Oldal: 2 / 4 ElsőElső 1234 UtolsóUtolsó
Eredmény: 11 - 20 (40) összesen

Téma: Pálmalevelek

  1. #11
    scs
    Vendég

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Idézet Akka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Vagyis én akár meg is álmodhatom xy jövőjét előre, ha nem determinálom azzal, hogy elmondom neki. Mert akkor valóban miattam következik be az adott jövő az illetőnek, ha afféle igyekszik.
    Ennek ellentmondanék. Attól, hogy nem mondod el neki, a jövő még fix marad, mivel te tudod. Látszólag (az ő szemszögéből) szabadon dönt, de ez tényleg csak a látszat. Valójában nem az ő akarata a döntő, hiszen a jövő már eldőlt akkor, mikor te megtudtad. Nem kell hozzá beavatkozni, sem elmondani másoknak - elég csak tudni a jövőt. Még ha nem is mondod el senkinek, attól függetlenül máris megváltoztathatatlan lesz.

    Idézet Akka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Mint amikor pl. egy hangya megy a méz felé. Én tudom előre, hogy bele fog ragadni és elpusztul. Attól, hogy én tudom a hangya jövőjét, ő meg nem, én még létezem.
    Nem, ez tévedés. Te ilyen esetben nem tudod, hogy mi fog történni, hanem csak valószínűsíted. A kettő nem ugyanaz. Nem látod a jövőt, hanem csak az általad legvalószínűbbnek vélt variációt veszed alapul. De ettől a jövő még nem lesz általad tudott. Hiszen miközben nézed a hangyát, lehet, hogy akkor jön egy bazi nagy meteor, és elpusztít hangyát, mézet, meg téged is. Tudtad előre? Nem. Igaz, kicsi az esély rá, hogy meteor jöjjön, de nem zárható ki teljesen. Mint ahogy az sem, hogy a hangya mégsem megy bele a mézbe, vagy hogy esetleg mégiscsak kikecmereg belőle.
    A tudott jövő fix jövőt jelent. Nem csak egy lehetséges verziót, hanem egy biztos történést. Ezért is írtam, hogy a jövőbelátás (bárkié is legyen, akár az enyém, tiéd, Manitu vagy Allah tudása) ilyen szempontból eleve kizárja a szabad akarat lehetőségét. Mindenki, akinek tudjuk előre (itt a hangsúly a tudáson van), hogy mit fog tenni, annak nincs szabad akarata, mert azt kell tegye, amit mi tudunk (máskülönben nem tudnánk, hanem max. csak valószínűsítenénk).



  2. #12
    Buherátor Chati logója
    Csatlakozott
    07-12-03
    Hely
    Mohács
    Hozzászólás
    3.303
    Begyűjtött 267 köszönetet
    135 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Mint súlyosan materialista egyed én csak legyintek és azt mondom, hogy butaság...
    Egyébként az emberi agyat számítógéphez hasonlítani szerintem vakvágány... nem adja adott inputra mindig ugyanazt a választ... sok sok körülmény befolyásolja a az output-ot... a jövő (a sors) megsaccolható a jelen állapotból, de minden egyes változó (döntések, véletlen események) nem vehető figyelembe... az emberek azonban szeretnek hinni egy felsőbb hatalomban, ebből pedig lehet üzletet csinálni (jól megy az egyházaknak is)...


    Nincs mit megmutatnom...

  3. #13
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    10-04-13
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.784
    Begyűjtött 863 köszönetet
    659 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Idézet scs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ugyanakkor ezek a biorobotok, sőt, hosszú távon az őket irányító gének is, képesek tanulni (fejlődni, átalakulni). Magyarán olyan robotok vagyunk, amelyeknél talán mégiscsak előfordulhat néha a programjától való eltérés (még csak ha nagyon ritkán is).
    A kérdés inkább az, hogy ez a programtól való eltérés is a program része-e.

    Idézet Akka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Mint amikor pl. egy hangya megy a méz felé. Én tudom előre, hogy bele fog ragadni és elpusztul. Attól, hogy én tudom a hangya jövőjét, ő meg nem, én még létezem.
    Naja, csak itt felvetődik a kérdés, hogy a hangya szabad akaratból döntötte el, hogy belemegy-e a mézbe, vagy úgy van kitalálva a hangya, hogy abban a helyzetben nem is csinálhat mást, mint belemegy a mézbe. Ha Te tudod előre, hogy a hangya biztosan bele fog menni, akkor van egy fix jövőkép, amin a hangya nem tud módosítani, hisz ha tudna, akkor Te nem tudhatnád biztosan, hogy bele fog menni. Ha pedig a hangya nem tud módosítani a saját jövőjén, csak egy szál van, amin végig kell menjen (még ha azt is hiszi, hogy maga dönti el, választja ki azt az egy szálat), akkor pedig nincs szó szabad akaratról.

    Idézet esotanc eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Anno nagyon érdekelt a csillagászat, és éppen ezért kiváncsi voltam az asztrológiára is. A születési horoszkópban van valami. Pedig nagyon nem akartam hinni bene akkor. Sokat kamaszként nem értettem belőle, meg azt mondtam ez nem is igaz rám. 15 évvel később pedig azt mondom hogy kicsit talán ijesztő is a pontossága. És most ne a bulvármédia asztrológusaira gondolj, de a jellemed fő vonásai, és az életlehetőségeid, csapásaid kirajzolódnak. Nem függeszti fel az akaratot, de azért a pályát nagy ívben felrajzolja.
    Meg lehet úgy fogalmazni valamit, hogy Te belelásd a dologba azt, ami valójában ott sincs. Pl. erre jó példa, ha egy olyan jóslatot mondasz egy hadvezérnek egy csata előtt, hogy "egy nagy hadvezér nyerni fog". A hadvezér meg magára fogja venni, hogyha ő maga elég biztos a győzelemben - aztán meg kikaphat. A jóslat teljesült. Félre ne érts, nem azt mondom, hogy ennyire primitív "átveréssel" Téged félre lehet vezetni, de vannak erre az évszázadok során nagyon jól kialakult megfogalmazások és módszerek, amik csak akkor szűrhetőek ki, ha minden mondat/mondatrész után megállsz olvasásban, és szépen kielemzed magadnak annak tartalmát, különben akaratlanul is átsiklasz felette. Ez is egy fajta bűvészet, ami varázslatnak hat, hogyha nem értjük - márpedig a bűvész nem fogja elárulni Neked a titkát.

    Idézet Chati eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Egyébként az emberi agyat számítógéphez hasonlítani szerintem vakvágány... nem adja adott inputra mindig ugyanazt a választ... sok sok körülmény befolyásolja a az output-ot...
    A sok-sok körülmény is mind-mind egy input. Ha az is tök ugyan az, pöccre pontosan, akkor vajon mi a helyzet? Máshogy dönthetünk akkor is? Ugye tesztelni lehetetlen, mert az első teszt után már a tesztben átélt tapasztalattal megváltozunk, és nem lehet mindent azonosra beállítani, szóval elég parttalan vita lenne ebbe belemenni. De ha minden, de tényleg minden, a legutoló atomig a világegyetemben ugyan az, ugyan akkor és ugyan úgy, akkor vajon képesek lennénk-e különböző módon dönteni?

    Idézet Chati eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    a jövő (a sors) megsaccolható a jelen állapotból, de minden egyes változó (döntések, véletlen események) nem vehető figyelembe... az emberek azonban szeretnek hinni egy felsőbb hatalomban, ebből pedig lehet üzletet csinálni (jól megy az egyházaknak is)...
    Ez igaz. Erre van az a jó mondásom, hogy csak azt érthetjük meg, ami egyszerűbben működik, mint ahogy gondolkodunk (akár a legkisebb mértékben is), így pedig az emberi agy megértéséhez egy olyan gondolkodásmód kellene, ami túlmutat az emberi agyon, akkor pedig az lesz az emberi agy, ami... teljes indukció. :P


    Utoljára módosítva: Emphus által : 2013-05-24 15:47

  4. #14
    Bölcs S. Zoltán logója
    Csatlakozott
    10-12-04
    Hely
    Budapest, Hungary, Hungary
    Hozzászólás
    1.338
    Begyűjtött 623 köszönetet
    241 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Én azt gondolom, hogy a jövőbelátás falszifikálható, ezért tudományosan vizsgálható. Azt is gondolom, hogy működhet, hiszen voltak kutatások, melyek érdekes eredménnyel zárultak reprenzetatív mintával és független ellenőrzéssel is. (Ha embereknek fölmutattak képeket, majd a vizsgálat után egy-egy szót, például szép vagy csúnya, nagyobb arányban tartották rondának azok, akiknek idővel később a csúnya szót mutatták föl. Ez szignifikáns különbség volt húszéves vizsgálat és több ezer résztvevő esetében is, így bizonyítottnak tekinthető.) Ettől még nem biztos, hogy ez a képesség embernek való.

    Az LSD trip is megnyit olyan dimenziókat, illetve agyunk olyan képességeit, melyek deperszonializálhatnak vagy más módon megváltoztathatják az éntudatot és valóságérzékelést. A kérdés mégis az: ezeket az ajtókat pusztán azért lehet nyitogatni, mert ott vannak?

    Nem tagadom, hogy létezhet jóslás, hanem kijelentettem, hogy az én etikai világnézetem elveti. Lehet persze értékrelativizálni, tudom, hogy ma, a szabadgondolkodók korában mindenre szabad gondolni (ezért jellemzően semmire sem gondolnak), de én mégis tradicionális értékrendszer szerint képzelem el az életem. Sem máglyára nem vetettem senkit, sem el nem űztem magamtól, de engedtessék meg, hogy jelezzem: ami sötét praktikának tűnik, az sötét praktika. Ilyen egyszerű.

    Nem a mágiára gondolok csak, ez a mindennapokban is így van. Tudom, hogy az abortusz is tök jópofa dolog, meg igazából csak gond van a nem kívánt kölökkel, de attól, hogy természetessé vált, ha objektíven, eltávolodva a mai kor felvilágosult modernitásától nézzük, ami amúgy egyre volt képes: a szabadságot összekeverni az eddigiektől való elszabadulástól; akkor látjuk, hogy sötét dolog. Ez van. Lehet csinálni, de én szólok, hogy tisztelettel kifordul ezektől a spirituális belem.

    Akit érdekel, meghallgat, akit meg nem, éli az életét úgy. Zuhanni szabad.


    Utoljára módosítva: S. Zoltán által : 2013-05-24 15:47

  5. #15
    TravianMaster hatasu logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    629
    Begyűjtött 96 köszönetet
    62 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Jóslás?
    Biztos vagyok benne hogy lehetséges... elméleti szinten. Ha gyakorlatilag Isten vagyok, de legalábbis mindent tudok, és emellé párosul végtelen számolókapacitás, akkor szerintem ki lehet számolni a jövőt. De inkább maradok annál hogy ez túl elvont dolog ahhoz, hogy foglalkozzak vele, és megmaradok annál hogy a jóslás *******vakítás, aki meg ezért fizet az nem racionális. Persze fenntartom a jogot mindenki számára, hogy abban hisz amiben akar.
    Az jutott eszembe, hogy aki a virágszirmokat tépdesi hogy szeretik-e, az igazából arra keres választ, hogy ő maga szeret-e. Talán ilyen lehet a jóslás is, reméli hogy azt hallja amit szeretne hogy utána nyugodtan tudjon aludni éjszakánként.


    A system administrator has 2 problems: - dumb users - smart users

  6. #16
    Bölcs yatoo logója
    Csatlakozott
    09-02-18
    Hozzászólás
    1.842
    Begyűjtött 524 köszönetet
    302 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Ha nem lenne szabad akarat, akkor most nem írnám ezeket a sorokat! Az asztrológia pontosságát én is megtapasztaltam, és ezen kívül még más egyéb dolgokat is amik teljesen megváltoztatták a pár évvel ezelőtti teljesen materialista kereskedői gondolkodásomat!
    Ma már tudom, hogy van valami vagy valaki(k) aki fejlettebb nálunk és segít azoknak akik segítséget kérnek. Az hogy mi az ami vagy aki Neked segít, ezt csak Te tudod eldönteni, ha ez egy pálmalevél és te ebben fogsz hinni, akkor hajrá, ha ez Jézus vagy Allah vagy Buddha vagy az Isten akkor is hajrá. Vannak tudósok akik állítólag bebizonyították, hogy a hit is genetikailag van belénk kódolva. Viszont azt ne felejtsd el, hogy bárkiben vagy bármiben is hinnél, az még kevés, ha te magad nem teszel semmit a célod eléréséért! A mi elsődleges célunk a boldogság megtalálása és megélése, ez pedig ha hiszed ha nem csak rajtad múlik!



  7. #17
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    10-04-13
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.784
    Begyűjtött 863 köszönetet
    659 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Idézet yatoo eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ha nem lenne szabad akarat, akkor most nem írnám ezeket a sorokat!
    Igazából a fenti fejtegetés pont ezt az ok-okozati kapcsolatot kérdőjelezi meg, úgyhogy a fenti fejtegetésre ilyennel válaszolni nem nagyon tesz hozzá a dologhoz. Simán lehet egyébként, hogy beléd van kódolva, hogy ebben és ebben az esetben, ilyen és olyan körülmények között ezt és ezt a hozzászólást írd ide. Persze nem minden eset külön-külön, hanem algoritmus szinten. Az más kérdés, hogy ez a bizonyos algoritmus mennyire bonyolult.

    Persze ez is csak feltételezés. Könnyebb azt hinni, hogy van szabad akarat, és soha nem fog kiderülni, hogy ez tényleg így van-e, vagy csak a látszatát tartja fent az agyunk, hogy saját magát nyugtassa, hogy igen, ő itt a góré (és ez a nyugtatás az algoritmus része lehet).



  8. #18
    Bölcs Petya0426 logója
    Csatlakozott
    12-05-15
    Hozzászólás
    519
    Begyűjtött 75 köszönetet
    50 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Tegyük fel elmegyek egy jósnőhöz.. Megkérdezem tőle, hogy milyen változást lát 5 évre előremenőleg az életemben, erre ő elkezd hókuszpókuszt csinálni, majd a kártyákból kiolvassa, hogy lesz két gyerekem, el fogom tudni adni a házat, egészségileg rendben leszek, az anyagiak javulni fognak, s két év múlva egy kirándulás vár rám..
    Erre én felállok a székből, kisétálok, s az első vonat elé kiugrom. Ez esetben akkor a jósnő hazudott nekem, mivel olyanokat mondott amik a baleset következtében esélytelenek, meg alapból, a balesetet sem jósolta meg.
    Ugyan ez a helyzet a pálmalevelekhez fűződő szkeptikus érzéseimről. Ahogy láttam a palmalevelekről szóló videókban, csak azoknak mondják meg az elhalálozásuk dátumát, akik erre fel vannak készülve. Tegyük fel, én fel vagyok készülve, s a pálmalevélből kiolvassák nekem, hogy 2056-ban fogok meghalni. Erre én fogom magam és öngyilkos leszek. Akkor a pálmalevél is hazudott, nem?

    Javítsatok ki, ha rosszul látom a dolgokat.

    Ui. : A félreértések elkerülése végett : Nem szeretnék öngyilkos lenni, ezek csak példák voltak.



  9. #19
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    10-04-13
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.784
    Begyűjtött 863 köszönetet
    659 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    @Petya: nem látom, hova szeretnél kilyukadni.

    Viszont a nélkül, hogy én hinnék ilyesmiben (tehát nem, nem hiszek): a pálmalevél és a jósnő is ez esetben azt kéne mondja, hogy kiugrasz a vonat elé. Ekkor mondhatod, hogy jó, de én nem vagyok olyan hülye, hogy kiugorjak a vonat elé. De ekkor meg mégis jót mondott a pálmalevél és a jósnő is.
    Szóval az, hogy rosszat jósolt nekem valaki, mert megváltoztatom a döntéseimet alapvetően szerintem egy hibás felfogás, mert ha megváltoztatod a döntéseidet utólag, akkor elvileg azt a jóslat előre lekövette. Nem lehet abból kiindulni, hogy a jóslat az egy fix. dolog, és abból sem, hogy olyanokat ír/mond ki, ami a később megváltoztatható, hisz akkor nem jóslásról beszélünk. Na, kicsit kusza lett, de a lényeg, hogy ez a gondolat szerintem önmagának vagy az alapfeltevésnek ellent mond. Persze az alapfeltevés lehet, hogy abszurd és butaság, de akkor is ellent mond.



  10. #20
    Bölcs Petya0426 logója
    Csatlakozott
    12-05-15
    Hozzászólás
    519
    Begyűjtött 75 köszönetet
    50 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Pálmalevelek

    Idézet Emphus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    @Petya: nem látom, hova szeretnél kilyukadni.

    Viszont a nélkül, hogy én hinnék ilyesmiben (tehát nem, nem hiszek): a pálmalevél és a jósnő is ez esetben azt kéne mondja, hogy kiugrasz a vonat elé. Ekkor mondhatod, hogy jó, de én nem vagyok olyan hülye, hogy kiugorjak a vonat elé. De ekkor meg mégis jót mondott a pálmalevél és a jósnő is.
    Szóval az, hogy rosszat jósolt nekem valaki, mert megváltoztatom a döntéseimet alapvetően szerintem egy hibás felfogás, mert ha megváltoztatod a döntéseidet utólag, akkor elvileg azt a jóslat előre lekövette. Nem lehet abból kiindulni, hogy a jóslat az egy fix. dolog, és abból sem, hogy olyanokat ír/mond ki, ami a később megváltoztatható, hisz akkor nem jóslásról beszélünk. Na, kicsit kusza lett, de a lényeg, hogy ez a gondolat szerintem önmagának vagy az alapfeltevésnek ellent mond. Persze az alapfeltevés lehet, hogy abszurd és butaság, de akkor is ellent mond.
    A lényeg az, hogy ezért nem hiszek a jóslatokban, mivel simán megváltoztathatom őket, s itt jön képbe a szabad akarat.
    Most írtam egy jó hosszú magyarázatot az előbbi hozzászólásomra, viszont inkább elküldés előtt töröltem, mert annyira részletesen fejtettem ki, hogy már saját magamnak is bonyolult



Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •