Eredmény: 1 - 3 (3) összesen

Téma: Reading level, azaz nyelvtani szempontok a rangsorolásban

  1. #1
    Bölcs BoGyesz logója
    Csatlakozott
    07-09-17
    Hely
    Sydney
    Hozzászólás
    1.067
    Begyűjtött 435 köszönetet
    198 hozzászólásával

    Alapbeállítás Reading level, azaz nyelvtani szempontok a rangsorolásban

    Nem tudom volt -e mar errol szo es a magyar Google specialis kereses oldalan sem talaltam a "reading level" menupontot, ugyhogy akkor belekezdek.

    Az angol nyelvu Google Advanced Search oldalon megjelent nemreg egy Reading Level menupont, amin meg lehet hatarozni, hogy mennyire "bonyolult" nyelvezetu oldalt keresunk.


    A Google ertelmezese szerint ennek akkor van ertelme amikor valaki pl. gyerekeknek keres oldalakat vagy szoveget, illetve ha akademia szintu cikkeket keres valaki.

    A kerdes az, hogy mi szamit Basic-nek, Intermediate-nek es Advanced-nek, illetve ez is egy rangsorolasi tenyezo lett? Mi van az olyan alap kulcsszavakkal mint a "car insurance" vagy "kotelezo biztositas"? Hogyan fogja befolyasolni a jovoben az oldalak rangsorolasat, hogy mennyire valasztekosan keresunk illetve mennyire szofisztikalt a weboldal?
    Kedden, a Google treningen, az oktato mutatott egy erdekes grafikont, hogy 5-6 evvel ezelott a legyakoribb az 1-2 szavas kereses volt, majd evrol evre nott a 2-3 szavas keresesek szama es valoszinuleg meg novekedni is fog, ahogy a "keresesi fejlettsege" javul az embereknek.

    Ezzel az oldallal lehet tesztelni az angol oldalak nyelvi szintjet, illetve a Word-ben is van ilyen funkcio. A Readability-t nezzetek:


    Ezen kivul fontos lesz -e a rangsorolas szempontjabol, hogy milyen az oldal szovegenek helyesirasa illetve nyelvtani szerkezete? Ha igen, akkor a gagyi oldalak, gyengen megfogalmazott tartalmi resszel, tele helyesirasi hibaval szepen lassan le fognak csuszni (ha eddig fent voltak egyaltalan)?

    A Google szerintem jo uton halad, hogy kiszurje az n+1 blogon postolt masolt cikkeket es ezzel az ujitassal most kiszurhetik az indiai copywriterek altal osszedobott gagyi "filler" cikkeket is, amiket a gagyi oldalak es blogok hasznalnak a tartalom novelesere. Multkor egyik kollegam mutatott egy oldalt, ahol copywriter-ek $5-10-ert vallalnak cikkirast valtozo minosegben.

    Nyilvan ez nem a lefontosabb rangsorolasi faktor lesz, de mindenkeppen megeri majd atnezni a kliensek altal keszitett cikkek minoseget, vagy legalabb felhivni a figyelmuket arra, hogy figyeljenek oda mit irnak.


    Csatolt kicsinyítések Csatolt kicsinyítések Reading level, azaz nyelvtani szempontok a rangsorolásban-image001.png   Reading level, azaz nyelvtani szempontok a rangsorolásban-image003.jpg  

  2. #2
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    07-11-27
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    194
    Begyűjtött 5 köszönetet
    5 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Reading level, azaz nyelvtani szempontok a rangsorolásban

    Nehéz lenne a magyar oldalakat szoftverrel helyesírás, illetve nyelvtani szerkezet alapján rangsorolni. Túl sok változós a dolog. Nem hiszem, hogy megérné.

    Egyébként nem kell messzire menni. A Word helyesírás ellenőrzője sem győzi aláhúzni a szavakat a Himnuszunk ellenőrzésekor. Pedig már megismerhette volna.



  3. #3
    Törzsvendég
    Csatlakozott
    09-11-15
    Hely
    Hajdú-Bihar, Magyarország
    Hozzászólás
    101
    Begyűjtött 0 köszönetet
    0 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Reading level, azaz nyelvtani szempontok a rangsorolásban

    Idézet BoGyesz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    ... Multkor egyik kollegam mutatott egy oldalt, ahol copywriter-ek $5-10-ert vallalnak cikkirast valtozo minosegben.
    h t t p s://www.mturk.com/
    nézzetek be ide, itt jóval egy dollár alatt vannak olyan taskok, hogy át kell fogalmazni szöveget, vagy írj 500 szavas leírást valamiről. Beregeltem az oldalra, de néhány nap után rájöttem, hogy rettentően alacsonyak a díjak, indiaiakra van szabva az egész (és még így is szerintem folyamatosan csinálják meg a taskokat az emberek)

    Mellesleg az oldal szerintem érdekes és pár dolgot kutatásokhoz is használnak, de pénzügyileg nem éri meg rajta dolgozni.



A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •