Oldal: 3 / 4 ElsőElső 1234 UtolsóUtolsó
Eredmény: 21 - 30 (36) összesen

Téma: Cmos Checksum Bad

  1. #21
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    07-11-27
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    194
    Begyűjtött 5 köszönetet
    5 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Természetesen a Te gépedről, alaplapodról, pénztárcádról és idődről van szó, de az eddigi információk alapján közel sem vagyok biztos abban, hogy az alaplapcsere jelenti számodra a megoldást.

    A CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor) betűszó valójában az áramkör felépítésére, készítésének technológiájára utal. A számítógépben található többi áramkörrel szemben egy speciális tulajdonsága van az igen kicsi fogyasztás.

    Két funkciót valósít meg.
    1 „tárolja” az időt – óra funkció
    2. tárolja a számítógép beállításait

    Az operációs rendszer (mint szoftver) egy évben kétszer megteszi az a szívességet, hogy óraátállításkor oda vagy vissza állítja az órát. Másképp szólva módosítja CMOS áramkör tartalmát. Ez az üzemszerű működésnek része, és jóindulatú módosításnak tekinthető.

    Egy-egy vírus (mint szoftver) képes CMOS-ban tárolt beállítások (adatok) módosítására. Én erről beszélek, ha azt mondom, hogy valaki rosszindulatúan belepiszkál a CMOS-ba. Ez járhat a rendszer újraindításával, és indokolhatja a következő bekapcsoláskor a rossz beállításokat.

    Hasonlóhoz vezethet a rendszer összeomlása is. Működés közben a processzor utasításkódokat és adatokat olvas a memóriából (…) és adatokat ír a memóriába és a periféria illesztő áramkörök regisztereibe. Összeomlás akkor következik be, ha nem azokat az utasításokat hajtja végre, amit a programozó megálmodott. Ekkor oda is ír ahova nem kellene. Annak a valószínűsége, hogy a CMOS tartalmát írja felül valóban kicsi, de azt általad leírt hibajelenség sem általános. Oka lehet egy hibás szoftver, egy hibás beállítás vagy hardverhiba.


    Azért gondolom, hogy nem feltétlen az alaplappal és azon a CMOS-al van baj, mert az az újraindítást, és újraindítás utáni a CMOS hibát nem magyarázza, ha csak ilyenkor nem kapcsolod ki a gépet legalább fél órára. (A SETUP jelszó törlésének bevett módja az akkumulátor eltávolítása. Ez azonban a valóban kis fogyasztás miatt, csak akkor vezet a CMOS-ban tárolt információ (ilyenkor jelszó) elvesztéséhez, ha hosszú ideig nem tesszük vissza. Ilyenkor a kondiban tárolt feszültség táplálja még egy darabig. (Ezért szokták azt kisütni.) A kondi viszont vagy működik vagy nem. Azt következetesen teszi.



  2. #22
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Amikor kivettem az elemet, és megmértem, majd visszaraktam, az az idő elég volt ahhoz, hogy elfelejtse az időt és a dátumot.

    De hogyan ellenőrízzam, hogy nem jutott-e vírus a cmos-ba? A gép elméletileg egyébként vírusmentes, ma pedig nem produkált még hibát.

    Érdekes ez az óraátállítás, mert előtte nem volt ilyen gond. Viszont ellentmondás, hogy közvetlenül az átállítás után nem volt semmi, inkább 1 héttel később jelentkezett a probléma.

    Az alaplapban gyárilag nem gombelem van, hanem az egy akku? Ezt sose tudtam egyébként.

    Arni


    Prémium Linképítés - sikerek, kockázatok nélkül - Valódi értékek 10 éve.

  3. #23
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    07-11-27
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    194
    Begyűjtött 5 köszönetet
    5 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Idáig nem találkoztam olyan géppel, amiből elég lett volna kivenni, és utána rögtön visszatenni az akkumulátort, ahhoz hogy a beállításokat elfelejtse. De az esetedben az is kérdés, hogy a kikapcsolás pillanatában mi van a CMOS-ban. Mindenesetre ez is egy új infó.

    A CMOS nem tartalmaz végrehajtató programot csak adatokat. (Az órát is huzalozott logika valósítja.) Abban nem lehet vírus. Az egyébként régen rossz lenne, ha a CPU a CMOS-ból beolvasott adatokat programutasításként értelmezné.

    Vírus csak a háttértárolón lehet vírusos fájlokban vagy a master boot rekordban. Windows esetén az utóbbi kiölhető Fdisk segítségével az /MBR kapcsoló használata mellett. A fájlokban megbújó vírusok felderítése már egy kicsit macerásabb, mivel 100%-os víruskereső nincs. Ennek viszont szép irodalma van a neten.

    Az óraátállítás és a hibajelenség között fizikai kapcsolat nem lehet. (Ha lenne, akkor talán elég lenne visszaállítani az órát.) Inkább arra kellene visszaemlékezned, hogy mi változott a hiba megjelenítése előtt. (pl. új szoftver telepítése, a beállítások módosítása vagy akár egy kiadós portalanítás)

    A gombelemet cserélgetni kellene. Az akkumulátornak viszont az alaplap biztosítja a töltést. Ezért van az, hogy ha valaki hosszú ideig nem használja a gépét, akkor az első bekapcsolásnál újra be kell állítania az órától elkezdve mindent. Ez az idő hetekben, hónapokban mérhető.



  4. #24
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Semmi különös nem történt a hibajelenség előtt. Állandó rendszert használok régóta, maximum frissítések történnek, de az muszáj ugyebár.

    A gép pedig sosem áll hosszabb ideig, ez inkább többet megy, mint áll. Ez alól a nyaralés képez kivételt, de az is 1 hét, és nem most volt.

    De ha kiveszem az elemet megmérni, szerintem a kondik hamar kisülnek, azért felejtette el az időt. Vagy szerinted meddig van még feszültség alatt elem nélkül?

    Arni



  5. #25
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    07-11-27
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    194
    Begyűjtött 5 köszönetet
    5 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Néhányszor 10 percig meg szokta őrizni a tartalmát a CMOS. Különben nem lenne értelme a kapacitás kisütésének sem. (1-2 percet mindenki tud várni.)

    Ha többször is (egy mérés nem mérés) azonnal elfelejt mindent, az jelentheti azt, hogy
    1. a gyártó spórolt a többiekhez képest egy kondit, esetleg kisebb kapacitásút használ,
    2. vagy a felhasznált CMOS áramkörnek nagyobb az áramfelvétele,
    3. vagy a szűrőkondi feladta.

    Az első kettő nem jelent feltétlen gondot, a harmadik lehetőség pedig kevéssé valószínű. (Hiszen mért pont az ment volna tönkre a sok közül. A kondik egyébként a nagy túlfeszültséget nem bírják, de az nem csak itt okozott volna gondot.)

    Kétség kívül a gyorsan felejtő CMOS a hibás alaplap koncepciót erősíti. Ennek ellenére én csak betennék egy live CD-t. Pl. egy Ubuntu vagy Knoppix esetén azonnal tudod használni a netet. Nem sokat kérdeznek, és az első Linux indításnál a Mozzilát könnyebb megtalálni, mint egy Word 2003-ban megszokott funkciót Word 2007-ben. Ha így is előfordul a hiba, akkor teljes szoftverhiba (vírus, Win beállításai, hibás szoftver...) koncepciót kizárhatod. Linux esetén azonban a nem használt hardvereket (webkamera, nyomtató) érdemes lehúzni, mert egy olyan eszköz (pl. HP LJ 1020-as nyomtató), aminek nincs nyílt forráskódú illesztő programja gondot okozhat.



  6. #26
    Bölcs huncyrus logója
    Csatlakozott
    07-04-26
    Hely
    EU :)
    Hozzászólás
    541
    Begyűjtött 4 köszönetet
    4 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    cmos reset tűket nyomd be, nézd meg.
    updateld a biost
    Takaritsd ki a gépet megfelelően. (tehát szedd szét darabokra, kiporolás, újra zsírozás ha kell (ventik, hűtőbordák)
    Hagyd egy fél napot pihenni a vasat.
    Rakd össze, és haddszoljon.

    Elemcsere. Ne méregesd. Cseréld.

    Csekkold a működési hőmérsékleteket, nem melegszik túl a rendszer? Megfelelően van hűtve minden? (pl gyakori hiba hogy hdd hűtés meleg levegője egyenesen a chipsetre megy, vagy a cpu-é a vga-ra vagy fordítva... A tapasztalataim azt mutatják, hogy az ilyesmi okozhat igencsak vicces és érdekes hibákat... )

    Nálam is csinálta mindezt, három alaplapom is sült így meg. Kettő kondi/alaplap, egy cpu gondos volt. Az első kettő közül az egyik a túlmelegedés miatt (ecs alaplap volt) a kisebbik chipset megfőtt szó szerint. Az is ezzel kezdte, majd egy kb három hét után elégett egy kondi, és a chip is kifordult önmagából.


    Cyrusmagus.hu - Informatika, Fantasy, Blog, Irások

  7. #27
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Az általad felvázolt lehetőségek egyike se áll fent. Nem kell portalanítani, hűtőzsír se kell, de a ventilátorok még csak nem is csapágyasak és rendesen forognak. Minden megfelelően hűtve van, a merevlemezektől az alaplapon, vga-n át minden. Arra pedig végképp nincsen kapacitásom, hogy fél napot pihentetni hagyjam. Bár az éjszaka ilyen, akkor pihen.

    Ez lenne még észszerű:

    Idézet huncyrus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    cmos reset tűket nyomd be, nézd meg.
    Tehát arra gondolsz, hogy a jumpert rakjam át arra tűkre, amivel resetelem a biost. Ez jó gondolat, csak párszor már magától is resetelődött, tehát nem kell

    Miért mondja mindenki, hogy ne méregessem az elemet, hanem cseréljem?
    Árulja már el valaki, hogy mitől lesz jobb, ha egy jó elemet kicserélek egy jóra?

    Azt akarom még kipróbálni, amit korábban írt galt. Hogy néhányszor kiveszem a gombelemet, és megfigyelem, elfelejti-e a beállításokat. De időhiányában még nem jutottam el idáig.

    Jó hír - de egyben érdekes, és nyugodni nem hagy a probléma -, hogy 2 napja semmilyen hibát nem produkált. Lekopogom, mielőtt újra előjönne valami.

    Arni



  8. #28
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    07-11-27
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    194
    Begyűjtött 5 köszönetet
    5 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Na látod! Csak beszélni kell róla és máris megszűnik minden problémád.

    Talán megúszhatod a számítógépcserét is.



  9. #29
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Hát, kénytelen olvasni a sorokat itt, mert rajta keresztül mennek ki

    De ha 2 hétig nem lenne semmi, akkor se hagyna nyugodni, mert nem kis dologról lehet szó, és inkább meg kell előzni a bajt, mint megoldani.



  10. #30
    Bölcs huncyrus logója
    Csatlakozott
    07-04-26
    Hely
    EU :)
    Hozzászólás
    541
    Begyűjtött 4 köszönetet
    4 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Cmos Checksum Bad

    Idézet djarni eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Az általad felvázolt lehetőségek egyike se áll fent. Nem kell portalanítani, hűtőzsír se kell, de a ventilátorok még csak nem is csapágyasak és rendesen forognak. Minden megfelelően hűtve van, a merevlemezektől az alaplapon, vga-n át minden. Arra pedig végképp nincsen kapacitásom, hogy fél napot pihentetni hagyjam. Bár az éjszaka ilyen, akkor pihen.

    Ez lenne még észszerű:



    Tehát arra gondolsz, hogy a jumpert rakjam át arra tűkre, amivel resetelem a biost. Ez jó gondolat, csak párszor már magától is resetelődött, tehát nem kell

    Miért mondja mindenki, hogy ne méregessem az elemet, hanem cseréljem?
    Árulja már el valaki, hogy mitől lesz jobb, ha egy jó elemet kicserélek egy jóra?

    Azt akarom még kipróbálni, amit korábban írt galt. Hogy néhányszor kiveszem a gombelemet, és megfigyelem, elfelejti-e a beállításokat. De időhiányában még nem jutottam el idáig.

    Jó hír - de egyben érdekes, és nyugodni nem hagy a probléma -, hogy 2 napja semmilyen hibát nem produkált. Lekopogom, mielőtt újra előjönne valami.

    Arni
    Elem > azért, mert kimérésre sok esetben jónak mutatkozik, de valójában halott, plussz tizedek is számítanak. Plussz csupán néhány száz forintos megoldás.


    Ha megoldódott, akkor nagyon jó öröm. Maradjon így sokáig.



A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •