Oldal: 3 / 14 ElsőElső 1234513 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 21 - 30 (139) összesen

Téma: Túl messze ment a Google?

  1. #21
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    10-04-13
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.784
    Begyűjtött 863 köszönetet
    659 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Idézet akarmi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Én értem, sőt nekem se tetszik.
    De:
    - mikor elkezdett a google látogatókat hozni nem kommentáltam
    - mikor az adsense miatt havonta utalnak nem kommentálom, sőt egyesek nem is adóznak belőle
    - ha jön a panda/pingvin/érckopó/bármi elveszi a látogatómat amit INGYEN ad az már fáj.

    Nem hinném, hogy ezek ennyire egyszerű kérdések lennének, de semmiképp se a szabadsággal dobálóznék, egy ilyen "szabad" és "szólás szabad" országban, unióban :-)
    Azért az ingyen az erős túlzás. Itt a felhasználók a termék. Az alapgondolat az volt, hogy ő a felhasználóknak iránymutatásd ad, és közben legombolja a hasznot. Csakhogy kihasználva azt, hogy egyeduralkodó, a saját termékeire tereli a felhasználókat.

    A büntetés (pingvin, panda stb.) pedig nem ingyen látogatókat vett el. A látogatóük az ő rendszerükből nem estek ki azért, mert hozzád nem jutnak el. Hanem a saját termékükre terelődtek. Tehát ahelyett, hogy azt folytatná, ami monopollá tette, helyzetet kihasználva csavar rajta egyet, és másra is megpróbálja ezzel kiterjeszteni a monopóliumát.

    Írok egy példát. Van egy városka, ahol lakik sok-sok emberke. Vagy ott Te, aki feltalál egy eszközt, ami megkönnyíti a bevásárlást (mindegy hogy). Semmi mást nem csinál, csak megkönnyíti a bevásárlást. Szépen elterjed a városban az eszközd, lassan mindenki ezt használja a bevásárlásra, Te meg közben raksz ki reklámokat, amikért Neked fizetnek. Eddig tök jó, nyereséget húzol a szolgáltatásodból.
    Majd egyszer gondolsz egyet, és nyitsz egy saját bevásárlóközpontot. Eddig nincs gond. De ezután kihasználva azt, hogy mindenki a Te eszkzödet használja, mostantól csak úgy használhatják a bevásárást könnyítő eszközt, ha előtte körülnéznek a Te boltodban. A Te boltodban tegyük fel, gyorsan és könnyen meg lehet találni az árukat, és az ár/érték arány is egész jó, ezért a látogató örül, mert könnyen juthat jó termékhez.
    Viszont bármennyire is jó a boltod, a versenyhelyzetet tisztességtelenül befolyásolod, és gyakorlatilag csődbe viszed szépen lassan az összes többi üzletet/üzletláncot, mert az emberek rácuppantak a termékedre egyszer, és már úgy gondolják, enélkül nincs is élet, ezért tovább használják, akkor is, ha nem is tudnak róla esetleg, hogy a másik boltban megkapják ugyan azt, akár még olcsóbban is.

    A gond nem azzal van, hogy készítettél egy szuper terméket, nem is azzal, hogy van saját boltod. Hanem azzal, hogy gyakorlatilag a termékedet kihasználva kiszorítod a többieket a versenyből, és kizárólag a saját boltodra tereled a látigatót, így mindenki Nálad fog vásárolni.

    A gond itt főleg azzal van, hogyha nem lett volna monopóliumod, és megnyitod a boltot, akkor ahhoz, hogy hozzád jöjjenek a vevők (szabad akaratukból), ahhoz jobbnak kellene lenned valamiben a versenytársaknál. És most attól függetlenül, hogy a Google esetlegesen jó szolgáltatásokat biztosít, ezzel ygakorlatilag belekényszeríti az embereket abba, hogy mindenképp valamilyen szinten használják az ő többi cuccát. Ahogy a fenti példában Te belekényszeríted az embereket abba, hogy a Te boltodban vásároljanak. Pedig lehet, hogy 10%-kal drágábban adsz mindent, mint mindn más bolt, mégis Nálad fognak vásárolni, mert megszokták a kütyüd használatát, és Te gyakorlatilag erőszakkal odatereled őket.

    Persze erre lehet mondani, hogy akkor ne használja a kütyüt az ember, ha nem szeretné, ott a bolt, menjen oda vásárolni a másikba. De pont ez a lényeg, hogy a kütyüben nincs alternatívája, így ha használni akarja a kütyüt, muszáj lesz Nálad vásárolnia. Pedig jó eséllyel úgy döntene egyéb esetben (szabad versenyben), hogy a kütyüt is használja, és nem is Nálad vásárol, hanem máshol. Te ebben a szabad döntésében gátolod.

    Plusz a látogatók egy része azt sem tudja, hogy mi az a domain vagy mi alapján listáz egy keresőrobot. A G gyakorlatilag teljesen kihasználja az ő tudatlanságukat. Lehet, ha tudnák, hogy A Google ezt csinálja (sőt, erős tippem lenne rá), és értenének hozzá, sokkal kevesebben használnák pl. az időárás megnézésére a Google-t, és inkább bekönyvjelzőznék az időjárási portálokat. Félreértés ne essék, az, hogy a G pénzt szeret a találati listából nem zavar. Az sem zavar alapvetően, ha hirdeti a saját szolgáltatásait. Az zavar, hogy ezt kikerülhetetlenül teszi, a felhasználók képébe belenyomva.


    Utoljára módosítva: Emphus által : 2015-01-27 17:00

  2. #22
    Törzsvendég PT989 logója
    Csatlakozott
    13-05-17
    Hozzászólás
    186
    Begyűjtött 92 köszönetet
    58 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Igen de termékedre az emberek azért szoktak mert jó vagy (vagy nem ). Ezt követően megvan a lehetőséged, hogy ezt használd és terjeszd a saját többi terméked. Korrekt? NEM biztos. De nem példa nélküli. A bolt ahova bemész az is azt mondja, hogy vedd a saját márkás terméket.

    Visszaél azzal, hogy mikor bemész rádnyomja a termékét.

    Végezetül, ha elég szuper az oldalad, akkor a látogatók visszajönnek, mégha a G is beszáll a versenybe.

    Idézet Emphus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A gond nem azzal van, hogy készítettél egy szuper terméket, nem is azzal, hogy van saját boltod. Hanem azzal, hogy gyakorlatilag a termékedet kihasználva kiszorítod a többieket a versenyből, és kizárólag a saját boltodra tereled a látigatót, így mindenki Nálad fog vásárolni.
    A G összeesküvésekről meg csak annyit, hogy Szent Péter előtt csak a keresési eredményeim maradjanak rejtve.



  3. #23
    Bölcs djarni logója
    Csatlakozott
    08-05-08
    Hely
    Székesfehérvár
    Hozzászólás
    5.290
    Begyűjtött 597 köszönetet
    460 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Idézet Emphus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    ...
    Persze erre lehet mondani, hogy akkor ne használja a kütyüt az ember, ha nem szeretné, ott a bolt, menjen oda vásárolni a másikba. De pont ez a lényeg, hogy a kütyüben nincs alternatívája, így ha használni akarja a kütyüt, muszáj lesz Nálad vásárolnia. Pedig jó eséllyel úgy döntene egyéb esetben (szabad versenyben), hogy a kütyüt is használja, és nem is Nálad vásárol, hanem máshol. Te ebben a szabad döntésében gátolod...
    Pont ezér rühellem a facebook-ot is azóta, mióta létezik. Én nem akarom használni, de egyszerűen nem tehetem meg azt a luxust, hogy kimaradjak belőle. Ott sem igazán tesznek semmit, kénytelenek vagyunk elfogadni..

    Üdv.



  4. The Following 2 Users Say Thank You to djarni For This Useful Post:

    maxgraphics (2015-01-28), sZeKo (2015-01-28)

  5. #24
    robotstxt
    Vendég

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Idézet PT989 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Igen de termékedre az emberek azért szoktak mert jó vagy (vagy nem ). Ezt követően megvan a lehetőséged, hogy ezt használd és terjeszd a saját többi terméked.
    A Google jó terméke a keresés volt. Az egyéb későbbi termékeinek nagy részéről már nem tudhatjuk biztosan, hogy valóban olyan jó volt-e, mint amilyen sikeres lett - mert ezek a termékek már nem tiszta versenyben győztek, hanem egy óriásvállalat (illetve egy agyonrajongott trendi cég) hatalmas fórját élvezve.

    Önmagában ezzel persze nincs egyedül - csakhogy ők nem a gazdasági élet egyik vagy másik részterületét (asztali szoftverek, mobiltelefonok, repülőgépek stb.), hanem magának a gazdasági életnek az alapját, az információt uralják.

    Amelyik termékre, szolgáltatásra legtöbbünk a Google-ban keres rá, annak a terméknek/szolgáltatásnak a piacát valójában már a Google kontrollálja. Ő hirdet győztest és vesztest a piacon - a találati lista sorrendjével.

    Mi történik, ha a Google holnap elkezdene színes ceruzát vagy bukósisakot árulni, jogi tanácsadást vagy csatornatisztítást nyújtani; és a találati lista sorrendjét tetszése szerint módosíthatná - mivel hogy ez az ő keresője?

    Szinte automatikus piacvezetőjévé válna az adott iparágnak, termékkörnek. Jóformán bármelyiknek; egyszerűen az által, hogy az információkeresést ő uralja.

    Ha meg ráadásul ingyen szolgáltatna, azzal kinyírna szinte mindenki mást azon a területen. Anyagi lehetőségei alapján megtehetné; belefér a profitjába, ráadásul elég ügyes (és távlatos gondolkodású) ahhoz, hogy valahol máshol idővel úgyis visszaszipkázza.

    Csak képzelje el itt bárki, hogy holnaptól a Google - a potenciális ügyfelek többsége számára megfelelő színvonalon - ingyenesen adna Wordpress-fejlesztést, szövegírást, applikációfejlesztést, php-programozást, rendszerüzemeltetést, domaint, tárhelyet stb. Lenne-e vajon, akinek az ügyfélköre egyszeriben megtizedelődne, az egzisztenciája egy picikét meginogna? Hm?

    Miközben a többség nyilván örvendezne.

    A Google minden lépésével egy törpe kisebbséget tesz tönkre, a többségnek pedig láthatóan csak ad. Azonban ha elég sok ilyen lépést tesz, akkor a sok törpe kisebbség összességében már nem is lesz olyan kicsi - az örvendező többség kiszolgáltatottsága pedig apránként nő nyomasztó mértékűvé.



  6. The Following 2 Users Say Thank You to robotstxt For This Useful Post:

    Emphus (2015-01-27), PT989 (2015-01-29)

  7. #25
    'Say Hello To My Little Friend'
    Csatlakozott
    10-04-13
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.784
    Begyűjtött 863 köszönetet
    659 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Idézet PT989 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Igen de termékedre az emberek azért szoktak mert jó vagy (vagy nem ). Ezt követően megvan a lehetőséged, hogy ezt használd és terjeszd a saját többi terméked. Korrekt? NEM biztos.
    Nem, nem. Itt pont az a lényeg, hogy a termékekre az emberek azért szoknak rá, mert van egy dolog, amit nem tudnak megkerülni (a kereső), és ott odatolják az arcába, ha tetszik, ha nem. Nem tudhatjuk, hogy pl. a Google mapset használná-e bárki is, ha nem jelenne meg hatalmas térképes találat mindenhol. Valószínűleg a jelenlegi töredéke használná. Gmail szintén. G+-ról meg aztán ne is beszéljünk. És még kismilliót lehetne sorolni. Ezeket nagyrészt azért kezdték el használni az emberek, és sokan azért használják a mai napig, mert folyamatosan szembetalálkoznak velük, és nem igen tudják megkerülni.

    Idézet PT989 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    De nem példa nélküli. A bolt ahova bemész az is azt mondja, hogy vedd a saját márkás terméket.

    Visszaél azzal, hogy mikor bemész rádnyomja a termékét.
    Azért ez nem éppen ugyan az. A boltnak van konkurenciája, bemehetsz másik boltba is. A Googlenek nem nagyon van, rá vagy kényszerítve gyakorlatilag. Akkor lenne igazad, ha a bolt monopóliumhelyzetben van. Mint ahogy azt többször is leírtuk itt sokan, és a cikk része is, nem az a baj, hogy a Google hirdeti a saját többi termékét. Hanem azzal, ahogy ezt teszi. Senkit nem zavarna, ha ugyan olyan hirdetés lenne mint az adwords pl. Az viszont zavar, hogy az emberek tudatlanságát kihasználva vezeti oda, és szinte csak oda a látogatót, csak azért, mert tudja, hogy ha ez bárkit zavar, akkor az nem tud ellene semmit tenni, nem választhat másik keresőt. Mert a Bing azért még nincs azon a szinten.

    A boltból eldönthetem, hogy kimegyek és átmegyek egy másikba, ha zavar a sok saját márkás termék arcomba nyomása. A Googlet nem nagyon tudom kiváltani (max. szar megoldásokkal), úgyhogy nem tehetem meg, hogy nem használom, ha zavar a sok más termék. A bolt olcsóbban adja a saját márkás termékeit, hogy azt vedd. A Google nem adja feltétlenül olcsóbban sem jobban a termékeket, helyette beletolja a képedbe.

    Idézet robotstxt eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Csak képzelje el itt bárki, hogy holnaptól a Google - a potenciális ügyfelek többsége számára megfelelő színvonalon - ingyenesen adna Wordpress-fejlesztést, szövegírást, applikációfejlesztést, php-programozást, rendszerüzemeltetést, domaint, tárhelyet stb. Lenne-e vajon, akinek az ügyfélköre egyszeriben megtizedelődne, az egzisztenciája egy picikét meginogna? Hm?
    Tovább megyek. A Google holnaptól árulja ezeket, de rosszabb minőségben és rágábban is, mint a jelenlegi szolgáltatók. Pl. .hu domaint 4K-ért adja 2 évre. Ha rákeresel a domain regisztrációra a G-ben, és odanyomja teljes képernyőn az orrod elé, hogy tessék, ezt vedd meg, mert jó, akkor azt fogod venni. Jó, lehet, hogy Te konkrétan nem, de a legtöbb ember igen, aki nem ért hozzá kellőképpen. Pedig drágábban adja ugyan azt. Kihasználja a monopol helyzetét, hogy a saját termékét nyomja az arcodba.


    Utoljára módosítva: Emphus által : 2015-01-27 18:00

  8. #26
    Bölcs BoGyesz logója
    Csatlakozott
    07-09-17
    Hely
    Sydney
    Hozzászólás
    1.067
    Begyűjtött 435 köszönetet
    198 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Még évekkel ezelőt a kollégákkal arról beszélgettünk, hogy előbb vagy utóbb jön majd a Google domain regisztráció, a szuper gyors Google cloud hosting és megveszik majd a WordPresst vagy kifejlesztenek egy hasonló CMS-t, amivel lehet blogot vagy akár webáruházat is üzemeltetni. SEO-ra nem lesz szükség, mert a Google CMS tökéletesen optimalizálva van beépített analytics és UX teszttel, úgyhogy az organikus rangsorolás csak a tartalmon vagy a termékeken és árakon múlik. Valaki szerint a Google olyan lesz mint a Baidu volt, azaz az első oldal csak hirdetés, az organikus pedig a második oldaltól kezdődik csak.


    "Rank Doesn’t Matter, Conversion Does"

  9. #27
    Bölcs earnnet logója
    Csatlakozott
    12-08-15
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.820
    Begyűjtött 812 köszönetet
    576 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    A Google domain regisztráció létező dolog. A blogspot (blogger) blogokhoz tudsz vásárolni godaddys domaint a google appsen keresztül, amiből a Google is kap x pénzt.



  10. #28
    Bölcs charlie logója
    Csatlakozott
    09-11-23
    Hozzászólás
    1.486
    Begyűjtött 364 köszönetet
    284 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Mostmár maga a Google a domain regisztrátor. Nem kell neki a godaddy.



  11. #29
    Bölcs BoGyesz logója
    Csatlakozott
    07-09-17
    Hely
    Sydney
    Hozzászólás
    1.067
    Begyűjtött 435 köszönetet
    198 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Idézet scs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Hanem azért, mert lopással szerezte azt, amit szerzett.
    Ez a Matt Cutts Twitter fail megvan?







  12. The Following 3 Users Say Thank You to BoGyesz For This Useful Post:

    f_ivan (2015-01-28), Geri (2015-01-28)

  13. #30
    Bölcs Vittore1982 logója
    Csatlakozott
    10-06-07
    Hozzászólás
    2.873
    Begyűjtött 1.411 köszönetet
    960 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Túl messze ment a Google?

    Idézet scs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Egyáltalán nem ítélem el a monopol helyzet kihasználását (mert ez szerintem nem visszaélés).
    Ha egy pék a városban monopol helyzetbe kerül a kiváló kenyere miatt, majd ezt kihasználva a péksütik terén is előnyt szerez, végül pedig élelmiszer-hálózattal lesz egyeduralkodó, abban én semmilyen problémát nem látok. Nem akarom tőle elvenni ezt, és nem akarom büntetni azért, mert jól csinálja.
    A szabad verseny híve vagyok, nem pedig az irigykedésé.

    Ugyanakkor - ahogy egy másik topikban (Az a csúnya Google) korábban már több oldalon keresztül kifejtettem - a Google-ben a lopás az, ami zavar. (És az nem is kicsit!) Tehát ha már büntetjük a Google-t, akkor ne azért büntessük, mert kihasználja a lehetőségeit, hiszen ez lenne a szabad verseny lényege.
    Hanem azért, mert lopással szerezte azt, amit szerzett.
    Okkal tiltják a monopóliumokat. Ha valaki monopóliumot szerez, akkor a legritkább esetben lesz az a fogyasztó előnyére.



Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •