Oldal: 1 / 14 12311 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (135) összesen

Téma: Elektromos cigaretta

  1. #1
    work. don't play. HAL9000 logója
    Csatlakozott
    09-05-31
    Hely
    Debrecen
    Hozzászólás
    1.205
    Begyűjtött 44 köszönetet
    19 hozzászólásával

    Alapbeállítás Elektromos cigaretta

    Személyes tapasztalataimra hivatkozva közérdekűnek tekintem a témát, és természetesen nektek számolok be elsők között az eddigiekről.

    Nem új dolog, mégis újdonság a nagy átlagnak. Nem túl népszerű, viszont nagyon népszerű azok körében, akik eljutottak odáig, hogy tűzzel-vassal próbálnak leszokni a dohányzásról. Nem túl megbízható (mert még gyermekbetegségekkel küzd), viszont minden másnál megbízhatóbb, ha az a cél, hogy leszokj a cigarettáról. Ez egy alternatíva. Működik. Nehézségek nélkül eljuthatsz odáig, hogy ne legyen szükséged hagyományos cigire. Azonnal. Nincs átállási időszak. Ha akarod, holnap reggel már nem dohányzol.

    Félreértés ne essék: nem akarok meggyőzni senkit arról, hogy a dohányzás káros az egészségre, és arról sem, hogy szokjon le. Ezt mindenkinek magában kell eldönteni.

    - Ha még nem vagy 18, ne figyelj ide, mert seggberúglak.
    - Ha hétvégi bagós vagy, szintén nem hozzád szólnak az alábbiak. Ne gyújts rá, és kész. Örülj hogy élsz. Te szerencsés vagy.
    - Ha nem akarsz leszokni, szerintem hülye vagy. Nem kérek elnézést.
    - Ha belevágsz, az első és legfontosabb: zárd el a gyerek/kutya/macska/papagáj/nem beszámítható személy elől a cuccot!


    Ennyi volt a rizsa. Jöjjön a lényeg. Kicsit bevezetem, mert úgy illik...

    14 voltam amikor először kilógtunk a suliból a szomszéd lépcsőházba bagózni. Rá egy évre az ipariban már szünetekben legálisan szívtuk. Most 35 vagyok. Ez így 20 év. Azelőtt mindig sportoltam. Sportiskola, később küzdősportok, gyúrás, futás, bringa... egyszercsak már elég volt a meló is. Bútorokat készíteni, mozgatni, és cipelni a negyedikre elégnek tűnt dohányos tüdővel...

    Azóta volt nikotinos rágógumi (hatástalan), és egy kedves tüdőgyógyász megrendelőm segítségével bekerültem egy méregdrága gyógyszer használói közé is, eredmény nélkül.

    Sokszor volt halálfélelem, belegondolva még mindig van. Próbáltam leszokni, de nem ment: gyenge vagyok.
    Erős dohányos voltam. Már nem dohányzom, de még továbbra is nikotinfüggő vagyok. Ez így kevésbé kockázatos, de ezzel is meg fogok küzdeni. Az alábbi módszerrel sikerülni fog.

    Elektromos cigaretta (pontosabban inhalátor)

    Ahogy a bevezetőben is említettem, nem új dolog. Alapvetően svájci eredetű találmány, viszont a fejlesztések, gyártások túlnyomó többsége Kínában történik. Bizony. Nekem sem tetszik, de sajnos engem ők mentenek meg.

    Működés - röviden

    www .ecigionline.com/aboutus.aspx

    Minden elektromos inhalátor része egy akkumulátor, és egy patron (a parton két részből is állhat). Egyéb alkatrészek is lehetnek, nagyon sokféle típus létezik. Az elérhető készülékek nagy része kínai gyártmány (itthon kisebb fejlesztések folynak). A készülék származása egyébként kevésbé fontos.

    A parton tartalmaz egy folyadékot, mely igény szerint tartalmazhat nikotint, aromát, meg kutyafülét. Európában, az USA-ban, és főleg Kínában gyártanak töltőfolyadékot. Léteznek gyárilag töltött patronok is, kipróbálási célra talán alkalmasak (szerintem arra sem, mert csak elveszik az ember kedvét).

    Fontos tudni, hogy akik a találmány fejlesztésével foglalkoznak, úttörő munkát végeznek. Európában és az USA-ban ez nem könnyű feladat, ugyanis a jelentős jövedéki bevételt hozó dohánytermékek konkurenciája nem a megszokott érdekeket szolgálja. Inkább miénket, elsősorban.

    A készülék tehát nem füstöt, hanem gőzt termel, ezt szívjuk. A gőz (vagy pára) nem tartalmaz kátrányt, szénmonoxidot, egyéb rákkeltő dolgokat - az általános megítélés szerint nem veszélyesen káros. Szerintem kb mint az üdítőitalok, a fűszerek, 3 in 1 kávék, egy séta a belvárosban, stb.

    hu.wikipedia.org/wiki/Elektronikus_cigaretta

    Olcsóbb - ha ez számít (nekem ez is)

    Számítások szerint a hobbi szinten használók (ők minden új kütyüt kipróbálnak, adják-veszik) a hagyományoshoz képest 66%-ot spórolnak, azaz havonta az átlag 18.000 Ft helyett 6000 Ft költségen hódolnak szenvedélyüknek. Bizonyos nagyobb kiszerelésű liquidek esetén akár 50 Ft megfelel egy analóg doboz cigaretta költségének, azaz 19x10 (19 szál/doboz; 10 slukk/ szál) belégzés kerül ennyibe, míg egy doboz analóg cigi 600 Ft. Persze eszközök is kellenek, de mindenképp olcsóbb. Azért ez ne vezéreljen senkit, mert nem ez a lényeg.

    Beszámolók alapján

    A használók hasonló közösséget alkotnak, mint a SEO. Segítenek egymásnak, megosztják egymással tapasztalataikat, találkozókat szerveznek, stb. Ők azok, akiknek nagy része átszokik a hagyományos (szerintük analóg) cigiről az elektromosra. Tehát szenvedélyük eszközének tekintik, eszük ágában sincs elhagyni a használatát, még akkor sem, ha már nikotinmentes lötyit inhalálnak. Füstölnek, mert füstölni akarnak.
    Ők tehát a hozzáértő, segítő keménymag, nélkülük nem fejlődne a rendszer, mert nem lenne piaca. Ők ugyanis keresik az újdonságokat, figyelik a fejlesztéseket; új ízek, aromák után kutatnak - élvezik, mert szeretik.
    Ebben a tekintetben én nem tartozom közéjük (legalábbis nem áll szándékomban).

    A használók egy kisebb része (feltételezem hogy kisebb, mert róluk keveset hallani - bár lehet hogy mégis ők vannak többen, csak nem alkotnak közösséget, mivel nincs közös ügy ami összetartaná őket) ... tehát a használók másik része (és én ide szeretnék tartozni) számára ez az eszköz arra való, hogy leszokjanak az analóg (hagyományos dohányos) cigiről.
    A folyadék nikotintartalmának csökkentésével leküzdhető a függőség, és elhagyható az eszköz is. Hacsak nem alakul ki valami szerelem, mely egy újabb függőséghez vezet... és akkor irány az előbbi csoport.

    Ami lényeges: élvezhető, és mégis más. Elhagyod tehát a szertartást, melyre oly sokan hivatkoznak (panaszkodnak), mint függőségük egyik okára. Nem kell rágyújtanod. Csak megnyomsz egy gombot, vagy gombnyomás nélkül szívsz egyet, és kész. Nem kell kikapcsolni, bekapcsolni... mindig, mindenhol, amennyire szükséged van, ahogy érzed. Nincs hamutál, nincs füst, nincs passzív dohányzás, nem kell kimenni az erkélyre, senkit nem zavar. Nem leszel büdös, nem lesz sárga a fogad, nem égeted ki az inged, nem gyújtod magadra a házat. Gőz, de mégis füstnek érzed. Jobb a guminőnél, mert nem ciki. Az alkoholmentes sörnél is jobb, mert nem ciki.

    Szummázva: nem valószínű hogy ettől fogod feldobni a pacskert, megspórolsz egy raklap zsetont, és könnyebb lesz az életed. Ha rám hallgatsz nem szeretsz belé, hanem arra használod, hogy leszokj a másikról (hagyományos cigi). Aztán szépen csökkented a nikotinmennyiséget, majd nikotinmentessel lassan leállsz, és odaadod egy barátodnak az egész szettet.

    Gyakorlati tanácsok

    Keresd ezt a típust: eGo (én itt vettem: www .ecigionline.com/category/9-ego-keszletek.aspx - te vedd meg ahol akarod)
    Ha másik típust veszel is, arra figyelj, hogy kapcsolós akksit kérj, ne automatát. Az automatát úgy kell szívni, hogy behorpad a fejed.
    Rendelj kész lötyit, és ne vegyél előre töltött patronokat.
    Informálódj, fórumozz, keresd a megbízható beszerzést, a jó árakat, és az ajánlásokat.

    És végül: ez csak hasonlít a hagyományos bagózásra. Ne várd teljesen ugyanazt, kicsit akarni kell, és el kell fogadni olyannak, amilyen. Hamar ráérzel, és jobban élvezed mint a dohányt.

    Én most naponta egy-két alkalommal kísérletképpen rágyújtok egy analóg cigire, aztán az a vége hogy elnyomom, és inkább szívok párat az elektromosból. Már nincs szükségem a dohányra. Jó így érezni a különbséget, és összehasonlítani a kettőt.

    Ha tanácsra van szükséged, keress bátran. Bár alaposan körbejártam a dolgot, ha nem tudnék segíteni, azt tudom hogy hová kell fordulni.

    Sok sikert!



  2. #2
    Bölcs S. Zoltán logója
    Csatlakozott
    10-12-04
    Hely
    Budapest, Hungary, Hungary
    Hozzászólás
    1.338
    Begyűjtött 623 köszönetet
    241 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Én sosem dohányoztam, bár a szüleim igen és valamennyi barátom is. Rémesen érzem magam a modern kori dohányzás (én élesen elválasztom például a pipázási kultúrától) puszta létezése miatt is, számomra ez egyféle démona a világnak. Eddig minden komolyabb párkapcsolatomban dohányzó lányt fogtam ki, aki képes volt visszaszorítani az értelmetlen, pótcselekvésként elszívott bűzrudakat, de olykor-olykor, gyakran csak néhány havonta rá-rágyújtottak. Eddig ez volt, most találkoztam először olyannal, aki – jóllehet dacból és éretlenségből – nem is akarja letenni.

    Édesapám példaértékű mennyiséget szívott, mígnem jelezte az orvos, hogy lassan már ne vegyen tartós tejet. Akkor leállt pár évre, folyamatosan rágózott (hiba pedig a pótcselekvést pótcselekvéssel helyettesíteni, így a problémához nem nyúltunk), de évek múlva sem szűnt a kísértés, visszaállt egy perc alatt. Édesanyám egyik napról a másikra tette le a terhességei alatt, aztán visszaállt, őt nem zavarja, nem is szív olyan sokat. Ebből azt szűrtem le, hogy nagyon fontosak az egyéni jellemzők.

    Van egy könyv, a Nikotinstop, néhány dohányzó ismerősöm szerint nagyon sokat segít, hiszen egy különlegesen erős dohányos beszél arról, miért és hogyan jutott el a végső elhatározásig.

    Jelenleg azt látom, hogy az elektromos cigarettát egy ilyen társaság furcsaságként kezeli, elhangzik, hogy égő (holott sokkal kellemetlenebb négyezerféle mérgező anyagú füsttől függni), pedig vannak előnyei, például akár étteremben is elővehető.

    Minden dohányzó ismerősömnek örömmel ajándékoznék ilyet, de ahogy mondtad is, még a világ legnagyobb talentumának is híja van, ha nincs meg hozzá az akarat. Az első a döntés, utána érkezhet a külső támogatás.



  3. #3
    TravianMaster hatasu logója
    Csatlakozott
    08-05-07
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    629
    Begyűjtött 96 köszönetet
    62 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Utólagos engedélyeddel ezt a cikket emailben elküldtem pár embernek, akiknek remélem egy kis lökés lesz a leszokás felé.


    A system administrator has 2 problems: - dumb users - smart users

  4. #4
    work. don't play. HAL9000 logója
    Csatlakozott
    09-05-31
    Hely
    Debrecen
    Hozzászólás
    1.205
    Begyűjtött 44 köszönetet
    19 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Ez nagyon lol

    [youtube]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ttaMWftzqHQ?version=3&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ttaMWftzqHQ?version=3&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube]

    Ez meg egy kis reklám a talámánynak

    [youtube]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xZCRrPvNSDc?version=3&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xZCRrPvNSDc?version=3&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube]



  5. #5
    Buherátor Chati logója
    Csatlakozott
    07-12-03
    Hely
    Mohács
    Hozzászólás
    3.303
    Begyűjtött 267 köszönetet
    135 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Én már régóta szemezek vele, de rengeteg érvet és ellenérvet olvasok... kinek bevált, kinek nem... Persze mint jól képzett egészségügyi szakember ismerem az addiktológia alaptételét, miszerint a leszokásos lehetetlen, csak a "szermentesség" érhető el...

    Talán most HAL9000 beszámolója átlendít a nehéz döntésen... én 19 évesen kezdtem és egyszer 3 évre abbahagytam (26-29 éves korban) most 34 vagyok...

    Egyébként akinek semmilyen szer és viselkedési addikciója nem volt, az azt sem tudja, hogy miről beszél...


    Nincs mit megmutatnom...

  6. #6
    cuccos
    Csatlakozott
    11-02-02
    Hely
    Bedő
    Hozzászólás
    1.561
    Begyűjtött 126 köszönetet
    97 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Én próbáltam, 2 hétig ment, de utána visszatértem az "analogra" mert kevertem idokozben(foleg kavenal).
    De tobb baratomnak is ajanlottam es nekik sikerult atterni idovel leszokni.
    De ez az elektromos cigi csak akkor mukodik (szerintem) ha: (+ par velemeny)
    - ha analogbol eroset szivtal, akkor csak 1 het szivattyuzas utan erzed a "meleg gozt"
    - ha keverni akarod az usb cigit az analoggal akkor inkabb ne is tedd.
    - ha valtani akarsz az usbsre, tedd le ket hetig az analogot, es ra se nezz utana
    - elso par napban annyi tolto szirupot teszel a e-cigibe mint utana amennyi eleg lesz 2 hetig... ezzel vigyazz


    -= Only God Can Judge Me =-

  7. #7
    Mentor stvn logója
    Csatlakozott
    10-07-29
    Hely
    Maroshévíz
    Hozzászólás
    445
    Begyűjtött 110 köszönetet
    91 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Holnap este lesz pontosan 3 hónapja, hogy 12 évnyi dohányzás után nem szívtam, már a napi másfél csomagot is kezdtem meghaladni s úgy döntöttem, hogy ideje megállni. Nem próbáltam az elektromos cigarettát de szerintem nikotinnal nem lehet leszokni a nikotinról, még ha a hagyományos dohányzásról le is szoksz ugyanolyan függő maradsz. Az adag csökkentésével pedig csak tovább kínzod magad, szerintem az egyetlen módszer a hirtelen leállás.



  8. #8
    TravianMaster hatasu logója
    Csatlakozott
    08-05-07
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    629
    Begyűjtött 96 köszönetet
    62 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Erre szokták mondeni, hogy embere válogatja. Ha hirtelen akarsz leszokni, akkor talán egy kisebb "próba", vagy csak a stressz miatt visszaszoksz, de ha folyamatosan próbálsz leszokni, akkor talán soha nem hagyod abba, csak esetleg nem napi 1, hanem napi fél dobozzal szívsz.
    Van egy remek tanácsom egyébként: ne szokj rá!



  9. #9
    Bölcs Harder logója
    Csatlakozott
    07-05-05
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.875
    Begyűjtött 173 köszönetet
    111 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Nekem ma volt 1 éve, hogy letettem a cigit. Rákészültem, dátumhoz kötöttem de még így is nehéz volt. Kb 17 évig dohányoztam, napi 1 doboz átlagban, középerős fajtából (sötétkék/piros vonal, nem kimondottan márkafüggően)
    Kipróbáltam az ecigit is, nekem annyira nem vált be, de nem is volt rossz ... olyan semleges emlékeim vannak róla, ajánlanám másnak hogy próbálja ki, hátha ezzel fog leszokni.

    Csak drukkolni tudok mindenkinek aki leteszi a cigit, nekem ismerősi körben lassan többen vannak akik leszoktak, mint akik nem és tök jó érzés a "másik" csapathoz tartozni.

    Tanács: ne adjátok fel ha elsőre nem sikerül, minden egyes szál amit nem szívsz el, előre visz.



  10. #10
    work. don't play. HAL9000 logója
    Csatlakozott
    09-05-31
    Hely
    Debrecen
    Hozzászólás
    1.205
    Begyűjtött 44 köszönetet
    19 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Elektromos cigaretta

    Idézet stvn eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Holnap este lesz pontosan 3 hónapja, hogy 12 évnyi dohányzás után nem szívtam, már a napi másfél csomagot is kezdtem meghaladni s úgy döntöttem, hogy ideje megállni. Nem próbáltam az elektromos cigarettát de szerintem nikotinnal nem lehet leszokni a nikotinról, még ha a hagyományos dohányzásról le is szoksz ugyanolyan függő maradsz. Az adag csökkentésével pedig csak tovább kínzod magad, szerintem az egyetlen módszer a hirtelen leállás.
    Az elektromos inhalátor nem a nikotinról szól, legalábbis nekem nem. Arról szól elsősorban - és erre is tervezték -, hogy káros hatások nélkül, a bevitel módját megőrizve, kis elhatározással és jó hozzáállással viszonylag fennakadásmentesen folytasd a nikotinista életed. Magyarul azért van, hogy ne halj meg.

    Nikotinnal nikotinról nem tudom hogyan lehet leszokni (bár többek beszámolója szerint ez a módszer segít). Dohányzásról nikotinnal viszont tudom hogyan kell. És ez a lényeg.

    Így a gyenge akaratúak - mint én - nem halnak meg fiatalon a dohányzás miatt. Ha ügyesek vagyunk, talán leszokunk arról is, amire átszoktunk. De ez mellékes. Mint ahogy az is hogy ez harmadába kerül, és az is hogy élvezetesebb, vagy hogy könnyebb vele az élet. A lényeg az élet és a halál közötti különbség.

    Ma kaptam egy kisebb rendelést. Még tesztelem a hardvereket (akksikat és patronokat). A számomra legjobb kombinációt megosztom veletek is. És az egész családommal. Minden mást félretettem, eddig 50 körül költöttem mindenféle kütyüre (nem csak a sajátomra)... de ha mondjuk minden ingóságom oda kellene adni azért hogy ne dohányozzak, odaadnám. Ennyire fontosnak tartom. Rájöttem hogy szeretek élni. Tegnap előtt. : D



Oldal: 1 / 14 12311 ... UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •