Eredmény: 1 - 4 (4) összesen

Téma: Magya online sajtó

  1. #1
    búgócsiga Akka logója
    Csatlakozott
    10-05-06
    Hozzászólás
    3.845
    Begyűjtött 1.442 köszönetet
    741 hozzászólásával

    Alapbeállítás Magya online sajtó

    Ti nem vettétek észre, hogy a magyar online sajtó durván alakul át?
    Egyre több oldalt modernizáltak az utóbbi időben a "nagyok". Egy csomót összevontak egy kalap alá, de új szereplők is jelentek meg új módszerekkel, amiből azt látom, hogy valamiféleképpen át fog rendeződni a piac, és az erőviszonyok is megváltoznak. (MNO + Hirtv.hu, Hir24.hu + fn.hu összevonás, stb)
    Miközben a targetáltság miatt azt vallják sokan, hogy jobb mindenre külön oldalt/domain indítani, addig a piacvezetők hírporálok pont másképp cselekednek.
    Nem céges honlapokról van most szó hanem a nagyobb híroldalakról...
    Ez vajon mit jelez előre szerintetek?
    Pocakka



  2. #2
    cuccos
    Csatlakozott
    11-02-02
    Hely
    Bedő
    Hozzászólás
    1.561
    Begyűjtött 126 köszönetet
    97 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Magya online sajtó

    off
    tolem mikor a szondaipszoszosok kerdeztek hogy mit olvasok a nagyok mellett en csak egy (hir)oldalt(ma) mondtam nekik :-)

    megint off

    nektek bejon az origo reklam/ok ?


    -= Only God Can Judge Me =-

  3. #3
    Bölcs S. Zoltán logója
    Csatlakozott
    10-12-04
    Hely
    Budapest, Hungary, Hungary
    Hozzászólás
    1.338
    Begyűjtött 623 köszönetet
    241 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Magya online sajtó

    (Ebben a hozzászólásban politikai érdekeket említek pártfüggetlenül. Akit az ilyesmi fölidegesít, inkább ne olvassa el.)

    Ez természetes jelenség. Mivel Magyarországon a lapok durván 80%-a politikai donációból működik, természetes jelenség, hogy érzékenyen reagálnak bármiféle változásra. A sajtóátalakítás gyakorlatilag a kormányváltás idején kezdődött, természetes politikai érdek, mivel a jobboldali orgánumok hagyományosan nem olyan erősek. Tudom, hogy mindenki fel tud sorolni párat, de például a konzervatív jobbos médiaszereplők jelentős része tizenöt éve még például Horn körei által működtetett lapok voltak, tehát a tulajdonosi kör és az irányultság nem mindig ugyanaz. (Gondoljunk csak Nobilisék Indexére és Mandinerjére stb.)

    Egyszer összeírattam a különböző újságoknál dolgozó ismerőseimnél, hogy havonta mennyi pénzt kapnak és melyik pártból, és bár sok helyütt csak nagyságrendek jöttek ki, jó tudni, hogy főleg a nyomtatott sajtó köldökzsinórja ez a támogatás, amely közvetlenül pénz, közvetetetten adott hirdetők (például Szerencsejáték Zrt.) büdzséje.

    Amúgy az online piac is hasonlóképpen kezd működni, itt is a lemondások (először az Index, majd az Origo főszerkesztője) és belső átrendeződések arra engednek következtetni, hogy pusztán üzleti okokból célszerű bebiztosítani magukat az oldalaknak például fúziókkal, mert már az elmúlt években is sokan mentek tönkre, és most sem sokkal többen osztoznak az online hirdetői torta oroszlánrészén.



  4. #4
    ɯopǝǝɹɟ Freedom logója
    Csatlakozott
    09-11-02
    Hozzászólás
    5.974
    Begyűjtött 2.174 köszönetet
    1.396 hozzászólásával

    Alapbeállítás re: Magya online sajtó

    Pártfüggetlenül mondom: ha utána olvas valaki a két-három nagyobb párt múljanak az tudja, hogy a rendszerváltás után a pártoknak a legeslegelső lépés a sajtó privatizációja volt. Csak azután jöttek sorra a cégek és földek saját privatizációja.

    De szerintem sehol a világon nem üzleti hanem politikai célzatúak a nagyobb sajtó orgánumok. (ha a világon nem létezne politika, ezek a sajtók sem így és ebben a formában működnének) A kérdés csak az, hogy ez mennyire mosódik össze a politikával... tehát csak annyi akartam mondani, hogy ezek a sajtó-átrendeződések 3-4 éves ciklusai nem véletlenek.



A téma címkéi:

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •