Oldal: 1 / 27 12311 ... UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (267) összesen

Téma: Google Adsense és a KATA

  1. #1
    Bölcs Bálint logója
    Csatlakozott
    08-04-23
    Hozzászólás
    780
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Alapbeállítás Google Adsense és a KATA

    Sziasztok!

    Katásként mi a teendő az Adsense bevétellel? Jól sejtem, hogy ezt csak az adóbevallásban kell feltüntetni, vagy számlát is kell írnom róla?

    Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Előre is köszönöm!



  2. #2
    Bölcs charlie logója
    Csatlakozott
    09-11-23
    Hozzászólás
    1.486
    Begyűjtött 364 köszönetet
    284 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Persze, hogy kell számlát kiállítani róla. De volt/van itt egy adsense adózás topik, ott ki lett vesézve a dolog többször is.



  3. #3
    Szerkesztő
    Csatlakozott
    12-05-12
    Hozzászólás
    225
    Begyűjtött 53 köszönetet
    46 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    számlát, bevételi nyilvántartást, áfabevallást, hasonló okosságokat ugyanúgy kell csinálni/küldeni mint ha nem katás lennél...



  4. #4
    Bölcs earnnet logója
    Csatlakozott
    12-08-15
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.815
    Begyűjtött 804 köszönetet
    572 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Nem tudsz érvényes számlát kiállítani a Google (Írország) felé, ha nem rendelkezel EU-s adószámmal. EU-s adószámod nem lehet, ha nem vagy áfakörös. (Ugye nem vagy áfakörös?) Itt jön be az, hogy tök jó, mert a Google nem kéri a számlát, csak az a lényeg, hogy a NAV tudjon róla. Ergo kiállítasz egy nyugtát, ráírod, hogy mennyit kaptál és kész.



  5. #5
    Mentor
    Csatlakozott
    13-06-13
    Hely
    Pécs
    Hozzászólás
    438
    Begyűjtött 98 köszönetet
    79 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Idézet earnnet eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nem tudsz érvényes számlát kiállítani a Google (Írország) felé, ha nem rendelkezel EU-s adószámmal. EU-s adószámod nem lehet, ha nem vagy áfakörös.
    Én katás vagyok és nem vagyok áfakörös, de mégis gond nélkül kaptam közösségi adószámot, tehát a kettő egyáltalán nem függ össze.



  6. Az alábbi felhasználók hálásak a válaszért:

    earnnet (2015-09-22)

  7. #6
    Bölcs esotanc logója
    Csatlakozott
    11-02-08
    Hely
    Törökszentmiklós
    Hozzászólás
    2.000
    Begyűjtött 1.245 köszönetet
    640 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Én szintén KATÁ-s áfa menets vagyok EUs adószámom is van. Én kiállítom a számlát, így a NAV látja, de az ő példányuk meg a kukába (elpostázhatnám írországba is, de minek?)

    Amúgy anno megkérdeztem őket, 2012-ben, akkor még kicsit más volt a helyzet, de talán van akinek hasznos, bemásolom a választ.


    Tisztelt Ügyfelünk!

    Levelében foglaltak szerint Ön reklámfelület bérbeadásával foglalkozik, melyet a Google AdSense szolgáltatásban való regisztráció alapján teljesít. Az alábbiakban - kérdéseire is kitérve - összefoglaljuk ezen tevékenység adózási szabályait.

    Az internetes hirdetés egy Google ?szolgáltatáspár? egyideju igénybe vétele útján realizálódik. Ez két, egymástól független szerzodést jelent.
    A magát hirdetni kívánó cég a Google ún. AdWord szolgáltatása keretében, díj ellenében hirdetési szolgáltatást vesz igénybe a Google-tol, melyben megbízza, hogy gondoskodjon hirdetésének a leheto legtöbb honlapon történo megjelenítésérol. Ez az egyik szerzodés, melybol tehát a Google-nak hirdetési szolgáltatás nyújtásából származik bevétele.
    A Google elhelyezi a hirdetést a célcsoport által látogatott honlapokon, természetesen olyan honlap-üzemeltetoknél, akik ehhez megfelelo díjazás ellenében hozzájárultak. A hozzájárulást az egyes honlap-tulajdonosok a Google AdSense-ben történo regisztrációjukkal adják meg. A Google a honlap tulajdonosának regisztrációjával felhatalmazást nyer arra, hogy egy programkódot helyezzen el a weboldalban, amely alapján hirdetések jelenhetnek meg a honlap szabad grafikus felületein.

    1. A szolgáltatás minosítése:

    Lényeges, hogy a Google az ügyletben nem közvetítoként muködik közre, hiszen a hirdeto és a hirdetési felületet szolgáltató cég egymással nem kerül szerzodéses kapcsolatba. A Google ugyanis a saját nevében nyújtja a hirdetési szolgáltatást a hirdetni kívánó cégnek (AdWord), illetve saját nevében veszi ?bérbe? az ehhez szükséges hirdetési felületet a honlap üzemeltetoktol (AdSense). Ebbol az következik - és az adózási szabályok szempontjából ennek van jelentosége -, hogy a honlap tulajdonosa nem nyújt közvetlenül hirdetési szolgáltatást a hirdetni vágyó honlapok számára, hanem pusztán a saját honlapjának szabad hirdetési felületeit bocsátja a hirdetési szolgáltatást ténylegesen végzo Google rendelkezésre. A bevétel tehát nem hirdetési szolgáltatás díja, így annak megjelölése nem az Ön által hivatkozott ?73.12 Médiareklám tevékenység?. A Google szerepébol adódóan az AdSense szolgáltatásért fizetett díj adójogi szempontból nem minosül közvetítoi jutaléknak sem (bár a Google maga annak nevezi), hanem a honlap-üzemelteto által nyújtott, és a Google által saját nevében igénybe vett szolgáltatás ellenértéke. A ?jutalék? megnevezés azon a körülményen alapul, hogy a Google által fizetett díj nem állandó összegu, hanem forgalomarányosan (a ?kattintások? száma alapján) kerül megállapításra. A tevékenység a szolgáltatás folyamatossága miatt az Szja tv. alkalmazásában az (ingó) bérbeadással esik egy tekintet alá.

    2. A tevékenység bejelentése:

    A bérbeadási tevékenység az Szja tv. alkalmazásában olyan önálló vállalkozási tevékenységnek minosül, amely végezheto egyéni vállalkozóként, illetoleg ún. ?adószámos magánszemélyként? is. Ebbol következik, hogy az egyéni vállalkozás megszüntetésekor a tevékenység az adószám birtokában tovább folytatható.
    Az önálló adóköteles bevételszerzo tevékenységét - akár egyéni vállalkozóként, akár adószámos magánszemélyként - adószám birtokában végezheti, amelynek érdekében köteles tevékenységét annak megkezdését megelozoen bejelenteni az adóhivatal felé. Az egyéni vállalkozó a tevékenységi köreit a ?T101E nyomtatványon az Önálló vállalkozások tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ kód) szerint jelenti be az állami adóhatósághoz. A szóban forgó tevékenység kódja 631102; a tevékenység megnevezése: ?Internetes hirdetési felület webgazda általi értékesítése?.
    A tevékenység bejelentésével egyidejuleg az általános forgalmi adózásra vonatkozó nyilatkozatot is meg kell tenni.

    3. Az Szja kötelezettségek:

    A tevékenységet az elozo pontban foglaltaknak megfeleloen egyéni vállalkozóként, illetve az egyéni vállalkozásán kívül - magánszemélyként - is végezheti, jövedelmét az elobbi esetben az Szja tv-nek az egyéni vállalkozásról szóló fejezete, utóbbi esetben pedig az Szja tv. önálló tevékenységre vonatkozó szabályai szerint állapítja meg.
    Az elozoekben már említettük, hogy ha a tevékenységet magánszemélyként - nem egyéni vállalkozóként - végzi, úgy arra az Szja tv. (ingó) bérbeadásra vonatkozó szabályait kell megfeleloen alkalmazni. Az alábbiakban ennek szabályait foglalhatjuk össze:
    Az önálló tevékenységbol származó jövedelem az összevont adóalap részeként adóköteles. Az adó mértéke 16%. A jövedelmet a bevételbol tételes költségelszámolással, vagy az igazolás nélkül elszámolható 10 százalék költséghányad levonásával kell kiszámítani. Tételes költségelszámolás esetén a kiadásokat számlával, bizonylattal kell igazolni. A bevétel ?igazolására? a bankszámlakivonat nem elegendo, erre az Ön által kiállított számla szolgál (lásd a 8. pontban).
    A jövedelembol az adóalapot az adóalap-kiegészítés szabályának figyelembe vételével kell megállapítani. A 2012-es adóévtol a jövedelem 2 millió 242 ezer forint feletti részét kell az adóalap-kiegészítéssel növelni (?szuperbruttósítani?), melynek eredményeként a jövedelem 1,27-szeresét kell adóalapnak tekinteni.
    Az önálló tevékenységbol származó jövedelem után Önnek évközben (negyedévente, a negyedévet követo hónap 12. napjáig) adóeloleget kell fizetnie, tekintettel arra, hogy a megrendelo nem belföldi illetoségu, ezért az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvény 178.§ 18. pontja szerint nem minosítheto kifizetonek, aki az adóeloleg-levonásra kötelezheto lenne (ugyanezen okból nem kap a kifizetésrol a Google-tol a magyar Art-nak megfelelo igazolást).
    Az adóeloleget az adóhatóság által vezetett NAV Személyi jövedelemadó beszedési számlára történo átutalással (számlaszám: 10032000-06056353), vagy készpénz átutalási megbízás (sárga csekk) útján fizetheti meg. Banki átutalás esetén a közlemény rovatban tüntesse fel adóazonosítóját és/vagy adószámát (a befizetése mindkét szám alapján beazonosítható). Felhívom a figyelmét, hogy abban az esetben, ha Ön a tevékenységét nem alanyi adómentes jogállásúként, hanem áfa-körös adóalanyként kívánja végezni, úgy köteles belföldi pénzforgalmi bankszámlát nyitni, és az adófizetési kötelezettségét kizárólag ezen számláról történo átutalás útján teljesítheti.

    4. Járulékkötelezettségek:

    Amennyiben a tevékenységet egyéni vállalkozóként végzi, ezen jogállása alapján biztosított, és a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérol szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerinti járulékokat kell fizetnie.
    Ha nem egyéni vállalkozóként végzi a tevékenységet, a társadalombiztosítási kötelezettség keletkezése kérdésében a Tbj. 5.§ (1) bekezdés g) pontjára kell tekintettel lenni. Ezen rendelkezés szerint biztosítottnak csak a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozói, megbízási szerzodés alapján, egyéni vállalkozónak nem minosülo vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végzo személy minosülhet, és az ilyen személy is csak annyiban, amennyiben az e tevékenységébol származó, tárgyhavi járulékalapot képezo jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetoleg naptári napokra annak harmincad részét.
    A fentiek szerint az AdSense szerzodés nem tekintheto olyan ?munkavégzésre irányuló jogviszonynak?, amely alapján a honlap tulajdonosa ?személyes munkavégzésre? lenne köteles, ezért Ön e tevékenység alapján - a bevétel összegétol függetlenül - nem válik biztosítottá, így nem a Tbj. szerinti járulékokat kell fizetnie, hanem a bevételt egészségügyi szolgáltatás terheli.

    5. Az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségrol:

    Az egyéni vállalkozáson kívüli önálló tevékenységébol származó adóköteles jövedelmeket - biztosítási jogviszony hiányában - egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli. Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3.§ (1) és (5) bekezdése alapján ugyanis - kifizeto hiányában - a jövedelmet szerzo magánszemély 27 százalékos mértéku egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, összevont adóalapba tartozó olyan jövedelem után, melyek után a Tbj. szabályai szerint nem kell járulékot fizetni (az eho alapja a szuperbruttósítás elotti jövedelem). Az eho-fizetést Önnek ugyancsak eloleg formájában, az adóeloleggel egyidejuleg kell teljesítenie, és az éves ?53-as Szja bevallásában kell bevallania.
    A NAV Egészségügyi hozzájárulás beszedési számla száma 10032000-06056212.

    A magánszemélyt terhelo eho az Szja tv. 3. számú mellékletének I/10. pontja alapján - mint a központi költségvetést megilleto adó - tételes költségelszámolás esetén az önálló tevékenység költségeként elszámolható.

    6. Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség:

    Ha Ön az egyéni vállalkozását megszünteti, és az azt követoen más jogviszony alapján sem válik biztosítottá, illetve egészségügyi szolgáltatásra a Tbj. 16.§ (1) bekezdésében felsorolt egyéb körülmények alapján sem jogosult, ebben az idoszakban egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2012. évben 6.390,- forint (213 Ft/nap), a fizetési kötelezettség bejelentésére a ?T1011-es nyomtatvány szolgál.

    7. Az általános forgalmi adó kötelezettségek:

    Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) teljesítési helyre vonatkozó szabályai alapján a más tagállambeli adóalanynak nyújtott szolgáltatás a megrendelo székhelye szerinti államban minosül teljesítettnek, azaz az ügylettel összefüggo adókötelezettségeket is ezen államban kell teljesíteni. A forgalmi adó megfizetésére az Európai Unió Tanácsának a közös hozzáadottértékadó-rendszerrol szóló 2006. november 28-i 2006/112/EK Irányelve (Héa-irányelv) 194. cikke szerint ilyen esetben a megrendelo köteles.

    A szolgáltatás területi hatályon kívülisége miatt nincs jelentosége annak, hogy Ön az áfa tekintetében választotta-e az alanyi adómentességet vagy sem. Az alanyi adómentes adóalany ugyanis az ilyen ügyletei tekintetében nem járhat el alanyi mentesként az Áfa tv. 193.§ (1) bekezdés d) pontja alapján. [Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar szolgáltatásnyújtó belföldön érvényesülo alanyi mentessége nem mentesíti a Google-t a székhelye szerinti állam forgalmi adójának megfizetése (bevallása) alól.]

    8. A bizonylat-kiállítási és az Áfa-bevallási kötelezettség:

    Az Áfa tv. 159.§ (2) bekezdés c) pontja szerint az adóalany köteles számla kibocsátásáról gondoskodni abban az esetben is, ha belföldön kívül, a Közösség területén vagy harmadik államban teljesít termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást. A számlán szerepeltetendo az ?Áfa tv. területi hatályán kívüli? megjegyzés, illetve egyértelmu utalás arra, hogy az adót a szolgáltatás megrendeloje fizeti. [Az alanyi adómentességre az elozoekben kifejtettek miatt a számlán nem kell utalni.]
    A számlakibocsátási kötelezettség a magyar Áfa tv. által eloírt kötelezettség, melynek teljesítése független attól a körülménytol, hogy a Google kéri-e a számla kibocsátását, illetve annak részére történo megküldését. A számla megküldése csak abban az esetben mellozheto, ha a Google attól kifejezetten eltekint.

    Az Áfa tv. területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtás ellenértéke a ?65-ös Áfa bevallás tájékoztató adataiban tüntetendo fel (91. vagy 93. sor, attól függoen, hogy a megrendelo a Google Ireland vagy a Google USA). Ha a megrendelo a Google Ireland, úgy a részére, mint közösségi adóalany felé történo szolgáltatásról be kell nyújtani az ?A60-as Összesíto Nyilatkozatot is (ha a megrendelo a Google USA, úgy Összesíto Nyilatkozatot nem kell benyújtani).
    Mindez az alanyi adómentes adóalanyra is vonatkozik; az o bevallási kötelezettsége - ideértve az Összesíto Nyilatkozat benyújtásának kötelezettségét is - minden esetben havi [az Art. 1. számú melléklet I/B/3/d) pontja illetve 8. számú melléklet 1/D/2. pontja alapján].

    Külön erre irányuló kérdésére tekintettel tájékoztatom, hogy a levelében említett - 1%-os mértéku - kulturális járulékot az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2009. évi CL. törvény 2010. január 1-tol hatályon kívül helyezte.


    Kérem tájékoztatásom elfogadását.


    Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.



  8. #7
    Bölcs earnnet logója
    Csatlakozott
    12-08-15
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.815
    Begyűjtött 804 köszönetet
    572 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Elnézést, nem tudtam, hogy katánál máshogy van.



  9. #8
    Bölcs
    Csatlakozott
    10-03-01
    Hozzászólás
    769
    Begyűjtött 174 köszönetet
    113 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Nem a katásnál van máshogy! Ha csak simán alanyi áfamentes vagy, akkor is lehet közösségi adószámod, nem függ össze az áfakörrel.



  10. #9
    Bölcs charlie logója
    Csatlakozott
    09-11-23
    Hozzászólás
    1.486
    Begyűjtött 364 köszönetet
    284 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Idézet earnnet eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nem tudsz érvényes számlát kiállítani a Google (Írország) felé, ha nem rendelkezel EU-s adószámmal. EU-s adószámod nem lehet, ha nem vagy áfakörös. (Ugye nem vagy áfakörös?) Itt jön be az, hogy tök jó, mert a Google nem kéri a számlát, csak az a lényeg, hogy a NAV tudjon róla. Ergo kiállítasz egy nyugtát, ráírod, hogy mennyit kaptál és kész.
    Hogy a rákba ne lehetne, ez nem függ össze azzal, hogy belföldön áfás vagy e vagy sem. Én évekig voltam áfa mentes, eu-s adószámmal, és még eu-ba is értékesítettem (nem katásként, mert akkor még nem is volt olyan)



  11. #10
    Bölcs earnnet logója
    Csatlakozott
    12-08-15
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    1.815
    Begyűjtött 804 köszönetet
    572 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Google Adsense és a KATA

    Tényleg elnézést, hogy teljesen másról beszélgetek - bár szerintem az eredeti kérdés megválaszolásra került.

    Adott egy EU-s cég, aki szolgáltatást értékesít és ezért díj+ottani áfa árat kell fizetned.
    Bejelented magad AAM vállalkozónak. Kérsz közösségi adószámot.
    Utána ugyanaz az EU-s cég a közösségi adószámod ismeretében értékesítéskor nem számítja fel az ottani áfát. Viszont neked sincsen áfafizetési kötelezettséged, nem vagy áfakörös, tehát BÁRMIT megkapsz NETTÓ áron az unióban. Tehát ha valami, akkor szimplán megveszem Ausztriából adómentesen??? Ugyanazt, amire kis hazánk +27%-ot rátesz? Csak én érzem, hogy itt valami gebasz van?



Oldal: 1 / 27 12311 ... UtolsóUtolsó

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •