Oldal: 1 / 4 123 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (39) összesen

Téma: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

  1. #1
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    10-05-22
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    117
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Sziasztok!

    Mivel már a fórumon több topikban is volt szó a devizahitelről, ami olykor-olykor parázs vitát szült, ezért kérem, senki ne sajnálja, és vegye magára a devizahitelesek egyéni problémáját, együtt érezni azt persze lehet..

    A gazdasági válság topikhoz szerintem szervesen kapcsolódó talán közérdekű témát dobnék fel, mivel magam is érintett lennék deviza alapú hitelemmel. Mivel autóhitelem van még jó hosszú ideg, ezért keresem a megoldást, hogy mivel lehetne könnyíteni vagy teljesen megoldani a helyzetet. Tapasztalatom szerint a fórumtársak igen jól körbe tudják járni az adott témát, így érdekelne, hogy mit gondoltok a pertársaságok alakulásáról, jó megoldás-e a pereskedés, jól sülhet el, ha hitelt biztosító pénzintézettel szembe megyünk?

    Konkrétan a hxxp://www.devizaados.eu/ oldalon található DÉSZ ( devizaadósok érdekvédelmi szövetsége) által közölt információkra gondolok, a honlapjuk szervezésében igen szép számban kezdenek alakulni a különféle pertársaságok. Én csatlakoztam hozzájuk mivel az árfolyam emelkedés önmagában nem okozott volna ekkora törlesztő részlet emelkedést, és úgy vélem komolyan visszaéltek a helyzettel. Egyedül én sem biztos, hogy belevágnék, de összefogva talán könnyebben és olcsóbban gyakorolhatunk nyomást a bankokra, mint egyedül.

    Morális kérdés lehet, hogy igazuk van-e a „hitelkárosultaknak”, de ha lehet, ezt mellőzzük. Ezt azért kérem, hogy elejét vegyem azon élcelődéseknek, amik ilyenkor óhatatlanul előjönnek, pl. minek vette fel...... Éppen ezért kérek mindenkit, mivel tudjuk, hogy többségében hibát követtünk el, illetve előre nem látható események alakították a mostani állapotokat, ezért ha lehet, ezeket a hozzászólásokat mellőzzük.



  2. #2
    prosequor
    Vendég

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Én próbálnék külön is egyezkedni a bankkal (mostanában ez nem oly nehéz), ha a pertársasághoz való csatlakozás pénzbe nem kerül, vagy max. valami jelképes összegbe, akkor azzal sem veszítesz.



  3. #3
    "W" serwer logója
    Csatlakozott
    09-07-01
    Hozzászólás
    680
    Begyűjtött 21 köszönetet
    13 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Pedig a morális kérdés megkerülhetetlen (szerintem ). Ez a többrevágyó magánszemélyek és a profitérdekelt bankok harca, ami egy kívülállót akár hidegen is hagyhatna. DE... Mivel sokakat érintő társadalmi problémáról van szó, ezért ezt törvényi szinten kell megoldani. Én az eredeti állapot visszaállításában (van erre jobb jogászi kifejezés is) látom a megoldást, tehát minden hitelkárosult visszadja a hitelre vett ingóságát, ingatlanát és a bank viszatéríti az elvárt törlesztőrészleten felül fizetett részt. Valahol itt lehet a megoldás, hogy a "hitelkárosult" állampolgár és a a hitel által nem károsult állampolgár se érezze magát becsapva. Lényegében mindenki marad a csupasz seg*én, és felhalmoz, bla-bla-bla...



  4. #4
    Bölcs DomainFlotta logója
    Csatlakozott
    12-05-20
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.859
    Begyűjtött 1.167 köszönetet
    673 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    A témához 3 adalékot tudok hozzátenni:


    1. Az Axa bank tavaly összeült és döntöttek arról, hogy elengedik-e a hitel tartozásokat. Végül úgy döntöttek, hogy amit tudnak behajtanak. (Egy ott dolgozó ismerős tollából)

    2. Az egyik ismerősöm, V. Sándor járt úgy, hogy a bank a céges hitelkeretét csökkentette arra hivatkozva, hogy rosszul megy a cége. Ezért kötelezte Őt, hogy a különbözetet fizesse vissza. Kérdés, hogy miből... Fizetni nem tudott a megadott határidőre, ezért leült velük tárgyalni.
      Elég gyakorlott a jogi ügyekben, több pert nyert nagy multikkal szemben. A bank viszont kifogott rajta. És elkezdett dőlni a domino.
      A kocsijára rátette a bank a kezét, de azon is hitel volt. Jött a családi háza Budán. Mivel azon is volt még sok millió hitel, ezért a bank felmondta a hitelszerződést. Így egyszerre kötelezte őt minden bank, hogy fizesse vissza a hitelét. Dőltek be a fedezetek.

      Végül nem tudott mit tenni, "eltűnt". Fogta a családját és leköltözött vidékre. A cégét bedöntötte, elvitték mindenét. Ő vett egy kis *******házat a Tiszaparton. Most állatokat tart és önfenntartóvá igyekszik válni. A devizaügy élharcosává vált.

      Kíváncsian követem a sorsát.

    3. Építési vállalkozó. Lakóparkot épített, mikor jött a válság. A felvett pár 100 Millió törlesztője megugrott és már nem tudta fizetni. Az építkezés belassult majd leállt. A lakások félkész állapotban állnak, azonban a felvett hitel összegét fedeznék.

      A bank elkezdett mindent pénzé tenni. A srác fogta és bevitte a kulcsokat a bankba és azt mondta itt vannak a lakások. A bank persze ezt nem fogadta el.

      Elindult a pereskedés, a kilincselés, de semmi eredménye.

      Végül Ő is "eltűnt". Bedöntötték a cégét, elvették mindenét. Ő is vidékre költözött a családjával. Jelenleg is 200+ Millióval tartozik a banknak. Munkája, vállalkozása, ingó és ingatlan vagyontárgya nem lehet. Most éppen valami tisztítószerrel házal, hogy legyen miből élni.



    Szóval remélem sikerül a társaságoknak elérniük valamit. Kételkedni is csak azért kételkedem ebben, mert a kormány próbálkozásai is rosszul sültek el. Végül azt is a hitelesekre hárította a bank.


    Stabil növekedési pályára állítanád a vállalkozásod?
    Tartalommarketing a Gyakorlatban Könyv

  5. #5
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Idézet prosequor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Én próbálnék külön is egyezkedni a bankkal (mostanában ez nem oly nehéz), ha a pertársasághoz való csatlakozás pénzbe nem kerül, vagy max. valami jelképes összegbe, akkor azzal sem veszítesz.
    Mégis milyen egyezkedések jöhetnek számításba, szerinted? Ő a pénzért akarja, te pedig nem tudod fizetni.

    Nekem speciel nincsen semmilyen hitelem, de ez nem jelent semmit, mert hiába vagyok megfontolt ember, ugyanúgy érint minden tünete, ráadásul egyenes ági leszármazottként szépen örökölni fogom az adósságokat, amit nem is én követtem el..

    Szóval engem is érdekel minden megoldás a devizahitelek ügyében, főleg autó esetén, ott ugyanis egyszerűen nincs kiút. Mondjuk alapból nem értem, hogy egy autóra miért kell 20 éves deviza (frank) hitelt felvenni?? Az autó akkor már rég nem is lesz meg valószínűleg, de azért a hitelt fizetni kell utána is. Ez nem fika hozzászólás, mert mélyen érintett vagyok én is benne még akkor is, ha nincs semmilyen hitelem.

    Ráadásul az árfolyam miatt nem adhatod le az autót és csókolom, mert a bank az autó aktuális piaci értékének 4-5 szeresére tart igényt. Magyarul akkor tudod kinullázni magad, ha visszaadod a kocsit, plusz a többszörösét visszafizeted a banknak. Ergó abból a pénzből több kocsit is vehetnél. De persze, aki nem tud fizetni, az bajban van, nagyon. Mert hiába veszik el a kocsit, a hitel nem nullázódik, így szépen rámennek a többi tulajdonra, hogy pénzt csináljanak, ami akár lehet egy ingatlan is, amin nem mellékesen ugyanúgy frank alapú jelzálog hitel van.

    Üdv.: Arni


    Prémium Linképítés - sikerek, kockázatok nélkül - Valódi értékek 10 éve.

  6. #6
    prosequor
    Vendég

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Nem mennék itt és most részletesebben bele, korábban évekig foglalkoztam ezzel. Az nyilván nem opció, hogy az adós semmit nem fizet, létezett és létezik köztes megoldás.



  7. #7
    Mindig van lejjebb Wirg logója
    Csatlakozott
    08-06-04
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.988
    Begyűjtött 413 köszönetet
    215 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Szerintem az autóhitel érdektelen. Az nem jelenthet akkora problémát hogy egy család tönkremenjen bele, eleve a nagyságrendje miatt. Az egy rossz döntés következményekkel és punktum. Lehet járni BKVval is.

    Na de az ingatlan alapú hitel, az már más kérdés. Lakni kell valahol, vagy albi vagy családalapítás + hosszabb távú kiszámítható jelzálog. Szerintem az egyetlen jó megoldás az amerikai modell, azaz a "walk away" elv. Ez egy olyan lehetőség hogy bármikor azt mondhatod hogy ez a hitel és a lakás már nem tetszik nekem többé és feladom azt. Ezzel felmondom a szerződést, nincs többé adósság és nincs többé lakás sem.

    Ezzel nem jöhet létre olyan helyzet hogy van egy lakás ami 15M értékkel bír, de 22M hitel van rajta. Én ezt már holnaptól bevezetném a kormányzat helyében, mint kötelező passzust mindent hitelszerződésben.

    Természetesen ehhez egy credit rating rendszer is kell ami hiteles és megbízható, pozitív és negatív irányban is. Egy ilyen walk away pl automatikusan hatással lenne a credit ratingedre.

    Ezek megoldások a jövőre nézve. A meglévő hitelállománnyal szemben sajnos nem tudok olyan verziót elképzelni hogy az adós járjon jól. Eleve szerintem abszurd az elképzelés hogy az adósnak bármilyen módon jól kéne járnia.

    Ez egy felelős pénzügyi döntés, kockázatvállalással. Hát tessék szépen vállalni érte a fellelősséget. Mert ha elindulunk ezen a vonalon akkor utólag jár a kártérítés annak aki 2006ban forinthitelt vett fel? Nem jár. Ő nem vállalt kockázatot, a devizahiteles vállalt. Tessék szépen tudomásul venni és vállalni a felelősséget és ne másra kenegetni.

    Persze vannak necces dolgok, pl kezelési költség devizában számolása, vagy középárfolyam számolás helyett eladási, stb. Ezek vitathatók. De maga a tény hogy mennyivel tartozik valaki az polgári szerződésben fixált és egy normális demokráciában szent dolog. (Kádár népe esetében persze érthető módon nem erről van szó)


    Utoljára módosítva: Wirg által : 2013-04-24 14:08

  8. #8
    Bölcs charlie logója
    Csatlakozott
    09-11-23
    Hozzászólás
    1.486
    Begyűjtött 364 köszönetet
    284 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Idézet djarni eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Mégis milyen egyezkedések jöhetnek számításba, szerinted? Ő a pénzért akarja, te pedig nem tudod fizetni.

    Nekem speciel nincsen semmilyen hitelem, de ez nem jelent semmit, mert hiába vagyok megfontolt ember, ugyanúgy érint minden tünete, ráadásul egyenes ági leszármazottként szépen örökölni fogom az adósságokat, amit nem is én követtem el..

    Szóval engem is érdekel minden megoldás a devizahitelek ügyében, főleg autó esetén, ott ugyanis egyszerűen nincs kiút. Mondjuk alapból nem értem, hogy egy autóra miért kell 20 éves deviza (frank) hitelt felvenni?? Az autó akkor már rég nem is lesz meg valószínűleg, de azért a hitelt fizetni kell utána is. Ez nem fika hozzászólás, mert mélyen érintett vagyok én is benne még akkor is, ha nincs semmilyen hitelem.

    Ráadásul az árfolyam miatt nem adhatod le az autót és csókolom, mert a bank az autó aktuális piaci értékének 4-5 szeresére tart igényt. Magyarul akkor tudod kinullázni magad, ha visszaadod a kocsit, plusz a többszörösét visszafizeted a banknak. Ergó abból a pénzből több kocsit is vehetnél. De persze, aki nem tud fizetni, az bajban van, nagyon. Mert hiába veszik el a kocsit, a hitel nem nullázódik, így szépen rámennek a többi tulajdonra, hogy pénzt csináljanak, ami akár lehet egy ingatlan is, amin nem mellékesen ugyanúgy frank alapú jelzálog hitel van.

    Üdv.: Arni
    Nem vagy köteles elfogadni az örökséget. Akkor adósságot se örökölsz.



  9. #9
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Idézet Wirg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Szerintem az autóhitel érdektelen. Az nem jelenthet akkora problémát hogy egy család tönkremenjen bele, eleve a nagyságrendje miatt. Az egy rossz döntés következményekkel és punktum. Lehet járni BKVval is.
    Azért vonatkoztasd el magad Budapesttől, jó? A magyar 4/5-e még mindig nem ott él és lakik.

    Egyetértek a felelősségvállalással, csak igen sokszor nem ilyen egyszerű, hiszen vannak olyan áldozatai is a történteknek, akik nem tehetnek róla (pl. én).

    Továbbá az autóhitel NEM érdektelen. Onnantól kezdve, hogy elveszik, amíg nem fedezik a hitel összegét, tovább lépnek a következő magántulajdonra, ami mondjuk egy lakás. Tehát az autóhitel miatt a lakásodat is elvehetik.

    Ez egy olyan lehetőség hogy bármikor azt mondhatod hogy ez a hitel és a lakás már tetszik nekem többé és feladom azt. Ezzel felmondom a szerződést, nincs többé adósság és nincs többé lakás sem.
    Nem! Amikor már az árfolyam miatt nagyobb a hitel összege, mint a lakás vételára, nem mondsz fel semmilyen szerződést, ugyanis nem tudsz kilépni belőle.

    Szóval nem ilyen egyszerű ez, mint írod! Ettől függetlenül egyetértek a gondolataiddal, de attól még nekem nem lesz jobb.. Én nem vállaltam kockázatot, nem mentem bele buta döntésekbe, mégis áldozat vagyok, ennyi.

    Arni



  10. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

    Botond (2013-04-24)

  11. #10
    Bölcs charlie logója
    Csatlakozott
    09-11-23
    Hozzászólás
    1.486
    Begyűjtött 364 köszönetet
    284 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Mi a véleményetek a pertársaságokról?

    Szerintem ilyen nincs teljes mértékben:
    akik nem tehetnek róla
    Senkinek a fejéhez nem raktak pisztolyt, hogy vegyen fel hitelt. Persze, részben nem tehet bizonyos dolgokról, de hogy az egészről nem tehet...



Oldal: 1 / 4 123 ... UtolsóUtolsó

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •