hergelő, akár (tömeg esetén) forradalmat is kirobbantó (akár kamu) történeteket, mémeket.
  Gondolj csak az Arab tavasznak nevezett forradalom-hullámra. Godolod, hogy véletlenül tört ki az a pár forradalom egymás után, meg pláne az utána következő események maguktól történtek? Csak szólok, hogy fegyveres forradalom soha a büdös életben nem tört még ki a világtörténelemben úgy, hogy amögött hatalmi érdekcsoportok ne álltak volna! Abdul Mohammed átlag tevehajcsár Kairó-külsőn önmagától nem akar rendszerváltást. Egy-egy tüntetésen még talán ott van, de nem kitartó, nem áll az ügy mögé, ha nem irányítják, ha nem lelkesítik. Hiszen otthon ott a sok éhes gyerek, az asszony seprűvel fenyeget, a teve is ellik, a háztető beázik (még jó, hogy eső nincs), stb. Nem ér ő rá forradalmasdit játszani heteken keresztül. Ő csak akkor játszik ilyet, ha hergelik, irányítják, pénzelik, stb. Ergo ha manipulálják.
  Egy forradalmat mindig irányítanak a háttérből, és az emberek, akik részt vesznek benne, csak bábuk a sakktáblán. Mint ahogy a sokezer tüntető 2006-ban is az volt, meg ahogy 56-ban is csak a tömeg kellett egyes csoportoknak, hogy elérjék a céljukat. Ez így megy sok évszázada, és így fog menni ezután is. Spontán forradalom soha nem hoz rendszerváltást vagy komoly változást. Csak akkor lehet sikeres, ha hatalmi csoportok meglovagolják a kezdeti tömegeket ... avagy ha éppen ők csinálják a forradalmat a háttérből.
  Vagy szerinted véletlen, hogy a bostoni robbantásban életét vesztett 3 halottal tele volt a sajtó és mindenki óriási krokodilkönnyekkel siratta őket, miközben a közel 1millió ruandai ember lemészárlása mellett simán elment a nyugati közvélemény? Vagy véletlen, hogy minden nyugati sajtótermék azzal van (volt) tele, hogy "szegény szíriai lázadókat ölik a gonosz kormánycsapatok"? Közben meg a lázadó csoportok fele nyugatról pénzelt zsoldosokból áll(t), akiknek egyelőre csak azért nem sikerült megdönteniük a szíriai hatalmat, mert az oroszok Szíria mögé álltak... Ettől függetlenül amit te általában olvasol és látsz ezzel kapcsolatban, az a hivatalos irányvonal. Nem látsz, és nem is láthatsz mást, mert ezt teszik eléd. Most már a neten is.
  Ehhez kell az a bazi nagy adatbázis. Hogy minél jobban tudjanak irányítani. És igen, irányítanak, efelől ne legyen kétséged. Megteszik, mert lehetőségük van rá, és a legnagyobb hülyék lennének, ha nem tennék meg. Én is megtenném a helyükben zokszó nélkül. Ilyen hatalomra (ilyen mértékű és ilyen értékes információtömegre) nincs az az isten, hogy ne csapjanak le, amilyen gyorsan csak tudnak. Megtették már nem most, hanem jó ideje.

  Szóval ha úgy tetszik, eladjuk magunkat, és még tapsikolunk is érte, hogy van egy húdejó keresőnk, meg egy még jobb közösségi oldalunk. Persze, hasznát is vesszük ezeknek.
  Csak az árát nem mondják meg. Holott a világon mindennek ára van, amit vagy előbb, vagy utóbb, de meg kell, hogy fizessünk!


  Utoljára módosítva: scs által : 2013-06-12 14:58 Oka: hejjesirass

 8. The Following 8 Users Say Thank You to scs For This Useful Post:

  Csurga (2013-06-12), Geri (2013-06-17), netcsi (2013-06-12), Pityu (2013-06-12), Rosejbni (2013-06-12), Warrior (2013-06-19), Wirg (2013-06-19), yatoo (2013-06-19)

 9. #8
  Bölcs Pityu logója
  Csatlakozott
  08-07-04
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  1.529
  Begyűjtött 431 köszönetet
  318 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Nem akarok túlságosan naivnak tűnni, sőt, politizálni sem, de mondjuk az emberjogi szervezetek most miért nem hallatják a hangjukat? Csak akkor tudják teleóbégatni a médiát, ha Kutyahegy-alsón valaki csúnyán néz egy kisebbségire? 10. #9
  prosequor
  Vendég

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  Idézet Pityu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Nem akarok túlságosan naivnak tűnni, sőt, politizálni sem, de mondjuk az emberjogi szervezetek most miért nem hallatják a hangjukat? Csak akkor tudják teleóbégatni a médiát, ha Kutyahegy-alsón valaki csúnyán néz egy kisebbségire?
  Nem tűnsz naívnak. Igen, vannak, akiknek a jogait jobban kell védeni. De ebbe tényleg ne menjünk bele, messzire vezetne és nem is témája a topiknak.

  Ha ugyanezt csinálnád magánszemélyként, az jogosulatlan adatkezelés, személyi jogok megsértése, stb. Ha az állam (USA) csinálja, akkor terrorizmus elleni harc. Azt, hogy ki a terrorista, ők mondják meg. Innentől a kör bezárult. 11. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

  Pityu (2013-06-12)

 12. #10
  Bölcs Baross Ferenc logója
  Csatlakozott
  09-04-06
  Hely
  Budapest
  Hozzászólás
  2.117
  Begyűjtött 775 köszönetet
  527 hozzászólásával

  Alapbeállítás re: Megfigyelési botrány 2013

  folytatva a http://entity.hu/google-hirek/683-le...e-hir-258.html ban írtakat:

  @Nerve: nem hiszem h amerika tökéletes és tuti lenne; a mondanivalóm lényege az volt h az amerikai céget az amerikai jogvédelem szorosabban fogja és alaposabban és alaposabban ellenőrzik mint minálunk - s mivel nagyobb ott a jólét, ott több erőforrás jut ezek ellenőrzésére és betartására; persze be lehet szőni összeesküvés elméleteket is a dologba, de amíg nem látom h valójában mi zajlik a háttérben én erre nem annyira merészkednékOldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •