Oldal: 1 / 3 123 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (21) összesen

Téma: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

  1. #1
    Mentor Adrianweb logója
    Csatlakozott
    07-12-04
    Hely
    Eger
    Hozzászólás
    399
    Begyűjtött 3 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    Üdv, fórumtársak!

    A napokban kaptam egy levelet, melyben felhívták egyik volt weboldalammal kapcsolatban a figyelmet egy általam eddig nem ismert (szerintem abszurd) visszaélés kapcsán.
    A lényeg az hogy a weboldalamon felhasználók tölthetnek fel magukról fotókat, mint ezer másik site-on is. Mint kiderült egyesek másokat is feltöltöttek (na ezt ellenőrizd ha tudod) és ezért valaki bejelentette az oldalam a biztonsagosinternet .hu helyen.

    Tőlük kaptam egy megkeresést, melynek lényegi részeit bemásolom:

    A Hotline-unkon keresztül bejelentést kaptunk, hogy az Önök rendszerén keresztül működő oldalon folyamatos jogsértés valósul meg.

    Tájékoztatom, hogy az egyes fényképpel megjelenített személyekkel szemben az oldalon való megjelenítésükkel megvalósul a Btk. 177/A §. Visszaélés személyes adattal bűncselekményi tényállása, mivel az oldalon való megjelenés ellentétes a megjelenített képek eredeti megosztási szándékával (az eredeti megosztási szándék a facebook.com adatbázisában, annak közönségével való megosztásra terjedt ki) , és a Személyes adatok védelméről szóló 1992.évi LXIII. törvény alapján a ######### weboldalon felhasznált képek személyes adatnak minősülnek, továbbá a kérdéses személyek személyiségi jogai is sérülnek, mivel képmásukkal a hozzájárulásuk nélkül került felhasználása, így polgári jogi igény is támasztható a jogsértővel, Önökkel szemben.

    A Fővárosi bíróság 2009-es döntésében kimondta, hogy a közösségi oldalakon talált képek felhasználása jogsértő, sérti a személyiségi jogokat, mivel azok kizárólag az adott közösségi oldalon belül kerülhetnek megjelenítésre, így a facebook-on talált képeket Önök jogosulatlanul használják fel az oldalukon, függetlenül attól, hogy azt más felhasználók küldték-e be vagy sem.

    Tájékoztatom továbbá, hogy Ön, mint az oldal üzemeltetője a 2001.évi CVIII.-as, Elektronikus kereskedelemről szóló törvény alapján Szolgáltatónak minősül, és felelősségre vonható az ön rendszerén keresztül megvalósuló jogsértésekért, amennyiben a jogsértésről való tudomásszerzést követően azokat nem szünteti meg.

    Tisztelettel szeretnénk megkérni Önöket, hogy minden olyan személy fényképét töröljék a rendszerükből, aki nem minősül közszereplőnek, általános elfogadott értelemben média szereplőnek.
    Megjegyzem a szóban forgó weboldalon semmiféle trágárság, sértő, vagy korhatáros tartalom nincs. Ennek ismeretében eléggé hülye helyzetnek érzem a megkeresést és a törvényeket, mivel ez kb. azt jelenti, hogy a facebook kivételével senki nem működtethet közösségi felületet, vagy képfeltöltést.

    Mi a véleményetek erről? Esetleg jogot jobban ismerő kollégák tud ajánlani valamit?

    Ami még érdekes, hogy mi a helyzet akkor ha az oldal külföldi szerveren egy álnéven vásárolt domainről megy?

    ...



  2. #2
    Bölcs ARTidas logója
    Csatlakozott
    09-09-15
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.465
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    Kezdem érezni, hogy lassan az lesz a megoldás, hogy mindenki bulletproof szerverre költözzön, mert ellehetetlenítik a helyzetet a jót akaró honatyák.

    Ezekkel a határozatokkal és jogszabályokkal (akár törvényekkel) semmi probléma nem lenne de:
    Pont nem azokat kapcsolják le, akik ténylegesen sértenek másokat (excsajok, homo), mert ők pedig külföldi szervereken csücsülnek... de a kisembert, aki próbál hasznos munkából megélni azt sz@patjuk ezerrel...



  3. #3
    MinderBinder edem logója
    Csatlakozott
    09-09-02
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.093
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    Ne használj semmilyen médiumot, ami magyar. Külföldi szerver, külfödi domain, külföldi ez-az. Akkor aztán hivatkozhatnak arra, amire akarnak.


    // Only illogics can find
    // hidden flaws in a straight logic line

  4. #4
    ɯopǝǝɹɟ Freedom logója
    Csatlakozott
    09-11-02
    Hozzászólás
    5.974
    Begyűjtött 2.174 köszönetet
    1.396 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    A facebook-ról linkeled át a képet? Vagy hogy a túróba tudják azt, hogy az a kép előzőleg a facebook oldalon volt?
    Azt mondod képfelöltéssel üzemel a weblapon. Oda kell tenni egy szabályzat elfogadás gombot, és hogy abban lemondasz mindenfajta felelősség alól... persze ettől még ha egy kép jogsértőnek bizonyult, neked kell azt eltávolítani.



  5. #5
    Bölcs Xefande logója
    Csatlakozott
    08-09-30
    Hozzászólás
    1.625
    Begyűjtött 6 köszönetet
    6 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    kérj tőlük egy listát azokról a személyekről akik nem minősülnek közszereplőnek vagy médiaszereplőnek



  6. #6
    insert_click bubu001 logója
    Csatlakozott
    08-05-19
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.296
    Begyűjtött 7 köszönetet
    5 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    szerintem vetítenek:
    "(3) A közvetítő szolgáltató nem köteles ellenőrizni az általa csak továbbított, tárolt, hozzáférhetővé tett információt, továbbá nem köteles olyan tényeket vagy körülményeket keresni, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak."...
    "9. § A 2. § lb) pontjában meghatározott közvetítő szolgáltató akkor nem felel az információ közbenső és átmeneti jellegű automatikus tárolásával okozott kárért, ha

    a) a szolgáltató nem változtatja meg az információt;

    b) a tárolt információhoz való hozzáférés megfelel az információ hozzáférésével kapcsolatban támasztott feltételeknek;

    c) a közbenső tárolóban az információ frissítése megfelel a széleskörűen elismert és alkalmazott információfrissítési gyakorlatnak;

    d) a közbenső tárolás nem zavarja meg az információ felhasználásával kapcsolatos adatok kinyerésére szolgáló, széleskörűen elismert és alkalmazott technológia jogszerű használatát; és

    e) a szolgáltató haladéktalanul eltávolítja az általa tárolt információt vagy nem biztosítja az ahhoz való hozzáférést, amint tudomást szerzett arról, hogy az információt az adatátvitel eredeti kiindulási pontján a hálózatról eltávolították, vagy az ahhoz való hozzáférés biztosítását megszüntették, illetve, hogy a bíróság vagy más hatóság az eltávolítást vagy a hozzáférés megtiltását elrendelte."

    stb... érdemes átolvasni...


    Utoljára módosítva: bubu001 által : 2011-10-12 01:56 Oka: up
    Székelyderzs és vártemploma LinkkatalógusCuba hotel booking
    Alacsony törpe sokat bír!

  7. #7
    scs
    Vendég

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    Bubu, itt kicsit vitába szállnék. Itt te a tárolásról írtál. Viszont az előtte lévő 8. §-ban ez áll:

    "8. § (1) A 2. § la) pontjában meghatározott közvetítő szolgáltató akkor nem felel a továbbított információért, ha
    a) nem a szolgáltató kezdeményezi az információ továbbítását;
    b) nem a szolgáltató választja meg a továbbítás címzettjét, és
    c) a továbbított információt nem a szolgáltató választja ki, illetve azt nem változtatja meg."
    Itt viszont - ha jól veszem ki - arról van szó, hogy bizony a szolgáltató kezdeményezi az infó továbbítását (nem a fészbúkon lévő az, aki szól, hogy ugyan a honlapotokon is jelenítsétek már meg a tartalmat, hanem a szolgáltató szedi le). Másrészt szintén a szolgáltató az, aki kiválasztja az információt, mivel az ő szervere/scriptje szedi azt le a fészbúkról.
    Ergo én azt mondom, hogy bizony itt nem teheti meg azt, hogy leszedi a fészbúkról a cuccot és közreadja. ... Bár itt a FB szabályzata meg még pár ide vonatkozó törvény is kérdéses lehet (eszemben nincs végignyálazni most ezeket), hogy vajon közszereplésnek minősül-e az oda feltett tartalom, avagy nem.
    Igazából ez utóbbi a kérdés. Ha a FB-on kirakott fénykép közszereplésnek minősül, akkor szabadon pakolgatható más weboldalra. (Kérésre persze el kell távolítani.) Viszont ha nem közszereplés, akkor érdemes leszedni azokat. Hiszen a FB felhasználó ahhoz járult hozzá, hogy a FB-on legyen kint az adata. Nem pedig ahhoz, hogy utána minden más weboldalon is abban gyönyörködjenek.
    Szóval én annak járnék utána ez esetben, hogy a FB-ra kirakott tartalom közszereplés-e, avagy nem.


    Update: Benéztem.
    Itt nem automatikusan húzod át a tartalmat, hanem XY tölti fel magáról (vagy éppen másról).
    Így már más a helyzet. Itt nem kell eltávolítanod (ennyi erővel az iwiw-et is felszólíthatnák).
    Itt annyi a dolgod, hogy csak akkor távolítsd el a jogsértő tartalmat, ha az adott illető maga szól arról (avagy egy általa megbízott személy/képviselő). Tehát az, hogy akárki felhívja a figyelmed arra, hogy ott XY képét valaki jogellenesen kirakta, az nem oszt nem szoroz. Erről magának XY-nak kell nyilatkoznia. Hiszen bizonyítani is csak ő tudja, hogy az ő képe van kint és nem ő rakta ki. Máskülönben leszedni nemigen szedheted, mert azzal sértenéd a jogait (információszabadság vagy valami hasonló néven fut).
    Ergo akkor szedd le, ha XY maga szólt neked arról, hogy kint van az adata, de nem ő rakta ki. Ilyen önjelölt honlapok eltolhatják a biciklit, mert ők nem tudják bizonyítani, hogy XY képe valóban illegálisan van kint. Azt csak XY tudja bizonyítani - te meg csak bizonyíték alapján szabadna, hogy eltávolítsd.


    Utoljára módosítva: scs által : 2011-10-12 08:39

  8. #8
    scs
    Vendég

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    Bónusz - A jóember ír neked ilyet:
    A Fővárosi bíróság 2009-es döntésében kimondta, hogy a közösségi oldalakon talált képek felhasználása jogsértő, sérti a személyiségi jogokat, mivel azok kizárólag az adott közösségi oldalon belül kerülhetnek megjelenítésre, így a facebook-on talált képeket fÖnök jogosulatlanul használják fel az oldalukon, üggetlenül attól, hogy azt más felhasználók küldték-e be vagy sem.
    Ad 1: Magyarországon nincs precedens jog.
    Minden ügy külön kezelendő, mindegyik a hatályos törvényeket veszi figyelembe, és (hivatalosan) nem veszi figyelembe a más bíróság által hozott döntéseket. Az, hogy egy ügyben az egyik bíróság kimondott valamit, az még nem jelenti azt, hogy abból törvény lett, vagy hogy az más bíróságokra is kötelező érvényű lenne. Balra el.

    Ad 2: A leírtakkal ellentétben kifejezetten lényeges, hogy ki küldi be!
    Hiszen attól, hogy XY felrakta a saját képét a FB-ra, még felteheti máshova is. Az a kép az övé, a FB és más közösségi oldalak nem rendelkeznek kizárólagos joggal afelett (csak megjeleníthetik). Az adott illető dönti el, hogy hová rakja fel és hová nem.
    Nehogy megtiltsa már nekem bárki is, hogy amit a FB-ra kiraktam, azt máshová is kirakjam, mert összekarmolom magam! Jól néznénk ki, hogy ha egy álláshirdetést adnék fel és benne a saját fényképemet raknám bele, akkor a hirdetőoldal leszedné, mert ugyanez van kint az iwiwen meg a FB-on. LOL

    Ad3: Egyébként meg mi is a "közösségi oldal" meghatározása jogi értelemben?
    Ha erre mutatnak nekem egy sort is a törvényben, meghajlok a nemzet nagysága előtt. Ugyanis akár a te oldalad is lehet közösségi oldal. Onnantól meg nem csak balra, de jobbra is el lehet tolnia bringát.

    Ennyit a Puskás Tivadar Közalapítványról meg a hozzáértéséről. Fogalmuk nincs sem arról, hogy a weboldalak hogyan működnek, emellett a jogi hozzáértésük is nulla.
    Ha a felhasználóid töltik fel a képeket (és nem automatikusan húzod át), akkor - megfelelő felhasználási feltételek mellett - semmi gond nem lehet. Annyi az egész, hogy ha az adott illető kifejezetten szól, hogy kint van az ő képe, de nem ő rakta fel, akkor le kell szedned. Ennyi.


    Utoljára módosítva: scs által : 2011-10-12 08:55 Oka: helyesírás

  9. #9
    Mentor Adrianweb logója
    Csatlakozott
    07-12-04
    Hely
    Eger
    Hozzászólás
    399
    Begyűjtött 3 köszönetet
    2 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    Köszi a hozzászólásokat. Valóban számomra is érthetetlen az egész, hiszen minden képet a felhasználók töltenek fel, mi köze lenne a facebookhoz? Ha akarják 100 helyre is feltölthetik a képüket, nem? A másik az hogy ott vannak a valóban káros oldalak (excsajok, pedomaci, napiszar, stb...) ezek viszont vígan böngészhetők...

    Mindenesetre megszokhattuk már, hogy a jogalkotók logikája nem egyszerű és nem szeretném ezért megütni a bokám.

    Az oldal azóta külföldi szerveren van új domain tulajdonossal , bízom benne, hogy engem így már nem fognak keresgélni. Vagy mégis előfordulhat?



  10. #10
    Bölcs Marchello logója
    Csatlakozott
    09-10-14
    Hozzászólás
    1.025
    Begyűjtött 63 köszönetet
    37 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Felelősségre vonás fényképek miatt! - Sokaknak érdekes lehet!

    Idézet Adrianweb eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Köszi a hozzászólásokat. Valóban számomra is érthetetlen az egész, hiszen minden képet a felhasználók töltenek fel, mi köze lenne a facebookhoz? Ha akarják 100 helyre is feltölthetik a képüket, nem? A másik az hogy ott vannak a valóban káros oldalak (excsajok, pedomaci, napiszar, stb...) ezek viszont vígan böngészhetők...

    Mindenesetre megszokhattuk már, hogy a jogalkotók logikája nem egyszerű és nem szeretném ezért megütni a bokám.

    Az oldal azóta külföldi szerveren van új domain tulajdonossal , bízom benne, hogy engem így már nem fognak keresgélni. Vagy mégis előfordulhat?
    Hát ha sokat beszélsz még róla itt a fórumon, akkor simán lenyomozható vagy, és hozzád köthető az oldal, szóval ha komolyra fordul a dolog, akkor minden további nélkül. Ráadásul a fenti jogi szöveget nyilván ők írták, így seperc alatt megtalálják hogy itt jelent meg, tüzetesen szemügyre vesznek, keresgélnek és máris megvan, hogy milyen oldalak köthetőek hozzád, onnan pedig, hogy ki vagy.

    Már csak azt nem értem nekik, mint 3. félnek miért lenne érdeke téged perelni?

    Ilyenkor célszerű, elnézést kérned, legjobb, ha egy jogásszal megírt szöveget küldesz vissza, amiben tisztázod, hogy mi a szitu, megkéred, hogy jelöljék meg azokat a képeket, amik problémásak, azokat leveszed, és mindenki vígan él tovább.

    Amúgy azon nem is olyan régen gondolkoztam el, hogy hogyan bizonyítod be egy képről, hogy azt te lőtted vagy készítetted először? Erről valakinek valami infója?



Oldal: 1 / 3 123 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •